Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα η ενημέρωση λόγω κορωνοϊού / Χωρίς ημερομηνίες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα η ενημέρωση λόγω κορωνοϊού / Χωρίς ημερομηνίες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών

"Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε πρόγραμμά μας με ασφάλεια για όλους μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν» τόνισε η η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Κατερίνα Ευαγγελάτου, στέλνοντας, όπως είπε, ένα μήνυμα ελπίδας

Με ένα βιντεοσκοπημένο αυτή τη φορά μήνυμα, που σε συνθήκες προ πανδημίας θα βρισκόταν στο κέντρο της μεγάλης, καθιερωμένης συνάντησης μεταξύ δημιουργών και δημοσιογράφων για την καλοκαιρινή γιορτή της τέχνης του Φεστιβάλ Αθηνών, η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανακοίνωσε χθες τις βασικές κατευθύνσεις ενός προγράμματος που όλοι ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί στο κοντινό μέλλον, στο σύνολό του και με όλους τους συντελεστές στις θέσεις τους.

Σε στιγμές αναμονής και αμηχανίας για όσα «πρωτοφανή» και «ακραία» συμβαίνουν, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών δεν έκρυψε πως «το Φεστιβάλ δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί ακριβώς όπως το σχεδιάζαμε τόσον καιρό. Έχουμε, όμως, την ανάγκη να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας: είμαστε εδώ και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να επανασχεδιάσουμε το Φεστιβάλ με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε με ασφάλεια για όλους μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα που «χτίζεται εδώ και επτά μήνες» ανακοινώθηκε «από σεβασμό σε όλη την ομάδα του Φεστιβάλ και στους καλλιτέχνες που εργάστηκαν γι’ αυτό».

Θα συμπληρώναμε ότι η ανακοίνωση είχε και τη συνοδεία της παρηγορητικής διάθεσης που επιτελεί η τέχνη σε σκοτεινούς καιρούς, ακόμα και ως σχέδιο επί χάρτου.

«Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδομάδες από το κλείσιμο των θεάτρων και όλων των χώρων πολιτισμού και μέρα με τη μέρα αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο πόσο αναγκαία είναι η επαφή με τη ζωντανή τέχνη στη ζωή μας» σχολίασε και έθεσε το ερώτημα «πώς θα είναι άραγε η κοινωνία μας μετά από αυτήν την κρίση και πόσο πολύτιμη θα είναι η καλλιτεχνική της αντανάκλαση μέσα από την οξυδέρκεια και την ευαισθησία των δημιουργών; Η παρουσία ενός διεθνούς φεστιβάλ θα είναι, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη μας αλλά και υποχρέωσή μας» κατέληξε, χωρίς ωστόσο να εντάξει σε αυτή τη φάση, όπως οφείλει να κάνει ένας τέτοιου βεληνεκούς πολιτιστικός θεσμός, δράσεις που γεννώνται από την ανάγκη της στιγμής, ειδικά μάλιστα όταν αυτή έχει τη μορφή του κατεπείγοντος και ιστορικού γεγονότος όπως η πανδημία, καταδεικνύοντας πως η καρδιά του χτυπά στον παλμό της εποχής και αφουγκράζεται τον καιρό του.

Βασικοί άξονες

Παρουσιάζοντας μια πρώτη χαρτογράφηση του Φεστιβάλ, η Κατερίνα Ευαγγελάτου υπογράμμισε ότι στο ξένο ρεπερτόριο του θεάτρου αλλά και του χορού συστήνονται νέα πρόσωπα μέσω της ενότητας «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα», ενώ επανέρχονται γνώριμοι δημιουργοί. Την ίδια ώρα, Έλληνες ομότεχνοι θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε νέα είδη με παραστάσεις πάνω σε νέες δραματουργικές φόρμες.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των συμπαραγωγών και έκανε λόγο για περισσότερους από 1.400 καλλιτέχνες, περίπου 70 εκδηλώσεις και 40 πρεμιέρες και νέες παραγωγές.

Επέμεινε στο αρχαίο δράμα και στην ερευνητική προσέγγισή του σε κλειστό χώρο από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και τη θέσπιση του ερευνητικού προγράμματος «Πάροδος» με στόχο την ανανεωτική προσέγγισή του στη δραματουργία, στις σκηνικές φόρμες και τις διαδικασίες καλλιτεχνικής παραγωγής, που θα πραγματοποιείται για τέσσερις εβδομάδες στην Αθήνα και για τρεις εβδομάδες στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, η οποία αφιερώνεται στη μουσική και το μουσικό θέατρο.

Η πειραματική και η ηλεκτρονική μουσική θα «επισκεφθούν» την Πειραιώς 260, όπως κι ένα αφιέρωμα στο hip hop και στη street κουλτούρα.

Στο Ηρώδειο ενισχύεται η σύγχρονη μουσική, παρουσιάζεται «Κύκλος τζαζ», αγαπημένοι Έλληνες δημιουργοί παρουσιάζουν για πρώτη φορά τον νέο τους δίσκο, ενώ φιλοξενείται μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή χορού. Από το πρόγραμμα δεν λείπει η κλασική μουσική, οι μεγάλες ορχήστρες και η όπερα.

Μέσω της ενότητας «Πρόλογος» θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού, μισή ώρα πριν από τις πρεμιέρες στην Πειραιώς 260, θα ξεναγούν το κοινό στο σύμπαν κάθε παράστασης, ενώ μετά τις παραστάσεις οι δημιουργοί θα συζητούν με το κοινό στην ενότητα «Έξοδος».

Τέλος, επεκτείνεται η συμμετοχική διαδικασία του κοινού, καθώς μετά το τέλος κάθε παράστασης οι θεατές θα μπορούν στην «Πλατεία», τον υπαίθριο χώρο που ενώνει όλες τις αίθουσες της Πειραιώς 260, να συζητούν και να σχολιάζουν σε έναν χώρο συνάντησης με τραπέζια, μικρό εστιατόριο και μπαρ.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL