Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γιατί μιλούν όλοι για το «Tiger King» στο Netflix ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατί μιλούν όλοι για το «Tiger King» στο Netflix ;

Μου έρχεται τις προάλλες μήνυμα από έναν φίλο: «ΟΚ. Νομίζεις ότι έχεις δει τρελούς στη ζωή σου. Δες Tiger King». Ήταν αρκετό για να με βάλει στη διαδικασία να ξεκινήσω τη σειρά. Και την ξεκίνησα. Είδα τα πρώτα πέντε επεισόδια απνευστί, μην πιστεύοντας τί βλέπω.

 Είχα παρακολουθήσει με την ίδια προσήλωση και το «Wild Wild Country», τη σειρά ντοκιμαντέρ με την ιστορία της αίρεσης του Όσο, αλλά η παράνοια και η απάτη μίας «θρησκείας», όσο ακραία κι αν είναι, δεν μας είναι κάτι άγνωστο. Ένας ορθολογικός δυτικός καπιταλισμός βασίστηκε, σύμφωνα με τον Weber, σε μία τέτοια.

Το Tiger King είναι η ιστορία μερικών τύπων στην Οκλαχόμα και στη Φλόριντα, που έχουν στην κατοχή τους και εμπορεύονται άγρια ζωή. Έχουν τίγρεις, λίγκες, λιοντάρια, αρκούδες και στήνουν ιδιωτικούς ζωολογικούς κήπους, όπου πολίτες της Αμερικής συρρέουν για να δουν και να παίξουν με νεογέννητα τιγράκια. Ωραία ως εδώ; Ας πούμε ωραία.

Η φωτογραφία του ατόμου που χαριεντίζεται με ένα μωρό τιγράκι αποσπά χιλιάδες λάικ στο Ίνσταγκραμ. Αλλά γιατί αυτό αξίζει να γίνει σειρά ντοκιμαντέρ επτά επεισοδίων;

Ο τίτλος της σειράς δεν είναι απλώς «Tiger King». Συνοδεύεται από το «Murder, Mayhem and Madness» δηλαδή «Φόνος, Xάος και Τρέλα». Όντως. Η σειρά ακολουθεί την ιστορία του Joe Exotic, του Βασιλιά των Τίγρεων, ο οποίος είναι μία προσωπικότητα που θα ήθελε πολύ για καλεσμένο της η Αννίτα Πάνια, έχει στην κατοχή του πάνω από 200 τίγρεις και άλλα μεγάλα αιλουροειδή, είναι εκκεντρικός σε επίπεδα κιτς, είναι gay πολύγαμος, φιλμογραφεί μανιωδώς τη ζωή του, είναι τραγουδιστής της κάντρι με βίντεο κλιπ που δεν διανοείσαι, υποψήφιος με σουρεαλιστική καμπάνια για πρόεδρος της Αμερικής και κυβερνήτης της Οκλαχόμα, ενώ παράλληλα κατηγορείται ότι πλήρωσε δολοφόνο για να σκοτώσει την απόλυτη εχθρό του, μία γυναίκα η οποία διατηρεί τον δικό της αντίστοιχο ζωολογικό κήπο «διάσωσης άγριας ζωής», με τις ευλογίες της φιλοζωικής οργάνωσης PETA και στόχος της ζωής της είναι να βάλει λουκέτο στο πάρκο του Joe Εxotic.

https://www.youtube.com/embed/acTdxsoa428

Iστορίες για την ερωτική ζωή του Joe, διανθισμένες με νεαρούς ετεροφυλόφιλους συντρόφους, μεθαμφετιμίνες και δράμα, κάνουν την πλοκή πιο πικάντικη, ενώ παράλληλα ξετυλίγεται και το κουβάρι της ιστορίας της αντιπάλου του, η οποία μάλλον δεν είναι και τόσο αθώα… Λιοντάρια, τίγρεις, πρώην κατάδικοι, μυστήριες εξαφανίσεις, εμπρησμοί, σεξ, ναρκωτικά, χάος.

Τo Tiger King είναι εθιστικό θέαμα. Είναι κατασκευασμένο σχεδόν σαν ριάλιτι, έχοντας στο προσκήνιο τους εκκεντρικούς χαρακτήρες και ενισχύεται από έντονο αστυνομικό σασπένς. Είναι εντυπωσιακό το ότι δεν υπάρχει ούτε ένας χαρακτήρας με τον οποίο να μπορείς να ταυτιστείς. Είναι όλοι εντελώς ξένοι προς ό,τι έχουμε δει και μάλλον αντιπαθητικοί. Τί δεν μας λέει όμως η σειρά η οποία αναλώνεται στην εκκεντρικότητα των ηρώων της;

Στην πραγματικότητα μας τα λέει όλα. Απλώς η έμφαση δεν δίνεται εκεί που θα έπρεπε να δοθεί. Στην Αμερική ζουν 10.000 τίγρεις υπό αιχμαλωσία, ενώ σε ολόκληρη τη γη ζουν συνολικά 4.000 ελεύθερες. Ίσως ο Joe Exotic και η εχθρός του να είναι «τηλεοπτικοί» χαρακτήρες που πουλάνε, αλλά αν δεν υπήρχαν αυτά τα ζώα, οι αφανείς ήρωες που λειτουργούν ως «στάτους» για αυτά τα άτομα, το ντοκιμαντέρ δεν θα υπήρχε. Το Tiger King είναι μία ιστορία παράνοιας. Όπως και η αιχμαλωσία της άγριας ζωής.

Όπως διαβάζουμε στο National Geographic, τα μόνα κέντρα διάσωσης άγριας ζωής και πάρκα τα οποία είναι αποδεκτά από τους ανθρώπους που σέβονται τα ζώα, είναι εκείνα που περιθάλπουν και φροντίζουν ζώα τα οποία δεν μπορούν να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον και χρήζουν ανθρώπινης φροντίδας.

Η εκτροφή τίγρεων δεν βοηθά στη διάσωση του είδους. Οι τίγρεις αυτές δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, πολύ απλά διότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Είναι ΟΚ να χαϊδεύουμε τιγράκια; Όχι, δεν είναι.

Τα πάρκα που το επιτρέπουν αυτό, έχουν στήσει επιχείρηση γύρω από τα μωρά, με αποτέλεσμα να βάζουν τις τίγρεις να ζευγαρώνουν συνεχώς για να υπάρχουν μικρά τιγράκια. Απομακρύνουν αμέσως τα νεογέννητα από τις μητέρες, ώστε εκείνες να βρεθούν ξανά, γρήγορα σε οίστρο. Τα δε μωρά, τους είναι χρήσιμα για 8 με 12 εβδομάδες.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τους επισκέπτες. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, γίνονται εκθέματα, μηχανές αναπαραγωγής, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι θανατώνονται…

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις τίγρεις, την ιδιοκτησία άγριας ζωής και το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και να σας απαντηθεί η ερώτηση σχετικά με το πλήθος τίγρεων σε αιχμαλωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά αυτό το άρθρο του National Geographic.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL