Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Η Duffy αποκαλύπτει την ανατριχιαστική ιστορία της απαγωγής και του βιασμού της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Duffy αποκαλύπτει την ανατριχιαστική ιστορία της απαγωγής και του βιασμού της

Το 2008 ήταν η χρονιά που η παγκόσμια οικονομία θα κατέρρεε. Εκείνη τη χρονιά το «Mercy» έγινε η απόλυτη επιτυχία στα μουσικά charts. Μετά το Back to Black της Amy Winehouse, μία αναγέννηση της soul jazz σκηνής ήταν αυτό που περίμενε η μουσική βιομηχανία, αλλά και το κοινό που δεν έπαψε να αγαπά το είδος.

Η απάντηση της δισκογραφίας σε αυτό το αίτημα, ήρθε με τη Duffy. Μία νέα soul ντίβα που μαζί με την Amy θα άλλαζαν τη μουσική ιστορία και θα εγκαινίαζαν μία νέα γενιά τραγουδιστριών. Η Amy Winehouse πέθανε το 2011 από οξεία αλκοολική δηλητηρίαση.

https://www.youtube.com/embed/y7ZEVA5dy-Y

Η Duffy εμφανίστηκε τελευταία φορά ζωντανά στη σκηνή το 2010 και έκτοτε εξαφανίστηκε με τις φήμες περί εξαρτήσεων και ψυχολογικών προβλημάτων λόγω δημοσιότητας, να επικρατούν. Δέκα χρόνια μετά, η Duffy, η γενναία Duffy, εξομολογείται την τραγική ιστορία της.

«Αυτές τις ώρες ανακαλώ τα λόγια της Μάγια Ανγκέλου που είπε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο μαρτύριο από το να κουβαλάς μέσα σου μία ιστορία που δεν έχει ειπωθεί». 

Κάποιους μήνες πριν είχε αποκαλύψει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πως υπήρξε θύμα βιασμού και ότι αυτός ήταν ο λόγος της εξαφάνισής της από τον κόσμο του θεάματος. Ωστόσο χθες, με μία ανάρτηση στην προσωπική της ιστοσελίδα, αφηγήθηκε την ιστορία με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Δεν ξέρω ποιος κιτρινισμός θα μπορούσε να τραφοδοτηθεί από μία τέτοια ιστορία. Μία ιστορία που όπως η ίδια λέει, έμεινε μέσα της τόσα χρόνια, έκανε το βιασμό συντροφιά της, οικείο της και μοναδική αλήθεια. Μία ιστορία που έχουν ζήσει εκατομμύρια γυναίκες και που δεν τολμούν να ομολογήσουν.

Στο κείμενό της εξηγεί κάποιους από τους λόγους. Μία νέα γυναίκα που ακόμα δεν έχει βρει την αγάπη, θεωρεί πως οι άλλοι θα την απορρίψουν αν μάθουν ότι έχει πίσω της μία τέτοια επώδυνη ιστορία. Παράλληλα, ένα δημόσιο πρόσωπο που έχει εξαφανιστεί χρόνια από το προσκήνιο, θα ήταν ιδανικός στόχος για τα σκανδαλοθηρικά έντυπα με ερωτήσεις τύπου «πού χάθηκες;» «τί σου συνέβη;» κλπ.

Πόση δύναμη χρειάζεται για να παραδεχτείς πως παραβιάστηκε η ύπαρξή σου κατ’αυτόν τον τρόπο; Προφανώς πολλή και η Duffy δεν την έβρισκε μέχρι που κάποιος γνωστός της, της είπε «Οι περισσότεροι άνδρες θα έτρεχαν μακριά αν μάθαιναν πως είσαι θύμα βιασμού». Τη σόκαρε.Τη στεναχώρησε.

Αντί όμως αυτό να θρέψει τις ανησυχίες χρόνων σχετικά με το προσωπικό και επαγγελματικό της μέλλον, της έδωσε τη δύναμη να πει «Αν καταστρέφω το μέλλον μου, το κάνω για να τιμήσω το παρελθόν μου…. Ξέρω πώς είναι ο πόνος, άρα ξέρω πως είναι να είσαι άνθρωπος».

Η Duffy ναρκώθηκε σε ένα εστιατόριο την ημέρα των γενεθλίων της. Έπειτα ήταν ναρκωμένη επί τέσσερις εβδομάδες και μεταφέρθηκε σε ξένη χώρα. Δεν θυμάται να μπαίνει στο αεροπλάνο. Θυμάται μόνο να ανακτά τις αισθήσεις της στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου. Την έκλεισαν στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και ο δράστης τη βίασε.

Θυμάται να πονάει και να προσπαθεί να μείνει ξύπνια. Δεν την κοίταζε, δεν της μιλούσε. Ένιωθε ότι θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να την «τελειώσει».

Στο σπίτι της την κράτησε ναρκωμένη για τέσσερις εβδομάδες. Την απείλησε πολλές φορές πως θα την σκοτώσει. Δεν ξέρει αν βιάστηκε στο σπίτι της, θυμάται μόνο να συνέρχεται στο αυτοκίνητο στην ξένη χώρα και την απόδρασή της, η οποία θα συνέβαινε τις επόμενες ημέρες. Δεν δίνει λεπτομέρειες. Δεν γνωρίζουμε πώς διέφυγε.

Μετά από αυτό κάποιος γνωστός της την είδε στο μπαλκόνι κατακίτρινη, τυλιγμένη με μία κουβέρτα να κοιτάζει το κενό. Φοβήθηκε, δεν ήθελε να ανακατευτεί, δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο.

Η Duffy δεν ένιωθε ασφαλής να πάει στην αστυνομία. Μέσα στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν, μίλησε μόνο σε δύο γυναίκες αστυνομικούς με αφορμή κάποια απειλητικά περιστατικά και στην ψυχίατρό της. Χωρίς τη θεραπεία δεν θα τα κατάφερνε, καθώς είχε αυτοκτονικές τάσεις. Όπως γράφει, η ταυτότητα του βιαστή της είναι στα χέρια της αστυνομίας.

Η γενναία εξομολόγηση της Duffy έρχεται να προστεθεί σε όλες αυτές τις μαρτυρίες που δίνουν δύναμη στις γυναίκες προκειμένου να μιλήσουν και να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην έμφυλη βία. Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.

Είτε ο βιαστής απαγάγει το θύμα, είτε μένουν επισήμως στο ίδιο σπίτι. Είτε είναι κάποιος άγνωστος, είτε ο ίδιος ο σύντροφος της γυναίκας. Ναρκωμένη, νηφάλια, πολύ βαμμένη, ατημέλητη, ντυμένη προκλητικά, ντυμένη με φόρμες, νέα ή ηλικιωμένη, δεν υπάρχει δικαιολογία. Το σώμα μας, μας ανήκει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL