Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Πάρτε μέτρα τώρα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάρτε μέτρα τώρα!

Ενώ πληθαίνουν η φωνές αγωνίας καλλιτεχνών, δημιουργών, τεχνικών και γενικώς εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας για την ανάγκη άμεσης ανακοίνωσης συγκεκριμένων μέτρων υποστήριξής τους, η υπουργός Πολιτισμού, όταν δεν πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις για το Τατόι, εξαντλείται σε παραινέσεις όπως αυτή που διατύπωσε χθες προς τους εποπτευόμενους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης: «να συγκεντρώσουν υφιστάμενο υλικό που μπορεί να παρουσιαστεί μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και να εξετάσουν τις δυνατότητες παραγωγής πρωτότυπου υλικού ώστε να είναι διαθέσιμο στο κοινό».

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε, συμμετέχοντος του γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, με εκπροσώπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου, του Τελλόγλειου Ιδρύματος ΑΠΘ, του MOMus και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «το υπουργείο θα στηρίξει τις ενέργειες των εποπτευόμενων φορέων και ζήτησε την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ τους για τη δημιουργία πολιτιστικού έργου», διευκρινίζοντας ότι «από τους φορείς μπορούν να γίνουν και αναθέσεις σε καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων, έναντι αμοιβής που θα καθορίσουν οι φορείς».

Πιθανές συνέργειες για την υπουργό, όπως πρότεινε στους φορείς, μπορεί να είναι «η χρήση μουσείων και θεάτρων ως χώρων όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις (συναυλία, θεατρική απαγγελία κ.λπ.) σε streaming, πάντοτε με την τήρηση με ευλάβεια όλων των κανόνων ασφαλείας, δημιουργία έργου με τη συνεργασία φορέων (π.χ. μουσικοί του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με συνεργάτες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ηθοποιούς του ΚΘΒΕ)».

Λίγο παρακινδυνευμένη η εναλλακτική πρόταση της υπουργού, μεσούντων της πανδημικής κρίσης και των αυστηρότατων συστάσεων από τους υγειονομικούς φορείς.

Ωστόσο, ακόμα και τώρα φαίνεται πως ο κορωνοϊός βρήκε την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού από αδιάφορη έως απροετοίμαστη να καταστρώσει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης γι’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, τέτοιο που να εμπεριέχει και τη στήριξη των πολιτών και φυσικά την υποστήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού που πλήττονται σκληρά από τα αναγκαστικά και απαραίτητα μέτρα προστασίας που έχουν επιβληθεί.

Το υπουργείο είναι άφαντο

Μπροστά στη δεδηλωμένη αδυναμία - αδιαφορία του υπουργείου, κραυγή αγωνίας εκπέμπει ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που εκπροσωπεί το σύνολο των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, από καλλιτέχνες και δημιουργούς σε όλο το φάσμα των τεχνών και του οπτικοακουστικού τομέα, μέχρι τεχνικούς και άλλους εργαζόμενους.

«Οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, τους οποίους εκπροσωπεί η ΠΟΘΑ, είμαστε από τους πρώτους που έχουν πληγεί από τα αναγκαία μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού διότι έχουν κλείσει όλοι οι χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας, έχουν ακυρωθεί όλες οι επικείμενες παραστάσεις, θεατρικές, μουσικές, χορευτικές, όπως και περιοδείες, γυρίσματα ταινιών, σίριαλ κ.λπ., για τουλάχιστον το επόμενο δίμηνο» λέει διευκρινίζοντας ότι «όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που δεν είχαν προλάβει να δηλωθούν στο σύστημα ‘Εργάνη’ μένουν έξω από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη και μέριμνα, είτε αυτοί είναι καλλιτέχνες και δημιουργοί είτε είναι τεχνικό ή άλλο προσωπικό».

Για τον Κώστα Κεχαγιόγλου προκύπτει η «επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί άμεσα ένα πακέτο μέτρων οικονομικής ενίσχυσης και για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία που δεν πρόφτασαν να ενταχθούν στο σύστημα ‘Εργάνη’, εναρμονισμένο με το ιδιότυπο εργασιακό τους καθεστώς».

Από την άλλη, όμως, «το υπουργείο Πολιτισμού όφειλε ήδη να έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού και της πολιτιστικής δημιουργίας που να περιλαμβάνει και το διάστημα της κρίσης που βιώνουμε σήμερα, αλλά και την επόμενη ημέρα. Να στηρίξει δηλαδή εμπράκτως τους φορείς και τους ανθρώπους του πολιτισμού ώστε να συνεχίσουν να παράγουν. Ζητάμε να εξαγγείλει από τώρα γενναίες επιχορηγήσεις για την επικείμενη θερινή σεζόν. Προς το παρόν διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του απουσιάζουν παντελώς από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το δε υπουργείο Πολιτισμού είναι άφαντο».

Κινηματογράφος: Ανυπαρξία μέριμνας

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αναγνωρίζοντας την ανυπαρξία μέριμνας για όλους τους συντελεστές της κινηματογραφικής παραγωγής τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού όσο και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με επιστολή της στους υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών, Εργασίας, Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, με κοινοποίηση στον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τους προέδρους του ΕΚΚ και του ΕΚΟΜΕ, τους καλεί «να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε άμεσα ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και ασφαλιστικής κάλυψης για το σύνολο των απασχολούμενων, μισθωτών συντελεστών, τεχνικών και ελεύθερων επαγγελματιών στον ελληνικό κινηματογράφο».

Θεωρεί δε απαραίτητο «τα μέτρα ενίσχυσης, πέραν των παραγωγών, των σκηνοθετών, των διανομέων και των αιθουσαρχών, να επεκταθούν προς όλους τους εργαζόμενους στις κινηματογραφικές παραγωγές».

Της επιστολής της Ακαδημίας είχε προηγηθεί η απόφαση του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό της Πάνο Λουκάκο, να λειτουργούν πλέον οι υπηρεσίες του «χωρίς τη φυσική παρουσία υπαλλήλων στον χώρο εργασίας και η πάσης φύσεως επικοινωνία μαζί τους να γίνεται ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά».

Η στάση του Κέντρου άναψε φωτιές στον χώρο του κινηματογράφου, αφού, όπως καταγγέλλουν σε κοινή επιστολή τους η Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΠΑΚΤ), ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ) και η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) προς το Διοικητικό Συμβούλιό του, «διαπιστώνουμε ότι δεν λειτουργεί καν το πρωτόκολλο του οργανισμού, υπάρχει στάση πληρωμών (!), ενώ τα mail μας παραμένουν αναπάντητα και είναι αδύνατον να επικοινωνήσουμε με τους υπαλλήλους του οργανισμού, δεδομένου ότι στα τηλέφωνα δεν απαντάει κανείς».

Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι «το Δ.Σ. δεν συνεδριάζει», «ακόμη δεν έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ για τον διορισμό του γενικού διευθυντή που έχετε ήδη επιλέξει».

Προτείνουν δε αφενός «την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων που ταλαιπωρούν τους παραγωγούς από το 2018 που ξεκίνησε η παρατεταμένη περίοδος καθυστερήσεων και την εξέταση θεμάτων που εκκρεμούσαν από το Δ.Σ. που έχει σταματήσει να συνεδριάζει» και από την άλλη λήψη μέτρων για την μετά τον κορωνοϊό εποχή, όπως έκτακτες χρηματοδοτήσεις στις παραγωγές που βρίσκονται σε προετοιμασία, εν μέσω γυρισμάτων ή σε μοντάζ και postproduction, και εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό δεδομένο στον τρόπο χρηματοδότησης.

 

Βασίλης Βαφέας: Να αξιοποιηθούν τα 4,8 εκατ. ευρώ

Με δήλωσή του στην "Αυγή" ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΚ Βασίλης Βαφέας υπογραμμίζει:

«Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που έχει ο χώρος του κινηματογράφου, στο μικρό διάστημα που υπήρξα πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2019, κατάφερα να εξασφαλίσω ένα οικονομικό μαξιλάρι 4 εκατομμυρίων ευρώ για παραγωγή ταινιών για μία τριετία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό το ποσό βρίσκεται στη διάθεση του ΕΚΚ. Σε αυτό το ποσό έρχονται να προστεθούν και περίπου 800.000 ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί πάλι από το ΠΔΕ για τεχνικό εξοπλισμό.

Αυτά παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία πρέπει να τα διαχειριστεί. Άλλωστε εμείς τα έχουμε παραδώσει όλα γραπτώς με υπόμνημα προς την υπουργό Λίνα Μενδώνη, στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι ενέργειες που κάναμε επί θητείας μας, όπως επίσης και όσες ενέργειες μείνανε ημιτελείς».

Τη συμπερίληψη όλων ανεξαιρέτως των μελών τους, και αυτών που δεν απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, στα γενικότερα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης ζητούν επίσης η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Οπτικοακουστικός Τομέας και το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL