Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στα χέρια των δημιουργών η διαχείριση

Πνευματικά Δικαιώματα - Μεταφέρεται στην ΕΔΕΜ η δραστηριότητα της ΕΥΕΔ

 

Στις 7 Ιουνίου, οπότε λήγει η λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης, η δραστηριότητά της μεταφέρεται στον νέο οργανισμό των δημιουργών, την Ένωση Δικαιούχων ΕΔΕΜ, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, που υπογράφτηκε στις 12 Μαΐου και δημοσιεύτηκε προχθές στο ΦΕΚ (τεύχος Β 2025/20).

Στην ΚΥΑ προβλέπεται η μεταφορά των χρημάτων των δημιουργών που θα βρίσκονται στις 7 Ιουνίου στο ταμείο της ΕΥΕΔ, καθώς και των ποσών που οφείλονται στην ΕΥΕΔ στα δύο χρόνια λειτουργίας της από χρήστες μουσικής (κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί, καταστήματα). Η ΕΔΕΜ αναλαμβάνει να μοιράσει αυτά τα ποσά σε όσους δημιουργούς είναι μέλη της ΕΥΕΔ με βάση τον κανονισμό διανομής της.

Ωστόσο στην ΚΥΑ δεν προβλέπεται η μεταφορά των τιμολογημένων απαιτήσεων που είχε η ΑΕΠΙ από χρήστες μουσικής, οι οποίες ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο ποσό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά χρήματα των δημιουργών.

Από τη στιγμή που η ΕΔΕΜ δεν δικαιούται να εισπράξει αυτό το ποσό και η ΕΥΕΔ δεν θα υπάρχει πια, αναρωτιέται κανείς πού θα πάνε αυτά τα 24 εκατομμύρια.

Αδιευκρίνιστο παραμένει σε ποιον θα καταλήξει το αρχείο της ΕΥΕΔ, δεδομένου ότι βάσει της ΚΥΑ στην ΕΔΕΜ παραχωρείται μόνο η πρόσβαση και όχι η κυριότητά του.

Στην ΚΥΑ προβλέπεται επίσης ότι θα γίνει εντός τριών μηνών αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται (λογισμικά προγράμματα) και η ΕΔΕΜ θα πρέπει να εξοφλήσει το ποσό εντός δώδεκα μηνών.

Τέλος, το μέρος από το ποσό της επιχορήγησης των 3 εκατ. ευρώ που δόθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΥΕΔ για την ίδρυση και τη λειτουργία της, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί, παραμένει στον ΟΠΙ και δεν μεταφέρεται στην ΕΔΕΜ. Το ποσό αυτό μέχρι την αλλαγή της προσωρινής διαχειρίστριας της ΕΥΕΔ ανερχόταν στα 2.700.000 ευρώ.

Πάντως, στην περίπτωση που αυτό το ποσό δεν διατεθεί στον νέο οργανισμό των δημιουργών, οι οποίοι επιπλέον καλούνται να πληρώσουν και τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΕΔ, ουσιαστικά η ΕΔΕΜ δεν βάζει ούτε ευρώ στο ταμείο της. Ξεκινά δηλαδή τη λειτουργία της χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση.

Όπως είναι γνωστό, η ΕΥΕΔ δημιουργήθηκε στις 7 Ιουνίου το 2018 ως μεταβατικό σχήμα μετά την άρση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, προκειμένου να προστατευτεί το πνευματικό δικαίωμα και να μην καταρρεύσει η αγορά, μέχρι οι ίδιοι οι δημιουργοί να ιδρύσουν το δικό τους οργανισμό συλλογικής διαχείρισης. Η ίδρυση της, μάλιστα, κρίθηκε νόμιμη και συνταγματική με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Πόλυ Κρημνιώτη

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένας χρόνος "αριστείας"

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δεν καλύπτει όλα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Αφορά την ατζέντα της τελευταίας ημέρας: την επιβεβαίωση του τεράστιου σκανδάλου της λίστας Πέτσα, όπου τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος διοχετεύτηκαν για τη στήριξη ΜΜΕ φιλικών προς την κυβέρνηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις