Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Περιορισμένο, με ηχηρές απουσίες, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιορισμένο, με ηχηρές απουσίες, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών

«Μικρό αλλά ισχυρό υποσύνολο, που θα σταθεί με θάρρος για να μας θυμίζει ότι η τέχνη είναι αναγκαία», χαρακτήρισε το απελπιστικά περιορισμένο σε παραγωγές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου η καλλιτεχνική του διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του εξαιρετικά μειωμένου προγράμματος που θα παρουσιαστεί αποκλειστικά στα ανοιχτά θέατρα του Ηρωδείου και της Επιδαύρου, Μεγάλης και Μικρής.

Αν κι έκανε λόγο για «συμπυκνωμένο πρόγραμμα, που στηρίζει την ελληνική δημιουργία που περνά μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο», την ίδια ώρα μίλησε για «ειδική εκδοχή», που περιλαμβάνει «17 ελληνικές παραγωγές, μουσικής, θεάτρου και όπερας, με 300 καλλιτέχνες». Ας σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές είναι των εποπτευόμενων κρατικών φορέων, του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ και της Λυρικής Σκηνής και με συγκεκριμένο αριθμό συνεργατών. Είναι εμφανές επίσης ότι στο ανακοινωθέν πρόγραμμα καταγράφονται ηχηρές απουσίες τεχνών, όπως ο χορός ή ο κινηματογράφος, από κοινού με τους καλλιτέχνες που υπηρετούν το κάθε είδος. Και μένουν αναξιοποίητοι υπαίθριοι χώροι, όπως στην Πειραιώς 260, όπου θα μπορούσαν να δοθούν παραστάσεις χορού αλλά και να πραγματοποιηθούν κινηματογραφικές προβολές, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Για τα παιδιά επίσης δεν υπάρχει προγραμματική μέριμνα, παρ' όλο που είχε ενταχθεί στο αρχικό πρόγραμμα, παράσταση γι' αυτά, βασισμένη σε αγαπημένο έργο του Λουίς Σεπούλβεδα.

Η Κ. Ευαγγελάτου εξήγησε πως οι παραστάσεις είναι «προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία», με αποτέλεσμα «από τις 70 και πλέον εκδηλώσεις, με προέλευση από 14 χώρες, και τη συνεργασία 1.400 περίπου καλλιτεχνών, σε μια πληθώρα χώρων, ανοικτών και κλειστών», να πραγματοποιηθούν μόνον 17 παραγωγές.

Διευκρίνισε πως «όσες δεν παρουσιαστούν, θα προγραμματιστούν για το 2021, σε ένα διευρυμένο φεστιβάλ με εμπλουτισμένο πρόγραμμα», όπου θα εορταστούν και τα 65 χρόνια του θεσμού. Πρόσθεσε μάλιστα, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες, πως μέσα στη χρονιά θα πραγματοποιούνται «ειδικές δράσεις».

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε πως η πρακτική που δείχνει τάσεις καθιέρωσης, όπως η κατάργηση μιας συνέντευξης Τύπου, που μπορεί πλέον να δοθεί με όρους υγιεινής ασφάλειας, για έναν κομβικό θεσμό, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, και η ανακοίνωση του προγράμματός του αφήνει μετέωρα και αναπάντητα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν και δεν βρίσκουν αποδέκτη, μετά από μια βιντεοσκοπημένη σειρά δηλώσεων. Ερωτήματα που τίθενται τόσο για την επιλογή του προγράμματος και τα κριτήρια που επικράτησαν όσο και για δεδομένες αποζημιώσεις καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, οι παραγωγές των οποίων δεν πραγματοποιούνται, την επιχορήγηση του θεσμού και πολλά άλλα.

Τις δηλώσεις της Κατερίνας Ευαγγελάτου ακολούθησαν δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, που χαρακτήρισε το φεστιβάλ «διαφορετικό, αλλά πολύ ποιοτικό», που θα συμβάλει σε ένα «ζωντανό πολιτιστικό καλοκαίρι», συγχαίροντας όλους όσοι «εμπόδισαν τη φεστιβαλική ανυδρία», όπως είπε.

Το πρόγραμμα με μια ματιά:

Στο Ηρώδειο

Η εικαστική εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης» είναι η συνεργασία του Φεστιβάλ με το ΝΕΟΝ στο Ηρώδειο, «μια περιπατητική εμπειρία» με ελεύθερη είσοδο από 5 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, σε επιμέλεια Πολύνας Κοσμαδάκη.

Το άνοιγμα του φεστιβάλ θα είναι μουσικό και αφιερωμένο στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου, με μια συναυλία που θα περιλαμβάνει τα έργα του για το θέατρο υπό τον τίτλο «Τους προβολείς στήσε», στις 15 και 16 Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τον Γιώργο Πέτρου και ένα γκαλά Μπετόβεν, στις 18 Ιουλίου.

«Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο» θα τραγουδήσει η Μόνικα στις 20 και 21 Ιουλίου και τη σκυτάλη θα πάρει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι. Στη συνέχεια, η Εθνική Λυρική Σκηνή με δυο γκαλά όπερας 26 και 28 Ιουλίου, ενώ 30 και 31 του μήνα ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Νίκος Βελιώτης θα παρουσιάσουν το έργο τους «Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων», με διασκευές και «αντιδιασκευές» αγαπημένων τραγουδιών, «από όλο το φάσμα και την ιστορία της ελληνικής τραγουδοποιίας».

Το έργο «Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη σε συνεργασία με την Καμεράτα, 4 και 5 Αυγούστου. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα κλείσει τις παραστάσεις στο Ηρώδειο με έργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς .

Στην Επίδαυρο

«Το Εθνικό θα κρατήσει τη σημαία της επιβίωσης του Φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης, προλογίζοντας τους «Πέρσες» του Εθνικού, που θα ανοίξουν το Θέατρο της Μεγάλης Επιδαύρου 24 με 26 Ιουλίου.

Ακολουθεί 31 Ιουλίου, 1 και 2 Αυγούστου η «Λυσιστράτη», σε παραγωγή και πάλι του Εθνικού, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, και 7 με 9 Αυγούστου οι «Όρνιθες» από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, πρεμιέρα κάνει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, 17 και 18 Ιουλίου, με το «Live Looping», που συνδυάζει την τέχνη και την τεχνολογία και περιλαμβάνει τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη με την Κόρα Καρβούνη και τραγούδια της δισκογραφίας του. Ακολουθεί ο Μιχάλης Καλκάνης με Χαικ Γιαζιτζιάν και Γιάννη Αναστασάκη , η Ομάδα «Ραφή», η «Nova Melancholia» και ο Μιχάλης Σιγανίδης στην «Κιβωτό του Νώε» του Μικελάντζελο Φαλβέττι, η όπερα-περφόρμανς «Έχω μάτια στ’ αυτιά», βασισμένη στο έργο "Η ανθρώπινη φωνή" του Φρανσίς Πουλένκ και στον ομώνυμο μονόλογο του Ζαν Κοκτώ, και το πρόγραμμα κλείνει με τη Σαββίνα Γιαννάτου στη μουσική παράσταση "Watersong", με τραγούδια για το νερό.

Support Art Workers: «Το Φεστιβάλ να αναθεωρήσει τον τρόπο που συμβάλλεται με τους εργαζομένους του»

Σε ανακοίνωσή του για το Φεστιβάλ Αθηνών το κίνημα Support Art Workers ζητάει άμεση και ξεκάθαρη απάντηση από υπουργείο και Φεστιβάλ για το τι μέλλει γενέσθαι με την τακτική επιχορήγηση, εάν μειώθηκε ή όχι, και ζητάει, εάν μειώθηκε, να επανέλθει «στα συμφωνηθέντα για φέτος ποσά», ενώ το υπουργείο «να ενημερώσει πού θα διοχέτευε τα χρήματα που θα εξοικονομούνταν». Ζητάει επίσης «πλήρη ενημέρωση για το τι θα συμβεί με τις αμοιβές - αποζημιώσεις των φετινών διεθνών μετακλήσεων» και ακόμη «αποζημίωση όλων όσοι θα εργάζονταν φέτος στο Φεστιβάλ, πλήρη αποδέσμευση της αποζημίωσης από τη συμφωνία ή μη για τη μετάθεση της εκάστοτε παραγωγής του χρόνου», φέρνοντας το παράδειγμα της αποζημίωσης λόγω πανδημίας που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Δανία.

Οι Support Art Workers υπογραμμίζουν, τέλος, πως «είναι η κατάλληλη στιγμή να βρεθεί ένας εναλλακτικός τρόπος στήριξης των εργαζόμενων, που δίκαια προσδοκούσαν την εργασία τους στο Φεστιβάλ και αναλόγως προγραμμάτισαν τις ζωές τους, αλλά και το Φεστιβάλ να αναθεωρήσει τον τρόπο που συμβάλλεται με τους εργαζομένους του».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL