Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Πρόκειται για κατασκευές 2.000 τ.μ. / Προσωρινό φρένο στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στην Αίγλη Ζαππείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόκειται για κατασκευές 2.000 τ.μ. / Προσωρινό φρένο στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στην Αίγλη Ζαππείου

Προσωρινό φρένο στη νομιμοποίηση των περίπου 2.000 τ.μ αυθαίρετων κατασκευών αλλά και καταπατήσεων κοινόχρηστων χώρων στο ιστορικό κτήριο της Αίγλης του Ζαππείου έβαλε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), στη συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, αναβάλλοντας τη συζήτηση και ζητώντας από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που κατέθεσε το σχετικό αίτημα, να προσκομίσει περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση.

Στην πολύωρη συζήτηση αναδείχτηκαν σημαντικά προβλήματα γύρω από τη νομιμότητα των σχετικών εργασιών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Είχε άλλωστε προηγηθεί παρέμβαση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, που, με ανακοίνωσή του η οποία εκδόθηκε πριν από τη συνεδρίαση και κοινοποιήθηκε στα μέλη του ΚΣΝΜ, ζήτησε την απόσυρση του θέματος από τη συνεδρίαση, επισημαίνοντας την ανάγκη η ιστορική Αίγλη Ζαππείου να διασωθεί στην αρχική της μορφή, "όχι μόνο γιατί προστατεύεται από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου και τις διατάξεις περί κληροδοτημάτων, αλλά και γιατί είναι σκανδαλώδες η πολιτεία και τα όργανά της, υποσκάπτοντας το κύρος τους, να υποκύπτουν σε πολυποίκιλες πιέσεις και να παραμένει η κατάσταση ως έχει ή ακόμα περισσότερο να επιχειρείται η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών".

Παραβάσεις από το 1993

Οι αυθαίρετες κατασκευές στην ιστορική Αίγλη Ζαππείου είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν το υπουργείο Πολιτισμού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων, έχουν διαπιστώσει παραβάσεις ήδη από το 1993. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 είχε επιχειρηθεί και πάλι η τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών στην Αίγλη και ενώ τότε είχε δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού, η Πολεοδομία δεν εξέδωσε τη σχετική άδεια. Έτσι το θέμα έφτασε έως την προχθεσινή συνεδρίαση, μένοντας σε εκκρεμότητα για περίπου 20 χρόνια. Όλη αυτή την περίοδο, παρότι έχουν διαπιστωθεί οι πολεοδομικές παραβάσεις, δεν προχώρησαν οι νόμιμες κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κατασκευών. Ωστόσο μεγάλα ερωτήματα προκάλεσε ο χρόνος που επέλεξε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να «ξαναζεστάνει» το θέμα. Μέσα στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ έχουν παγώσει ουσιαστικά εργασίες στον οικοδομικό κλάδο.

Την ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών «να προχωρήσουν στις εκ του νόμου υποχρεωτικές ενέργειες για την άρση των πολεοδομικών παρανομιών που έχουν διαπιστωθεί στην Αίγλη του Ζαππείου» επισημαίνει εκ νέου ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, υπογραμμίζοντας, σε χθεσινή του ανακοίνωση, ότι «το επιχείρημα της καλύτερης εμπορικής αξιοποίησης του ακινήτου, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, δεν είναι δυνατόν να κατισχύσει ούτε έναντι του αρχαιολογικού νόμου και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης ούτε έναντι των διατάξεων περί κληροδοτημάτων».

Σημείο αναφοράς

Άλλωστε η ιστορική Αίγλη του Ζαππείου, με το περίφημο «Ζυθεστιατόριον» που δημιουργήθηκε το 1904 και τον κινηματογράφο που λειτουργεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1910, αποτελεί σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή κοινωνία από τις αρχές του 20ού αιώνα. Συνδέθηκε με τη μικρή Αθήνα της belle epoque και των Βαλκανικών Πολέμων. Στην εποχή του Μεσοπολέμου και τα μεταπολεμικά χρόνια “σημάδεψε” την κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα των Αθηναίων, αποτελώντας έναν κοινωνικό - δημόσιο χώρο με διαστρωματική εμβέλεια. Στα τραπεζάκια της Αίγλης, “εις το πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά διαφήμιση της εποχής, συγκεντρώνονταν λόγιοι, καλλιτέχνες και απλοί καθημερινοί άνθρωποι, για να απολαύσουν τον καφέ ή την πορτοκαλάδα τους. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο ανάπαυλας και οι σημερινοί κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL