Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
«Να διεκδικήσουμε το μέλλον της δουλειάς μας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Να διεκδικήσουμε το μέλλον της δουλειάς μας»

Τη δημιουργία ενός νέου σωματείου ανακοινώνουν ορισμένοι από τους πλέον αναγνωρισμένους συντελεστές παραστατικών τεχνών, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψουν έναν κενό χώρο που ήδη υπάρχει. Πρόκειται για σκηνοθέτες, φωτιστές, ενδυματολόγους, σκηνογράφους, δραματολόγους, κινησιολόγους, συνθέτες, μουσικούς επιμελητές, βοηθούς ειδικοτήτων και άλλους, τους οποίους η κρίση της πανδημίας συσπείρωσε ακόμη περισσότερο.

Οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται επαγγελματίες που εργάζονται «κάτω από τη σκηνή» και δεν καλύπτονται, στην πλειονότητά τους, από αντίστοιχο σωματείο, παρά το γεγονός ότι όλοι οι καλλιτεχνικοί συντελεστές των παραστάσεων έχουν κοινές διεκδικήσεις, τόσο στη σχέση τους με το ΥΠΠΟΑ όσο και με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και με τους εργοδότες, παραγωγούς.

Σε κοινή ανακοίνωση, που υπογράφεται από 45 ενεργούς και αναγνωρισμένους εργαζόμενους δημιουργούς, τονίζεται η ανάγκη για ένα Σωματείο Επαγγελματιών Συντελεστών Παραστατικών Τεχνών, πιο επιτακτική τώρα από ποτέ, μπροστά «στη νέα παγκόσμια κρίση και τον εργασιακό Μεσαίωνα που επελαύνει».

Το σκεπτικό είναι, όπως λένε, «μαζί με τα ήδη υπάρχοντα σωματεία του χώρου να διεκδικήσουμε το μέλλον της δουλειάς μας. Η πρότασή μας επ’ ουδενί δεν σημαίνει απομάκρυνση από τα κατά ειδικότητα σωματεία, όσα και όπου υπάρχουν. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή και ενεργοποίηση σε αυτά είναι επιβεβλημένη, παράλληλα με τη δημιουργία ενός σωματείου επαγγελματιών συντελεστών που να συσπειρώνει όλες τις ειδικότητες».

Οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού και των Παραστατικών Τεχνών δεν παραλείπουν να σημειώσουν πως συσπειρώνονται «απέναντι στην -αρχικώς αδιάφορη και, εν συνεχεία, τουλάχιστον πρόχειρη- αντιμετώπισή μας από την πολιτεία, η οποία, άλλωστε, ουδέποτε στάθηκε σοβαρά απέναντι στο σύγχρονο πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Τώρα, η κοινή δράση μοιάζει περισσότερο από ποτέ αναγκαία, προκειμένου να απαντήσει στην επαπειλούμενη επιδείνωση της θέσης όλων των εργαζομένων, αλλά και των εργαζομένων στον πολιτισμό», όπως υπογραμμίζουν.

Αναφέρουν πως ο χώρος των Παραστατικών Τεχνών μαστίζεται, εδώ και χρόνια, από τεράστια προβλήματα. Προβλήματα τα οποία γιγαντώθηκαν την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης και τώρα η υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της απειλούν να τα ισοπεδώσουν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο e-mail [email protected].

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL