Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Διεθνώς ρεζίλι - Το Διεθνές Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ στο πλευρό των Ελλήνων καλλιτεχνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνώς ρεζίλι - Το Διεθνές Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ στο πλευρό των Ελλήνων καλλιτεχνών

Ένα ακόμα «χαστούκι», διεθνές αυτή τη φορά, δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού.

Το Διεθνές Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων καλλιτεχνών και εργαζομένων στον πολιτισμό και ως έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης στην προσπάθειά τους να εισακουστούν τα αιτήματά τους, με επιστολή της γενικής γραμματέως του Ása Richardsdóttir προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με κοινοποίηση στον γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ψέγει την ελληνική κυβέρνηση για τα ελλιπή μέτρα στήριξης, αλλά και για την απουσία ενός συνολικότερου σχεδίου για την επανεκκίνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας.

«Βάσει της ενημέρωσης από τα μέλη μας σχετικά με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση», γράφει η Ása Richardsdóttir, «το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών στον πολιτιστικό τομέα παραμένει χωρίς τη ζωτική στήριξη που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους και τη συνέχιση της δράσης τους. Επιπλέον φαίνεται να απουσιάζει ένας καλά μελετημένος, βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την επανεκκίνηση του τομέα του πολιτισμού, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται μόνο μερικώς».

Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεργαστεί με τους συναρμόδιους φορείς και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αξιοποιήσει στο έπακρο τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της Covid-19 στον πολιτισμό».

Η Ása Richardsdóttir, στην επιστολή της, αφού επισημαίνει ότι «ο χώρος του πολιτισμού, και ιδιαίτερα οι παραστατικές τέχνες, υπήρξαν από τους πρώτους που επλήγησαν από τα μέτρα κατά της πανδημίας της Covid-19 και, ως φαίνεται, θα είναι και από τους τελευταίους που θα μπορέσουν να επανέλθουν στις δραστηριότητές τους μετά την άρση των μέτρων», διαπιστώνει ότι «η παρούσα κρίση έχει ζημιώσει το ήδη εξαιρετικά ευάλωτο οικοσύστημα του τομέα του πολιτισμού και δυστυχώς ο ελληνικός πολιτιστικός χώρος δεν αποτελεί εξαίρεση». Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «η ελληνική κοινότητα των παραστατικών τεχνών αποτελεί ζωτικό κομμάτι του δικτύου μας και προσθέτει σημαντικά στη διεθνή σκηνή».

Ολοκληρώνοντας την επιστολή της προς την υπουργό, εκφράζει την ελπίδα ότι «θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσετε τον τομέα των παραστατικών τεχνών, αλλά και τον ελληνικό πολιτιστικό χώρο συνολικά, καθώς αντιπροσωπεύει έναν δυναμικό κοινωνικό πόρο, με εξαιρετική εγγενή αξία, που συμβάλλει στο γενικότερο καλό».

Το ΙΕΤΜ έχει έδρα τις Βρυξέλλες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα διεθνώς, με περισσότερα από 500 μέλη από 50 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Όπως είναι γνωστό, το κίνημα για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων αναπτύχθηκε στη χώρα μας από τις αρχές σχεδόν της καραντίνας, κινητοποιώντας χιλιάδες καλλιτέχνες, διανοούμενους και πολίτες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η μόνη που στάθηκε αδύνατον να κινητοποιηθεί ήταν η ελληνική κυβέρνηση, που εξακολουθεί να καταφεύγει σε μια παλαιομοδίτικη επικοινωνιακή διαχείριση αντί να προχωρήσει σε δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα και να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των πληγών που άνοιξε η υγειονομική κρίση αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που διατίθενται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL