Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Η νέα μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη με αφορμή τη δολοφονία Φλόιντ / Σπάικ Λι: «Ο ρατσισμός ήταν μια παγκόσμια πανδημία πριν τoν κορωνοϊό»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη με αφορμή τη δολοφονία Φλόιντ / Σπάικ Λι: «Ο ρατσισμός ήταν μια παγκόσμια πανδημία πριν τoν κορωνοϊό»

Παρουσιάζοντας τη μικρού μήκους ταινία του "3 Brothers - Radio Raheem, Eric Garner and George Floyd", ο Λι ρίχνει φως στις δολοφονίες των Έρικ Γκάρνερ, που δολοφονήθηκε το 2014, Τζορτζ Φλόιντ και Ράντιο Ραχίμ από το παλαιότερο φιλμ του "Do the Right Thing", ενώ σχολιάζοντας τις μεγάλες κινητοποιήσεις υπογραμμίζει πως "οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι επειδή οι μαύροι σκοτώνονται αριστερά και δεξιά κι οι μπάτσοι αφήνονται ελεύθεροι".https://twitter.com/SpikeLeeJoint/status/1267269978320826368?ref_src=twsrc^tfw

Σε συνέντευξή του στο CNN και στο ειδικό αφιέρωμα με τίτλο "Δεν μπορώ να αναπνεύσω: Μαύροι ζουν και πεθαίνουν στην Αμερική", όπου η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά, ο γνωστός σκηνοθέτης αναρωτήθηκε αυτό με το οποίο ξεκινά και το φιλμ: "Θα σταματήσει να επαναλαμβάνεται η Ιστορία;".

Ο Λι κάνει μια αναδρομή στην ιστορία των μαύρων της Αμερικής αναφέροντας πως "είναι θυμωμένοι με την ανισότητα και τον ρατσισμό. Δεν γεννήθηκαν θυμωμένοι. Έγιναν. Γιατί ζουν μέσα σε έναν κόσμο όπου το σύστημα δεν έχει ρυθμιστεί για να κερδίζουν. Θα μπορούσε κάποιος να κάνει μια μακρά λίστα με όλα αυτά που προκαλούν τον θυμό. Και αν αφήσεις το δοχείο πάνω στη σόμπα, το νερό θα αρχίσει να βράζει".

Τρεις ίδιες δολοφονίες

Και οι τρεις Αφροαμερικανοί που επιλέγει ο Σπάικ Λι για την ταινία του σκοτώθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, από τα χέρια λευκών αστυνομικών.

Ο Έρικ Γκάρνερ πέθανε το 2014, μετά τη σύλληψή του στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, όταν αστυνομικός επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει με λαβή.

Το βίντεο της σύλληψής του διαδόθηκε αστραπιαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο Γκάρνερ ακούστηκε επανειλημμένα να λέει στον αστυνομικό ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Το ίδιο που ακούστηκε να λέει και ο Φλόιντ στη Μινεάπολη μετά από παρόμοιο περιστατικό με λευκό αστυνομικό.

"Αυτό δεν είναι καινούργιο" λέει ο Λι και θυμίζει τις ταραχές τη δεκαετία του ’60, τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. "Κάθε φορά που κάτι προκύπτει και δεν απονέμεται δικαιοσύνη, οι άνθρωποι αντιδρούν. Για να ακουστούν. Αυτό το βλέπουμε ξανά και ξανά και ξανά. Αυτή η χώρα στηρίζεται στη δολοφονία μαύρων" υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην επίδειξη δύναμης, τους ξυλοδαρμούς και τα δακρυγόνα που επέλεξε εναντίον των διαδηλωτών ο Πρόεδρος Τραμπ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, μιλώντας στο BBC, είπε πως "αυτή η επίδειξη δύναμης, δακρυγόνα, ξυλοδαρμοί αθώων, ειρηνικών διαδηλωτών, για να καθαρίσει ο δρόμος, ώστε να μπορέσει να περπατήσει στην εκκλησία, ήταν γελοία. Η Βίβλος δεν φαινόταν άνετη στο χέρι του και δεν φαινόταν ούτε αυτός άνετος να κρατάει τη Βίβλο. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου, ειδικά σε έναν παγκόσμιο ηγέτη". Υπενθυμίζεται πως, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Τραμπ δήλωσε: "Είμαι ο Πρόεδρος του νόμου και της τάξης και σύμμαχος όλων των ειρηνικών διαδηλωτών".

"Ο Τραμπ είναι γκάνγκστερ"

"Πρόκειται για γκάνγκστερ, έναν άνθρωπο που προσπαθεί να γίνει δικτάτορας", τόνισε ο Λι, που εξήγησε πως "οι κοινωνικές ανισότητες ήταν ιδιαίτερα εμφανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς μέλη μειονοτήτων αντιμετώπιζαν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν. Ήταν μαύροι που έπρεπε να πάνε στη δουλειά τους. Ο ρατσισμός υπάρχει παντού, σε όλο τον κόσμο. Και ήταν μια παγκόσμια πανδημία πριν από τον κορωνοϊό" σχολίασε.

Και επιστρέφοντας στην Ιστορία των ΗΠΑ, πρόσθεσε πως "είναι βασισμένη στη γενοκτονία των ιθαγενών και τη μεταφορά των Αφρικανών από τις χώρες τους για να εργαστούν εδώ. Έτσι, τα θεμέλια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι η γενοκτονία, η κλοπή γης και η δουλεία. Αυτή η πρώτη αμαρτία δεν έχει αντιμετωπιστεί από τη γέννηση αυτής της χώρας" κατέληξε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL