Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
«Αποτυπώσεις σε στιγμές κινδύνου» / «Αποτυπώσεις σε στιγμές κινδύνου»: Οι συνθήκες της απομόνωσης απαιτούν αντίσταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Αποτυπώσεις σε στιγμές κινδύνου» / «Αποτυπώσεις σε στιγμές κινδύνου»: Οι συνθήκες της απομόνωσης απαιτούν αντίσταση

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει επιβάλει η πανδημία, ο καθείς επιστρατεύει τα όπλα του. Οι εκδόσεις «Νήσος», δεν περίμεναν να περάσει «το κακό» και, σε μια προσπάθεια να καταγράψουν τη συνθήκη που βιώνουμε εν τω γίγνεσθαι, μέσα από την ιστοσελίδα τους nissos.gr, παραδίδουν ελεύθερα στο Διαδίκτυο τις «Αποτυπώσεις σε στιγμές κινδύνου». Κάπως έτσι η ανάγκη γίνεται ιστορία καθώς τα 100 κείμενα που συγκεντρώνει ο ηλεκτρονικός, προς το παρόν, τόμος, γίνονται η πρώτη ελληνική απόπειρα να καταγραφούν και να κατατεθούν στο τραπέζι του διαλόγου σκέψεις, έννοιες, προβληματισμοί, ερωτήματα, προκειμένου να κατανοήσουμε την κρίσιμη αυτή περίοδο και τα διακυβεύματα που δημιουργεί.

Οι εκατό επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων που καταθέτουν τον πνευματικό οβολό τους στον τόμο διερευνούν το σκοτεινό ατομικό και συλλογικό «τώρα» της πανδημίας και των μέτρων και αναρωτιούνται για τον κόσμο του «αύριο».

«Παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε όλοι έγκλειστοι και κάποιοι είναι σε δύσκολη θέση, εργαζόμενοι στον τόπο δουλειάς τους και κινδυνεύοντας, οι συνθήκες της απομόνωσης απαιτούν αντίσταση» λέει ευθύς εξαρχής ο Μάκης Κουζέλης καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ και συνεπιμελητής του τόμου μαζί με την εκδότρια Πόλα Καπόλα και τον ερευνητή Ορέστη Κωνσταντά. Και διευκρινίζει ότι «αυτό για μας, που αυτό ξέρουμε να κάνουμε, σημαίνει να σκεφτούμε από την οπτική της ειδικότητας μας με τις έννοιες και τις ιδέες που διαθέτουμε.

Η ανάγκη εξάλλου να απαντήσει κανείς στα ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει και τι θα συμβεί είναι καθολική και διατυπώνεται από όλους».

Υπ’ αυτή την συνθήκη και καθώς η συζήτηση έχει ανοίξει γύρω από τα ζητήματα που γεννάει η εποχή της πανδημίας, τα «Τοπικά», που έχουν σχεδιαστεί ως μια σειρά εργαστηρίων και τόμων διεπιστημονικού, φιλοσοφικού και καλλιτεχνικού διαλόγου γύρω από ένα θέμα, δεν μπορούσε παρά να επικεντρώσουν στον κορωνοϊό. Άλλωστε η έκδοση των «Αντιστάσεων σε στιγμές κινδύνου» εντάσσεται στη συγκεκριμένη σειρά ως 19ος τόμος της.
 

Κορωνοϊός και Δημοκρατία

«Και εδώ και στο εξωτερικό γράφονται πολλά σχετικά με την επιδημία, τις υγειονομικές αλλά και τις οικονομικές της επιπτώσεις» εξηγεί ο Μάκης Κουζέλης. «Μεταξύ των θεωρητικών έχει γίνει και μια εντονότατη συζήτηση αν πολιτικά η κατάσταση επιφέρει μια 'κατάσταση εξαίρεσης' και άν έχουν ήδη υπερισχύσει συνθήκες αυταρχικού καθεστώτος. Συμμετέχοντας σ’ αυτή τη συζήτηση άμεσα, οι συνεργάτες του τόμου κλήθηκαν να αποτυπώσουν την παρούσα κατάσταση κρίνοντάς την και απ’ αυτή την άποψη. Επομένως συζητάμε από το τι σημαίνει επιδημία με βιολογικούς όρους μέχρι το τι έχουμε ψυχολογικά ανάγκη ως απόδραση από τη ζοφερή συνθήκη».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, «προσκαλέσαμε συναδέλφους διαφορετικών ειδικοτήτων, ζητώντας τη δική τους οπτική για τα βασικά θέματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και καλύπτοντας τις πιο κρίσιμες ενότητες, δηλαδή τις πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες της συνθήκης εγκλεισμού και 'έκτακτης ανάγκης' με επίκεντρο τη λειτουργία της Δημοκρατίας, τις οικονομικές και αναπτυξιακές συνέπειες που είχε το πάγωμα της παραγωγής, τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της 'κοινωνικής απόστασης', τις επιδημιολογικές προϋποθέσεις και συνέπειες του κορωνοϊού, τους ατομικούς, οικογενειακούς και συλλογικούς όρους της κατ’ οίκον εργασίας και διασκέδασης αλλά και τις τεχνολογικές τους προϋποθέσεις, την ιστορία προηγούμενων επιδημιών και την αποτύπωσή της στη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, τις ατομικές, συλλογικές και κοινωνικές αντιστάσεις στην απομόνωση και τις ταξικές της συνέπειες και, τέλος, τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η τέχνη να ξανανοίξουμε ένα παράθυρο προς τον έξω κόσμο. Νομίζουμε πως έχει σημασία ότι στον τόμο συμμετέχουν καταξιωμένοι γνωστοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι αλλά και πολλοί νέοι ερευνητές, μετέωροι αυτή τη στιγμή ως προς τις επιστημονικές και επαγγελματικές τους προοπτικές», υπογραμμίζει ο Μάκης Κουζέλης.

Μέσα σ’ αυτή τη συνθήκη συζητάμε με άλλους όρους για την ηθική; «Συζητάμε με άλλους όρους για την ηθική, για τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους άλλους, για το τι σημαίνει να είσαι πολίτης, τι σημαίνει συντροφικότητα και τι σημαίνει αλληλεγγύη, και, από την άλλη, συζητάμε τι σημαίνει αποκλεισμός και πώς γεννιούνται νέες μορφές ανισότητας στις καινούργιες συνθήκες».

Σε κανονικές συνθήκες, η ομάδα των «Τοπικών», που εμπνεύστηκε και μέσω των εκδόσεων «Νήσος» αλλά και με τη φροντίδα της Εταιρείας Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου υλοποίησε τις «Αποτυπώσεις σε στιγμές κινδύνου», θα συζητούσε την παρούσα έκδοση γύρω από ένα τραπέζι. Ο κορωνοϊός όμως έβαλε σε πρώτο πλάνο την ηλεκτρονική διαδικασία. Νέα εμπειρία και για την ομάδα που επιμελήθηκε τον τόμο.

Ένα μεγάλο «τραπέζι» διαλόγου»

«Ενώ ήμασταν επιφυλακτικοί στο πώς θα εκλάβουν οι συνάδελφοι και φίλοι μια τέτοια προσπάθεια, όλοι την αγκάλιασαν με άμεση ανταπόκριση» επισημαίνει ο Μάκης Κουζέλης. «Μας προσφέρθηκαν κείμενα που γράφτηκαν με γοργούς ρυθμούς αλλά με την ανάγκη διατύπωσης σκέψεων από συγγραφείς κινητοποιημένους εξαιτίας της κρισιμότητας του ζητήματος, ως προσφορά στη συλλογική προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος από τη σημερινή συνθήκη. Η έγνοια ολονών ήταν αυτές οι σκέψεις να δημοσιοποιηθούν άμεσα ώστε να συζητηθούν και να αποτελέσει ο τόμος ένα μεγάλο 'τραπέζι' διαλόγου» λέει καταλήγοντας.

Από την πλευρά της, η Πόλα Καπόλα, εκδότρια των εκδόσεων «Νήσος», υπογραμμίζει ότι «ο τόμος αυτός αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής των ερωτημάτων, μια προσπάθεια έναρξης της συζήτησης για την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε· η συμβολή μας στον δημόσιο διάλογο, πράγμα που ούτως ή άλλως είναι η δουλειά μας». Για την ίδια, «ήταν πολύ ευχάριστη και συγκινητική η ανταπόκριση εκατό Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών στο κάλεσμά μας. Τα κείμενα-στιγμιότυπα της απειλής, του κινδύνου, του προβληματισμού για την επόμενη μέρα απαρτίζουν αυτόν τον τόμο που αποφασίσαμε, ως προσαρμογή στη νέα συνθήκη, να κυκλοφορήσουμε ηλεκτρονικά και να διαθέσουμε δωρεάν από την ιστοσελίδα μας».

Όπως λέει μάλιστα, με τον συγκεκριμένο τόμο «είναι η πρώτη φορά που η 'Νήσος' προχωρά σε ηλεκτρονική έκδοση, αν και ήταν στα πλάνα μας για το μέλλον, το μέλλον όμως μας πρόλαβε· ο αποκλεισμός και τα κλειστά βιβλιοπωλεία ήταν μονόδρομος για μια τέτοια απόπειρα. Τόσο για τους συγγραφείς όσο και για μας η δημιουργία αυτού του τόμου αποτέλεσε ένα παράθυρο στον κόσμο για όσους από εμάς είχαμε την 'τύχη' να περάσουμε την καραντίνα αποκλεισμένοι στα σπίτια μας, δουλεύοντας από το σπίτι».

Στον τόμο "Αποτυπώσεις σε στιγμές κινδύνου" γράφουν οι:

Δημοσθένης Αγραφιώτης
Υγείας αγώνας / αγωνία

Δέκα έγκλειστα κομμάτια και μια φωτογραφία

O Δημοσθένης Αγραφιώτης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Αθηνά Αθανασίου
Για την αίσθηση ενός παρόντος από/σε απόσταση

Η Αθηνά Αθανασίου είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Κώστας Αθανασίου
Μεταφράζοντας και σχολιάζοντας σε καιρό καραντίνας

Ο Κώστας Αθανασίου είναι μεταφραστής

Θανάσης Αλεξανδρίδης
Τηλεψυχανάλυση και εγκλεισμός

Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης είναι Ψυχίατρος, διδάσκων Ψυχαναλυτής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, μέλος της Γαλλικής και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης.

Νίκος Αλεξίου
Η Σφίγγα και η Άρνηση

Ο Νίκος Αλεξίου, κοινωνιολόγος και ποιητής, διδάσκει στο Queens College του CUNY και είναι ιδρυτής και διευθυντής του Hellenic American Project.

Βάλια Αρανίτου
Coronavirus crisis: μια κρίση που διέλυσε τους μύθους του νεοφιλελευθερισμού και στην Ελλάδα

Η Βάλια Αρανίτου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Αργύρης Αρχάκης
Η νόσος του κορωνοϊού και οι μεταναστευτικές «ροές» ως εθνικές απειλές:

Παράλληλες αναγνώσεις από μία κοινωνιογλωσσολογική οπτική και όχι μόνο

Ο Αργύρης Αρχάκης είναι Καθηγητής Ανάλυσης Λόγου και Κοινωνιογλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ντίνα Βαΐου
«Μένουμε σπίτι»: συρρίκνωση του χώρου και ψηφίδες μιας δύσκολης καθημερινότητα

Η Ντίνα Βαΐου είναι ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας.

Φωτεινή Βάκη
Covid -19: Ένας πολιτικός ιός

Η Φωτεινή Βάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πρώην βουλεύτρια Κέρκυρας.

Αργυρώ Βατάκη, Βασίλης Θανόπουλος
Ο χρονισμός του χρόνου στα χρόνια της COVID-19

Η Αργυρώ Βατάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Βασίλης Θανόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατερίνα Βλαντώνη , Τέλης Τύμπας

Για την τεχνοπολιτική των διαγνωστικών τεστ του ιού SARS-CoV-2:

H αυθόρμητη κοινωνιολογία-ανθρωπολογία στη μοριακή βιολογία της PCR, η αυθόρμητη ιστορία-αρχαιολογία στη βιοχημεία της ELISA

Η Κατερίνα Βλαντώνη διδάσκει στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Science, Technology, Society—Science and Technology Studies» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΟΤέλης Τύμπας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Έφη Γαζή
Covid 19: H «πανδημία» των πληροφοριών

Η Έφη Γαζή είναι ιστορικός και  διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Γιώργος Γιαννακόπουλος
Γράμμα από το Λονδίνο: H Ισπανική Γρίπη και η Βρετανική Ανοσία

Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών και Επισκέπτης Ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου.

Διονύσης Γούτσος
Ο Χούμπολτ δεν είναι διαθέσιμος

Ο Διονύσης Γούτσος είναι Καθηγητής Κειμενογλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιλειάνα Δημάδη
7 Σημειώσεις γραμμένες έξω από άδεια θέατρα

Η Ιλειάνα Δημάδη είναι Θεατρολόγος, Υπεύθυνη Δραματουργίας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ορέστης Διδυμιώτης
Δυστοπία/Ουτοπία: σκέψεις με φόντο την πανδημία

Ο Ορέστης Διδυμιώτης είναι υποψήφιος διδάκτορας στην κριτική κοινωνική θεωρία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 

Κύρκος Δοξιάδης
Η βιοπολιτική αντίφαση του Covid-191

Ο Κύρκος Δοξιάδης είναι καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κώστας Δουζίνας
Η βιοπολιτική της πανδημίας

Ο Κώστας Δουζίνας είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Φιλοσοφίας του Δικαίου του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Γιάννης Δρόσος
Η διπλή επιστροφή του κράτους και το δημοκρατικό Σύνταγμα

O Γιάννης Δρόσος είναι Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Ελλη Δρούλια
Μια βόλτα πριν να…

Η Έλλη Δρούλια εργάζεται στην Βιβλιοθήκη της Βουλής και προσπαθεί να γράφει.

Νίκος Ερηνάκης
Μετά την πανδημική κρίση: Ιχνηλατήσεις και προβολές

O Νίκος Ερηνάκης διδάσκει Φιλοσοφία στο ΕΚΠΑ και την ΑΣΚΤ και είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Κατερίνα Ζησιμοπούλου
Ημέρες στο σπίτι, σκηνές της πλοκής του κατ’ οίκον περιορισμού

Η Κατερίνα Ζησιμοπούλου είναι αρχιτέκτων και υποψήφια διδάκτωρ στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Κωνσταντίνος Καβουλάκος
Κρίση και κριτική την χρονιά του ιού

Ο Κωνσταντίνος Καβουλάκος είναι Kαθηγητής Kοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μάκης Καβουριάρης
Όταν οι «ιοί» πεθαίνουν σε κάποια ευτυχισμένη πολιτεία

Ο Μάκης Καβουριάρης είναι οικονομολόγος και δίδαξε (1968-2003) στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του 8ου Πανεπιστημίου του Παρισιού.

Γεράσιμος Κακολύρης
Μια φουκωική ανίχνευση των απαρχών της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19

Ο Γεράσιμος Κακολύρης διδάσκει σύγχρονη ηπειρωτική φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ράνια Καλαντζή
Σκέψεις για την πανδημία

Η Ράνια Καλαντζή είναι εκπαιδευτικός, Γενική Διευθύντρια της Σιβιτανίδειου Δ.Σ.Τ.Ε.

Σπύρος Καλτσάς
Βία, ιερότητα και επιδημία

Ο Σπύρος Καλτσάς είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Παναγιώτης Κανελόπουλος
«Keeping connected, creative and calm»: μικρά σχόλια στη βιοπολιτική της δημιουργικότητας

Ο Παναγιώτης Α. Κανελλόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Μουσικής Παιδιαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Πόλα Καπόλα, Ορέστης Κωνσταντάς

Εισαγωγικό σημείωμα

Η Πόλα Καπόλα είναι εκδότρια.

Ο Ορέστης Κωνσταντάς είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσια Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δημήτρης Καρύδας
Angst: σημείωμα για την πολιτική οικονομία της συνείδησης

Ο Δημήτρης Καρύδας διδάσκει Φιλοσοφία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Χούμπολντ.

Ελευθερία Κατσίρη
And Nothing Else Matters

Η Ελευθερία Κατσίρη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αλέξανδρος Κιουπκιολής
Ιοί της βιοεξουσίας και αντι-ηγεμονικές εναλλακτικές μιας δημοκρατίας των κοινών

Ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής είναι Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αλεξάνδρα Κορωναίου
H πανδημία του 21ου αιώνα και το άδοξο τέλος της γενιάς των baby boomers

 H Αλεξάνδρα Κορωναίου είναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.

Αλίκη Κοσυφολόγου
«Homeland»: Πολιτική της ανάγκης ή του εξαναγκασμού

H Αλίκη Κοσυφολόγου είναι διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας. Εργάζεται στο Ριάντ ως social impact assessment expert.

Ηλίας Κούβελας
Επιδημίες-Πανδημίες: Η μεγάλη επιστροφή

Ο Ηλίας Κούβελας είναι Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Φωτεινή Κουγιουμουτζάκη
…σκέψεις για τα αυτονόητα που καταλύονται (;) εν μέσω πανδημίας…

Η Φωτεινή Κουγιουμουτζάκη είναι μόνιμη λέκτορας «Κοινωνιολογίας και κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης», στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γεράσιμος Κουζέλης
Η διαχείριση της αναστολής

Ο Γεράσιμος Κουζέλης είναι καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νίκος Κουτσιαράς
Η αβεβαιότητα, η ετοιμότητα, οι συνδηλώσεις

Ο Νίκος Κουτσιαράς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Δημόσιων Πολιτικών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ΑΘηνών.

Δημήτρης Κουτσογιάννης
Το ελληνικό σχολείο στην εποχή του κορωνοϊού: από την τεχνολειτουργική στην πολιτική προσέγγιση

Ο Δημήτρης Κουτσογιάννης είναι καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Θεώνη Κουφονικολάκου
Ο κορωνοϊός, ο φόβος και τα παιδιά              

H Θεώνη Κουφονικολάκου είναι Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πατρίτσια Κυπριανίδου
Εν μέσω πανδημίας

Η Πατρίτσια Κυπριανίδου δραστηριοποιείται ερευνητικά στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»με αντικείμενο τη ραδιοφαρμακευτική τεχνολογία.

Λέανδρος Κυριακόπουλος
Ιικές Οικονομίες

Ο Λέανδρος Κυριακόπουλος είναι Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, υπότροφος του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Βασιάννα Κωνσταντοπούλου
Για την έννοια της ανθεκτικότητας σε καιρούς πανδημίας

Η Βασιάννα Κωνσταντοπούλου είναι ψυχολόγος και ερευνήτρια, Διδάκτορας Κοινωνικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κώστας Λιβιεράτος
Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Ο Κώστας Λιβιεράτος είναι εκδότης και δοκιμιογράφος.

Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν
Αντιμετωπίζοντας τις παγκόσμιες κρίσεις

Ο Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν είναι οικονομολόγος.

Νασία Λινάρδου-Μπλανσέ
Ο εφιάλτης της ζωής

Η Νασία Λινάρδου-Μπλανσέ είναι ψυχαναλύτρια λακανικού προσανατολισμού και ψυχίατρος. Είναι μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής και της Ελληνικής Εταιρείας της ΝΛΣ.

Θωμάς Μαλούτας
Ο Covid-19, ο Picketty και οι κοινωνικές ανισότητες

Ο Θωμάς Μαλούτας είναι καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Ανδρέας Μαράτος
Ζωγραφικά βλέμματα σε καιρούς πανδημιών

Ο Ανδρέας Μαράτος είναι ζωγράφος και υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας.

Κίμων Μαρκάτος
«…ότι ο βάκιλος της πανούκλας δεν πεθαίνει και δεν εξαφανίζεται ποτέ»1: Η Πανούκλα του Καμύ και η λογοτεχνία των πανδημιών στη συγκυρία του Covid-19

Ο Κίμων Μαρκάτος ειναι κοινωνιολόγος και ιστορικός, διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.

Μαρίνα Μαροπούλου
Όταν ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ συνάντησε τον Ρόμπερτ Κωχ και όταν η Ευρώπη έμαθε για το σεισμό της Λισαβόνας: επίκαιρα ερεθίσματα από δύο ανεπίκαιρες ιστορίες εν μέσω πανδημίας

Η Μαρίνα Μαροπούλου είναι Ανθρωπολόγος του δικαίου και μέλος του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Γιώργος Μαυρομμάτης
Οικονομώντας την γνώση με όρους τηλε-παραγωγής ή Η δημόσια εκπαίδευση στον καιρό της καραντίνας

Ο Γιώργος Μαυρομμάτης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού
Ο ανοιξιάτικος ουρανός

Η Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού είναι αστροφυσικός, υπεύθυνη σε θέματα επικοινωνίας της Αστρονομίας στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Χρυσούλα Μητσοπούλου
Για το «εξαιρετικό» της κατάστασης που ζούμε

Η Χρυσούλα Μητσοπούλου είναι μέλος ΕΔΙΠ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αθηνά Μιχαλακέα
This is the Law of the Plague. Υγειονομικές κρίσεις, νόμος και εργασία στο σεξ

Η Αθηνά Μιχαλακέα είναι δικηγόρος, διδακτορική φοιτήτρια της Νομικής Σχολή του Birkbeck College, UoL.

Γιάννης Μίχος
Ένας ιός στην καρδιά της Δύσης

Ο Γιάννης Μίχος είναι νομικός. Ερευνητικά ασχολείται με τη δουλειά του Μ. Φουκώ, σε συγγενή θέματα και προβληματικές.

Αριστείδης Μπαλτάς
Για το εννοιολόγιο της εποχής

Ο Αριστείδης Μπαλτάς είναι Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, πρώην Υπουργός Παιδείας και πρώην Υπουργός Πολιτισμού.

Μιχάλης Μπαρτσίδης
Σημειώσεις για την διατομική ευθύνη

Ο Μιχάλης Μπαρτσίδης διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και είναι επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς.

Σοφία Μπέμπεζα
To αντικείμενο εικοσιένα επί τριάντα ή μια επιβεβλημένη υπόθεση εργασίας

H Σοφία Μπέμπεζα είναι θεωρητικός της τέχνης και εικαστικός, εντεταλμένη αναπληρώτρια και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας και Επιστήμης των Τεχνών του Πανεπιστημίου Leuphana στο Λύνεμπουργκ της Γερμανίας.

Γιώργος Νικολαΐδης
Μέτρα που σώζουν και μέτρα που σκοτώνουν;

Ο Γιώργος Νικολαΐδης είναι Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Μιχάλης Νικολακάκης
Αναπαραστάσεις της «αποκάλυψης» στη δημοφιλή κουλτούρα: Η ριζοσπαστική λογοτεχνία φαντασίας της Ν.Κ. Jemisin

Ο Μιχάλης Νικολακάκης είναι διδάσκων κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ.

Κατερίνα Νικολοπούλου, Έλενα Ψυλλάκου
Νομιμοποίηση χωρίς διαβούλευση. Ασκήσεις συμμόρφωσης στις μέρες του κορωνοϊού

Η Κατερίνα Νικολοπούλου είναι ακαδημαϊκός υπότροφος ΕΚΚΕ, διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Η Έλενα Ψυλλάκου είναι ακαδημαϊκός υπότροφος ΕΚΚΕ, διδάκτωρ Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας, Τμήμα ΠΕΔΔ, ΕΚΠΑ.

Μάρω Παντελίδου Μαλούτα
Ενδοσκοπήσεις και εσώψυχα υπό την επήρεια πανδημίας

Η Μάρω Παντελίδου Μαλούτα είναι Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελληνικής Πολιτικής του ίδιου Τμήματος.

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου
Μια κάποια φυσική κατάσταση. Μερικές σκέψεις με αφορμή τον Μονταίν, τον Χομπς και την πανδημία

Ο Kωνσταντίνος A. Παπαγεωργίου διδάσκει Φιλοσοφία του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δημήτρης Παπανικολόπουλος
«Να μείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες». (Ακρο)δεξιός ακτιβισμός, ταυτότητα, και αριστερός αναστοχασμός

Ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος είναι Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πέτρος Πετρίδης
Πορτρέτα της Κίνας, δυτικές δημοκρατίες και επιτήρηση της πληροφορίας

Ο Πέτρος Πετρίδης είναι διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Άννα-Μαρία Πισκοπάνη
Χωρίς μάσκες. Η ελευθερία του λόγου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού την εποχή της πανδημίας

Η Άννα-Μαρία Πισκοπάνη είναι νομικός, διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και θεατρική συγγραφέας.

Μέλια Πουρή
Η συνθήκη της πανδημίας και οι προσφυγικοί πληθυσμοί στην Ελλάδα την άνοιξη του 2020: Μια αποτύπωση γεγονότων από την πλευρά εργαζομένου σε οργάνωση υποστήριξης των προσφύγων

Η Παναγιώτα (Μέλια) Πουρή, είναι Δικηγόρος Αθηνών και Νομικός Σύμβουλος στην Ύπατη Αρμοστείας ΟΗΕ  για την Υποστήριξη της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου.

Κωνσταντίνος Πρώιμος
Η τέχνη ενώπιον της πανδημίας και η πανδημία ως εφαλτήριο ανάγνωσης της τέχνης

Ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος διδάσκει στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Σπύρος Ράγκος
Τότε και τώρα: AethiD-31 (Αθήνα, 430 π.Χ.) και CoviD-19 (Υφήλιος, 2020 μ.Χ.)

Ο Σπύρος Ράγκος είναι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ελένη Ρεθυμιωτακη
Πανδημία, ειδημοσύνη και δημοκρατική πολιτική

Η Ελένη Ρεθυμνιωτάκη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Γιώργος Σαγκριώτης

Η ανάγκη δεν είναι φιλοτιμία

Ο Γιώργος Σαγκριώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής νεότερης φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Χρήστος Σίμος
Η μεγάλη (ιδεολογική) ανατριχίλα

Ο Χρήστος Σίμος είναι δημοσιογράφος, απόφοιτος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και του ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λοΐζος Σοφός
Μάθηση από το σπίτι λόγω κορωνοϊού; Προβληματισμοί και ζητήματα που προκύπτουν

Ο Αλιβίζος (Λοΐζος) Σοφός είναι καθηγητής Παιδαγωγικής και Παιδαγωγικής των Μέσων  και Πρόεδρος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής - Εκπαίδευση με χρήση Νέων τεχνολογιών» και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.

Μιχάλης Σπουρδαλάκης
Η μετά κορωνοϊού - Δημοκρατία ή θα είναι σοσιαλιστική ή δεν θα υπάρχει

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης είναι Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέτρος-Ιωσήφ Στανγκανέλλης
Συνειρμοί ενός έγκλειστου

Ο Πέτρος-Ιωσήφ Στανγκανέλλης είναι ιστορικός, υποψήφιος διδάκτορας μεθοδολογίας των κοινωνικών επιστημών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Άρης Στυλιανού
Ο κορωνοϊός και εμείς

Ο Άρης Στυλιανού είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πάττυ Σχοινά
Something old, something new, something blue

Η Πάττυ Σχοινά είναι ιστορικός και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο International School of Athens.

Γιώργος Σωτηρέλης
Η δημοκρατία απέναντι στην πανδημία

Ο Γιώργος Χ. Σωτηρέλης είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιοάχιμ Τάισεν
2450 χρόνια αργότερα (από τον λοιμό των Αθηνών το 430 π.Χ.)

Ο Γιοάχιμ Τάιζεν είναι επίκουρος καθηγητής με αντικείμενο την ιστορία της γερμανικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νίκος Τζανάκης
Πανδημία και εξαίρεση: γυμνή ή αστική ζωή;

Ο Νίκος Τζανάκης Παπαδάκης είναι υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Διονύσης Τζαρέλλας
Η επιστροφή του κράτους εν μέσω πανδημίας

Ο Διονύσης Τζαρέλλας είναι διδάκτωρ πολιτικής κοινωνιολογίας και διδάσκει κοινωνική θεωρία και ιστορία πολιτισμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Χριστίνα Τσακιστράκη
Όταν ο κίνδυνος βρίσκεται στο σπίτι: ο υψηλός επιπολασμός της ενδοοικογενειακής βίας υπό τη συνθήκη του αναγκαστικού κατ’ οίκον περιορισμού

Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Νικόλας Τσαφταρίδης
Όλα τα πρωινά του κόσμου
O Νικόλας Τσαφταρίδης είναι μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Μουσικής Αγωγής στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιώργος Τσιμουρής
«Γυμνές ζωές», ανάμεσα στην ανθρωποφοβία και τον «ολόγυμνο» ηγεμόνα: Ο Νεοφιλελευθερισμός της απομόνωσης.
Ο Γ. Τσιμουρής είναι Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, διδάσκων στο Τμήμα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου.

Γιάννης Τσίρμπας
H επίδραση του εκλογικού κύκλου στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19
Ο Γ. Τσίρμπας είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης
Τα όρια των δικαιωμάτων ή πως το αδύνατον γίνεται πραγματικότητα
Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου διδάσκει δικαιώματα του ανθρώπου

Γιώργος Φαράκλας
Εγκλεισμός και πολιτεία
Ο Γιώργος Φαράσκλας είναι Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Γιάννης Φλυτζάνης
Για τις πολιτικές της πανδημίας ή περί των συστημικών ελλειμμάτων
Είναι υποψήφιος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μάγδα Φυτιλή
Το «πνεύμα του 1945» σε καιρούς κρίσης
Η Μάγδα Φυτιλή είναι μεταδιδάκτορας ερευνήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Νίκος Φωκάς
Όταν σ’ έχει παραλύσει ο φόβος …
Ο Νίκος Φωκάς είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο  Eotvos Lorand (ELTE) στη Βουδαπέστη.

Παύλος Χαραμής
Για μια παιδαγωγική της πανδημίας; Άμεσα μέτρα και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις
Ο Παύλος Χαραμής είναι εκπαιδευτικός στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL