Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ξανά στον δρόμο οι άνθρωποι του πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξανά στον δρόμο οι άνθρωποι του πολιτισμού

Πληρωμένη απάντηση μετά μουσικής και όλων των άλλων τεχνών δίνουν σήμερα οι άνθρωποι του σύγχρονου πολιτισμού στην κυβέρνηση, που επιδεικτικά τους αγνοεί και εξακολουθεί να τους απαξιώνει, ειδικά μετά τη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τα σωματεία πως «εξαντλήθηκε η επιείκεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας προς τους καλλιτέχνες».

Επιλέγοντας συμβολικά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, πρωτοβάθμια σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και το κίνημα Support Art Workers από τις 7 το πρωί και μέχρι το βράδυ πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και δράσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα με σύνθημα «Δεν ζητάμε καμία επιείκεια, δεν εκλιπαρούμε, απαιτούμε την αυτονόητη στήριξη όλων των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού» και κοινή διαπίστωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται στηρίξει αποτελεσματικά το σύνολο των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού.

Συγκέντρωση και πορεία

H Ημέρα Δράσης και Αγώνα για τον Πολιτισμό ανοίγει στις 7 το πρωί στο Σύνταγμα με τη μουσική δράση που συντονίζεται από την ομάδα δράσεων της πρωτοβουλίας Support Art Workers, ενώ στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική κινητοποίηση της ημέρας, καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στο θέαμα - ακρόαμα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της ΠΟΘΑ, θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.

Παράλληλα στις 7 το απόγευμα οι εικαστικοί καλλιτέχνες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου «Η αλυσίδα μεγαλώνει - Γίνε κι εσύ ένας κρίκος», συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα και με σύνθημα τον στίχο του Νερούδα «Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει» θα δωρίζουν στους περαστικούς ψηφιακές εκτυπώσεις εικαστικών έργων.

Την ίδια ώρα στο Θησείο πραγματοποιούν δράση το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το ΣΕΘΕΑ. Σε όλη τη διάρκεια της Ημέρας, στο Σύνταγμα θα πραγματοποιείται δράση του «Κρατήρα» με ανθρώπους από τον χώρο του χορού.

Κώστας Κεχαγιόγλου: Δεν υπάρχει σχέδιο

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, για το πώς θα απασχοληθούν, θα βιοποριστούν και θα δημιουργήσουν οι άνθρωποι του σύγχρονου πολιτισμού, με ποιες προϋποθέσεις και ποια δημόσια φροντίδα» λέει στην «Αυγή» ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου. «Απ’ ό,τι φαίνεται η περίοδος της αναγκαστικής ανεργίας για τους ανθρώπους του θεάματος - ακροάματος θα είναι μακρά. Επομένως χρειάζεται επειγόντως ένα σχέδιο ουσιαστικής στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού και της δημιουργίας» καταλήγει.

Άλλωστε, όπως διαμηνύουν η ΠΟΘΑ και διάφορα σωματεία σε κοινή ανακοίνωσή τους, «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο, που παραμένουν ακόμα και τώρα 'αόρατοι'».

Κοινό αίτημά τους είναι να συμπεριληφθούν άμεσα όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ από την πρώτη φάση αναδρομικά και για όλη τη διάρκεια της κρίσης και να μην γίνει κανένας διαχωρισμός με βάση το είδος της σύμβασης. Να δοθεί επίδομα ανεργίας στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ακόμη να εξασφαλιστεί πλήρης ασφαλιστική ικανότητα και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για όλους ανεξαιρέτως τους πληττόμενους από την κρίση (υγειονομική και οικονομική). Να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και εξώσεις και η μη διακοπή των παροχών ύδρευσης, ηλεκτρικού και τηλεφώνου.

Να ξεκινήσει διάλογος για το Μητρώο

Για το Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού να ξεκινήσει ένας διάλογος από την αρχή με τα σωματεία για την κάθε ειδικότητα ξεχωριστά ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης αποτύπωση των ενεργών επαγγελματιών του πολιτισμού και να μην αποτελέσει άλλοθι για περαιτέρω καθυστέρηση για την εφαρμογή ειδικών μέτρων στήριξης.

Σε ό,τι αφορά τις παραγωγές που θα γίνουν την περίοδο αυτή, ζητούν σχέδιο διάρκειας με μέριμνα για όλους τους εργαζόμενους και για όσους δεν εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης, να συνεχιστούν οι συμβάσεις στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Να αποκλειστούν από τις επιχορηγήσεις εκείνες οι περιπτώσεις για τις οποίες, κατόπιν ελέγχου τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, θα προκύψει παραβίαση των εν γένει εργασιακών υποχρεώσεων (αδήλωτες πρόβες, ωράρια, αποδοχές κ.λπ.).

Να εκδοθούν πλήρεις και σαφείς οδηγίες ύστερα από εισήγηση του υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν το σύνολο των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις παραγωγές και να γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος ότι οι κανόνες αυτοί τηρούνται.

Τέλος, ζητούν από την υπουργό Πολιτισμού να σταματήσει την στοχοποίηση συναδέλφων που ενδεχομένως θα εργαστούν σε δημόσιους φορείς ή θα επιδοτηθούν οι παραγωγές τους.

Ακόμα και τώρα «αόρατοι»

Τη φωνή τους με τους ανθρώπους του πολιτισμού ενώνουν και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων συμμετέχει στη σημερινή συγκέντρωση σημειώνοντας πως «η 21η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, αποτελεί μία, ιδανική στον συμβολισμό της, ημέρα για να 'θυμίσουμε' στην κυβέρνηση και στην υπουργό Πολιτισμού πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο παραμένουν ακόμα και τώρα 'αόρατοι' για εκείνους».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL