Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ο πολιτισμός υγειονομική απειλή;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πολιτισμός υγειονομική απειλή;

Της Κυριακής Μάλαμα (Σκηνοθέτης, βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ)

Για τον πρωθυπουργό της χώρας ο πολιτισμός αποτελεί υγειονομική απειλή κι οι άνθρωποι που τον υπηρετούν και που εργάζονται πλάι του είναι απλώς αόρατοι ή χειρότερα ίσως, ακόμα κι ενοχλητικοί για την εξουσία.

Διαβάσαμε την συνέντευξη της κυρίας Μενδώνη και πληροφορηθήκαμε ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ο πολιτισμός μέσα στο καλοκαίρι γιατί στις πρόβες μπορεί να μην τηρηθούν κοινωνικές αποστάσεις, στις συναυλίες δεν υπάρχει τρόπος να παίζουν τα πνευστά όργανα κι ο Χορός της τραγωδίας στην Επίδαυρο θα δημιουργήσει συνωστισμό στη σκηνή.

Στη συνέχεια θα περίμενε κανείς να ακούσει τι θα πράξει η κυβέρνηση για να μπορέσουν να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, αν θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να μην ανασταλούν σε αόριστο ορίζοντα και να ορίσει με την βοήθεια και των δημιουργών και των ειδικών τους όρους υγειονομικής ασφαλείας σε κάθε περίπτωση.

Περιμέναμε να ακούσουμε και τα μέτρα για την στήριξη των ανθρώπων που εργάζονται και ζουν μέσα στον χώρο του πολιτισμού.

Κανένα μέτρο στήριξης δεν ανακοινώθηκε και το χειρότερο είναι ότι η υπουργός πολιτισμού δήλωσε για την απουσία αυτή, ότι απλώς οφείλεται στο ότι οι υπουργοί που παρουσίασαν το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα είναι τεχνοκράτες, εννοώντας ότι δεν έχουν στην οπτική των σχεδιασμών τους τον πολιτισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της φτώχειας, χωρίς πρόσβαση σε οποιαδήποτε στήριξη. Προφανώς καμία σκέψη και για αυτούς.

Ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Η πολιτεία οφείλει λοιπόν να κάνει τα πάντα ώστε να επανέλθει στη δράση και να σκεφτεί τρόπους, μαζί με τους ανθρώπους του πολιτισμού και τους ειδικούς, για να μπορέσει να ανθίσει και πάλι η καλλιτεχνική δημιουργία.  Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το lockdown στον πολιτισμό. Η έξοδος από την πανδημία πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία της αναγέννησης του πολιτισμού.

Τώρα είναι η ευκαιρία να αποτελέσει πραγματικά αντικείμενο κρατικής επένδυσης, όχι μόνο σε πόρους, αλλά και σε θεσμούς που θα προστατεύουν και θα προάγουν την καλλιτεχνική δημιουργία, διεκδικώντας ένα πιο δίκαιο πεδίο εργασιακών σχέσεων, δίκαιες αμοιβές για τους δημιουργούς και βιωσιμότητα, ώστε να συμμετάσχει κι αυτός στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Όλοι εμείς αυτόν τον στόχο καλούμαστε να υπηρετήσουμε σήμερα, η κυβέρνηση αντίθετα δεν αποκλείνει από το δικό της στόχο που είναι η δημιουργία μιας κατάστασης ζούγκλας κι η παράδοση των δημιουργών και των εργαζόμενων στη δίνη της κρίσης. Θα νικήσουμε εμείς!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL