Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Μεγάλο πλήγμα δέχεται ο χώρος της τέχνης από τον κορωνοϊό / Μέτρα στήριξης ζητούν οι δημιουργοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλο πλήγμα δέχεται ο χώρος της τέχνης από τον κορωνοϊό / Μέτρα στήριξης ζητούν οι δημιουργοί

Μέτρα στήριξης ζητάει από την κυβέρνηση η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων δημιουργών, συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές, μουσικοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και όσοι εργάζονται στον τομέα των παραγωγών, καθώς πρόκειται για επαγγελματικούς κλάδους που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από την εξάπλωση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην τέχνη και στον πολιτισμό.

«Αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων (που ορθώς λήφθηκαν από την Πολιτεία) είναι το να έχουν 'επιταχθεί' τόσο τα πνευματικά και συγγενικά μας δικαιώματα όσο και αυτά της εργασίας μας» επισημαίνουν συνθέτες, μουσικοί, στιχουργοί και τραγουδιστές και ζητούν «εν όψει της επικείμενης εκδοθησομένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προς αποκατάσταση από την αναστολή δραστηριοτήτων τους, πληγεισών ομάδων απασχολουμένων και επιχειρήσεων, α) να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προληπτικών παρεμβάσεων και αναγκαίων έκτακτων μέτρων για τις δικές τους κατηγορίες απασχολουμένων και β) να μην εξαιρεθούν από το πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων και μέτρων για τις πληγείσες επιχειρήσεις οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

«Επιδιώκουμε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων που απασχολεί ο κάθε οργανισμός μας και να διασωθεί ένα ελάχιστο εισόδημα των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων» καταλήγουν οι δημιουργοί Γρηγόρης Λαμπριανίδης, πρόεδρος του Δ.Σ. GEA και οργανισμού «Απόλλων», Μανώλης Φάμελλος του οργανισμού «Ερατώ» και Σωματείου Δημιουργών «Μέτρον», Μαργαρίτα Μάτσα του οργανισμού «Grammo», Φοίβος Δεληβοριάς εκ μέρους ΕΔΕΜ και ΑΣΜΑ, Γιώτα Νέγκα για το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, Ηλίας Φιλίππου του Σωματείου Δημιουργών ΣΩΜΣΕ και Πάνος Φαλάρας του Σωματείου Δημιουργών «Υπέρβαση».

Σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί

Συμμετοχή στα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης των εταιρειών παραγωγής ζήτησαν επίσης για όσους εργάζονται στον χώρο των παραγωγών είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες (με “μπλοκάκι”), είτε ως μισθωτοί αορίστου χρόνου, είτε παρέχουν έμμισθη υπηρεσία ορισμένου χρόνου και έργου, ολίγων ημερών στην καλύτερη περίπτωση, οι πρόεδροι της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος και της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Αλέξανδρος Κακαβάς.

Ζητούν, συγκεκριμένα, το επίδομα των 800 ευρώ κατ’ άτομο «να καταβληθεί και στους ανθρώπους αυτούς, ανεξαρτήτως του πότε εργάστηκαν τελευταία φορά». Ειδικότερα, ζητούν να το λάβουν τα μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, σκηνοθέτες θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης και τα μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.

Στην επιστολή τους οι πρόεδροι των Δ.Σ. των δύο φορέων επισημαίνουν πως ο χώρος του Πολιτισμού πλήττεται καθοριστικά από τις απαγορεύσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή λόγω του κορωνοϊού θυμίζοντας την αναστολή λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, μουσικών αιθουσών ή άλλων παραστάσεων, καθώς και την απαγόρευση συνάθροισης δέκα ή περισσοτέρων ατόμων που οδήγησε στο να σταματήσουν και τα λιγοστά γυρίσματα κινηματογραφικών ή τηλεοπτικών παραγωγών, αφού αυτά απαιτούν τη συνδρομή πολλών συντελεστών και μάλιστα σε κλειστό χώρο, συνήθως λίγων τετραγωνικών μέτρων.

Τέλος, υπενθυμίζουν πως, σύμφωνα με την International Alliance of Theatrical Stage Employees, έχουν χαθεί 120.000 θέσεις εργασίας διεθνώς.

SOS από τους διοργανωτές εκδηλώσεων

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιχειρήσεις τους που χτυπήθηκαν οικονομικά από την ακύρωση προγραμματισμένων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν ήδη κρούσει με υπόμνημά τους προς το υπουργείο Οικονομικών τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Ο σύνδεσμος ζητάει από την κυβέρνηση «να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου στις προβλεπόμενες διατάξεις της ΠΝΠ". Συγκεκριμένα ζητούν την αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων. Επίσης, ζητούν την παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και κάθε άλλη οικονομική ενίσχυση από οποιαδήποτε πηγή ή αιτία.

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Προς αυτή την κατεύθυνση, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Πολιτισμού Πάνου Σκουρολιάκου, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού που δοκιμάζεται εξαιτίας της αναστολής όλων των θεαμάτων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για την κάλυψη από το Δημόσιο του μισθολογικού και ασφαλιστικού τους κόστους και ρωτούν την υπουργό τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΠΟΑ ώστε να λάβει άμεσα μέτρα ανακούφισής τους. Ρωτούν επίσης εάν το υπουργείο προτίθεται να προβεί στην εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου ώστε μετά την άρση των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό (Covid-19) να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας του θεάματος και της ψυχαγωγίας προκειμένου να στηρίξει τους φορείς και τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

Την επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Π. Σκουρολιάκος, Λ. Αβραμάκης, Ειρ. Αγαθοπούλου, Αθ. Αθανασίου, Σ. Αναγνωστοπούλου, Α. Αυλωνίτης, Σ. Βαρδάκης, Β. Βασιλικός, Κ. Βέττα, Γ. Γκιόλας, Κ. Ζαχαριάδης, Χ. Ζεϊμπέκ, Ν. Ηγουμενίδης, Μ. Θραψανιώτης, Ευφ. Καρασαρλίδου, Ν. Κασιμάτη, Μ. Κάτσης, Χ. Καφαντάρη, Σ. Λάππας, Κ. Μάλαμα, Χ. Μαμουλάκης, Κ. Μάρκου, Α. Μεϊκόπουλος, Α. Μιχαηλίδης, Γ. Μουζάλας, Κ. Μπάρκας, Γ. Μπουρνούς, Θ. Μωραΐτης, Κ. Νοτοπούλου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Π. Πέρκα, Γ. Πούλου, Γ. Ραγκούσης, Γ. Σαρακιώτης, Ν. Συρμαλένιος, Θ. Τζάκρη, Α. Τριανταφυλλίδης, Γ. Τσίπρας, Σ. Φάμελλος, Ν. Φίλης, Θ. Φωτίου, Μ. Χατζηγιαννάκης, Ρ. Χρηστίδου, Γ. Ψυχογιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL