Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Εικόνα εγκατάλειψης κάτω από την Ακρόπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικόνα εγκατάλειψης κάτω από την Ακρόπολη

Άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι της επικράτειας τη Δευτέρα, ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρας Μουσείων, πέρασε και η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, αλλά, πέρα από τους συμβολισμούς των δύο ημερών και τη ζέση του υπουργείου να δείξει εργατικότητα και προνοητικότητα, αρχαιολογικοί χώροι στην καρδιά της Αθήνας και στη σκιά της Ακρόπολης παραμένουν αφρόντιστοι.

Όπως αποδεικνύουν οι χθεσινές φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο του Αρείου Πάγου, κάτω από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης τα ξερά χόρτα και η εμφανής εγκατάλειψη καλά κρατούν. Δεν είναι απλώς θέμα φαίνεσθαι αλλά και ουσίας. Με τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες, ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν αυξημένος. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Γιατί η μεν απόφαση για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων στις 18 Μαΐου ελήφθη, όμως φαίνεται πως δεν έγιναν εγκαίρως οι συνήθεις και επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο για λόγους ασφάλειας και ευπρεπισμού ενέργειες για την υλοποίησή της.

Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ αποδίδουν στην υπουργό την παλινωδία στη διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων, ενώ με επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου ενημερωθήκαμε για τη μετακίνηση υπαλλήλων από μουσεία τα οποία παραμένουν κλειστά ώς τον Ιούνιο σε αρχαιολογικούς χώρους προκειμένου να καλυφθούν εμβαλωματικά οι ανάγκες φύλαξης.

Βέβαια, η «κανονικότητα» δεν έρχεται μόνη της και οι καταστάσεις δεν σώζονται με επικοινωνιακή διαχείριση και ανακοινώσεις για λειτουργία με διευρυμένο ωράριο των αρχαιολογικών χώρων, την ώρα που η επισκεψιμότητά τους, όπως είναι φυσικό αυτή την περίοδο, προσεγγίζει το ναδίρ. Μπορεί η συμβολική επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, στην Ακρόπολη να προσέφερε χείρα βοηθείας προς ώρας στην υπουργό Πολιτισμού, όμως, όπως λέει και η λαϊκή ρήση, «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL