Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Στον αέρα η διανομή πνευματικών δικαιωμάτων στους ηθοποιούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον αέρα η διανομή πνευματικών δικαιωμάτων στους ηθοποιούς

Από τους πιο ταλαιπωρημένους κλάδους των καλλιτεχνών, οι ηθοποιοί έχουν γνωρίσει την κρίση πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο σήμερα δέχονται αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις, διότι δεν εντάσσονται με τον τρόπο που θα έπρεπε στα μέτρα στήριξης του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ η εργασία τους που προβάλλεται αυτή την περίοδο από την τηλεόραση ή το Διαδίκτυο παραμένει «εξαιρετικά εκμεταλλεύσιμη και βεβαίως απλήρωτη», αφού, όπως καταγγέλλει ο Ρήγας Αξελός, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ηθοποιών «Διόνυσος», «κινδυνεύει η διανομή συγγενικών δικαιωμάτων του Ιουνίου».

Ο «Διόνυσος» «δεν έχει καμία οικονομική εκκρεμότητα και ειδικά προς το κράτος, από το οποίο δεν έχει πάρει ποτέ ουδεμία επιχορήγηση από ιδρύσεώς του. Μοναδικό οικονομικό στήριγμά του είναι τα μέλη του, οι ηθοποιοί και οι κληρονόμοι τους. Όμως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα».

Ο Οργανισμός, όπως εξηγεί ο Ρήγας Αξελός, «έχει εισπράξει από τους υπόχρεους (κανάλια, ξενοδοχεία κ.λπ.) μεταχρονολογημένες επιταγές για τα συγγενικά δικαιώματα των μελών του, έχει πληρώσει στο κράτος το αντίστοιχο ΦΠΑ εκδίδοντας τα σχετικά τιμολόγια, τον οποίο ΦΠΑ οι υπόχρεοι τον χρησιμοποίησαν στους δικούς τους ισολογισμούς χωρίς να μας τον έχουν πληρώσει, εκδίδοντας μεταχρονολογημένες επιταγές.

Η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, που αναβάλλει την είσπραξη αυτών των επιταγών κατά 75 ημέρες, δημιουργεί οικονομική ασφυξία στον ‘Διόνυσο’ καθώς του στερεί τη δυνατότητα να καταβάλλει στους δικαιούχους ηθοποιούς τα αντίστοιχα δικαιώματα της διανομής του Ιουνίου σύμφωνα με τον νόμο».

Είναι δεδομένο ότι οι ηθοποιοί, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση τη πανδημίας, έχουν χάσει τη δουλειά τους και στο θέατρο και στην τηλεόραση και κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουν στη δουλειά τους. Σ’ αυτή τη δύσκολη συνθήκη «δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν ούτε τα δικαιώματά τους για να αντεπεξέλθουν σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο», όπως υπογραμμίζει ο Ρήγας Αξελός, ενώ «την ίδια στιγμή υπόχρεοι που δεν πλήττονται δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους και με τη σφραγίδα του νόμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL