Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Σύνταγμα: Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι (Video + φωτό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνταγμα: Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι (Video + φωτό)

"Ο πολιτισμός σώζεται οταν σώζονται οι άνθρωποι". Με αυτή τη φράση του Μπρεχτ, οι καλλιτέχνες στέκονται μπροστά από τη Βουλή και ζητούν να ακουστούν οι φωνές τους και να ενισχυθεί ο κλάδος τους που πλήττεται βίαια. "Οι καλλιτέχνες συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις από την αρχή της πανδημίας, για να αναπτερώσουμε το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι αλλά δεν μείναμε σιωπηλοί", λένε εκπρόσωποι των καλλιτεχνών.

Το κάλεσμα απηύθυνε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, τα Σωματεία Ελλήνων Ηθοποιών, Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και Τραγουδιστών προς όλους τους χώρους των καλλιτεχνών-δημιουργών, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους χορευτές και χορογράφους, τους τεχνικούς και όλα τα σωματεία και τους φορείς της τέχνης και του πολιτισμού.

https://www.youtube.com/embed/vfInvq3D8Mw

"Τα πινέλα είναι τα όπλα μας που ζωγραφίζουν τις ανάγκες μας"," επίδομα για όλους τους εργάτες της τέχνης" αναγράφεται στα πανό που κρατούν. Σήμερα, η πλειοψηφία των καλλιτεχνών - δημιουργών έχει μείνει χωρίς  εισόδημα, καθώς έχουν ακυρωθεί όλες οι παραστάσεις και εκδηλώσεις, ενώ η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο στήριξης.

" Τους έχω βαρεθεί ", της Μαρίας Δημητριάδη ακούγεται από τα μεγάφωνα και ντύνει την συγκέντρωση των εκατοντάδων ανθρώπων της τέχνης. Γιατί ο πολιτισμός δεν φιμώνεται. Ούτε είναι δεδομένος.

"Εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας στο δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ενώσαμε τις φωνές μας με τις διεκδικήσεις τους για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας αφορά όλους. Πρωτοστατήσαμε συντονισμένα με χιλιάδες συναδέλφους, ώστε σε συνθήκες που η μια ΠΝΠ μετά την άλλη οδηγούσε σε χιλιάδες απολύσεις, να διεκδικήσουμε δεδουλευμένα από μεγάλες παραγωγές", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι καλλιτέχνες.

Την ίδια ώρα, οι χώροι που εργάζονται, εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί, ενώ η τελευταία αμοιβή για τους περισσότερους ήταν το Φλεβάρη και η επόμενη πιθανότατα να έρθει το 2021. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής, έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και δεν γνωρίζουν πότε θα δουλέψουν ξανά.

"Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε" αναφέρουν. "Ωστόσο, η Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά στους εκπροσώπους μας και προχωρά σε προπαγανδιστικού τύπου εξαγγελίες που μιλούν για δήθεν επίλυση των προβλημάτων μας".

Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού, ζητούν:

· Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουν να εργαστούν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

· Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

· Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.

· Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

· Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

· Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα

Στο πλευρό των καλλιτεχνών

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο του Θεάματος - Ακροάματος και καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη ενιαίων κανόνων στις εργασιακές σχέσεις. "Οι δύο μήνες αναγκαστικής ανεργίας λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 φαίνεται πως θα συνεχιστεί για τον κλάδο, με την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα να μην έχουν συμπεριληφθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ", αναφέρει το ΕΚΑ.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι "χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος - ακροάματος, δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Σε έναν κλάδο με έντονη εργοδοτική αυθαιρεσία, έλλειψη ενιαίων κανόνων και μη ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων, έρχεται να προστεθεί η αναγκαστική ανεργία δύο μηνών λόγω κορονοϊού, με φόβο ότι θα συνεχιστεί".

"Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των καλλιτεχνών για Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535€, άμεση ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών, εργαζομένων και ανέργων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ, μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων", αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL