Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Παραστάσεις, ταινίες και συναυλίες κατ΄οίκον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραστάσεις, ταινίες και συναυλίες κατ΄οίκον

Διαθέσιμη στο Youtube η «Εκάβη, μια πρόσφυγας», μια ιστορική παράσταση που δόθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στο αρχαίο θέατρο της Δήλου το 2016

Γενναιόδωρες κι αυθόρμητες κινήσεις καλλιτεχνών που αναρτούν παραστάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα και στις μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες προς κοινή θέα και τέρψη ή αυτοσχεδιάζουν σε μικρές συναυλίες κατ’ οίκον, αφιερώνοντας μουσικές και τραγούδια, στέλνοντας το μήνυμα «μένουμε σπίτι», αναδεικνύουν την παρηγορητική δύναμη της τέχνης, μέσα από ένα βαθύ και ειλικρινές αίσθημα προσφοράς και αλληλεγγύης προς όλους όσοι βιώνουμε έναν πρωτόγνωρο έγκλειστο βίο.

Από την «Εκάβη» στη Δήλο έως τις «Παραλογές»

Μια ιστορική παράσταση που δόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, μετά από 2.100 χρόνια, είναι από χθες διαθέσιμη στο Youtube. Πρόκειται για την παράσταση «Εκάβη, μια πρόσφυγας», βασισμένη στους μονολόγους της τραγικής βασίλισσας από τα έργα «Εκάβη» και «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που σκηνοθέτησε ο Νίκος Καραγεώργος με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

Την ίδια ώρα, ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός παρέδωσε στο κοινό μια παράσταση που έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα σε όλους όσοι την είχαμε πρωτοδεί στο Bios, αλλά και αργότερα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2010. Οι "Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες", βασισμένη σε τέσσερα δημοτικά τραγούδια και σε εικόνες και στίχους του Τάσου Λειβαδίτη.

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος παραχώρησαν την παράσταση «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν που παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη στο Θέατρο Άττις - Νέος Χώρος την περίοδο 2015-16.

Αγκαλιά... με ένα τραγούδι

«Λέω παραμύθια να ξορκίσω το κακό, θα γίνουν όλα μαγικά με έναν χορό», τραγουδάει από το σπίτι του ο Σωκράτης Μάλαμας, ο δημοφιλής τραγουδοποιός, που κάθε μέρα του έγκλειστου βίου του ανεβάζει κι ένα αγαπημένο του τραγούδι στο Διαδίκτυο, μετρώντας τις μέρες με μουσική και στίχους.

«Σας στέλνω κι εγώ ένα τραγουδάκι», λέει με τον τρόπο του κι ο Μίλτος Πασχαλίδης ευχόμενος σε όλους να είμαστε καλά, ασφαλείς, υγιείς και να μένουμε σπίτι. «Θα περάσει και αυτή η μπόρα», υποστηρίζει και αρχίζει να τραγουδά συντροφιά με την κιθάρα του το τραγούδι του Τσιτσάνη «μην απελπίζεσαι και δεν θα αργήσει, κοντά σου θα ’ρθει μια χαραυγή, καινούργια αγάπη να σου ζητήσει, κάνε λιγάκι υπομονή...».

Το τραγούδι του Γιάννη Παπαϊωάννου «κάνε κουράγιο, καρδιά μου» επιλέγει η Φωτεινή Βελεσιώτου, ενώ η Μαρία Παπαγεωργίου αυτοσχεδιάζει με έναν τρυφερό και συγκινητικό τρόπο τραγουδώντας και παίζοντας την κιθάρα της. Ο Στάθης Δρογώσης, που οργάνωσε μια μίνι οικιακή συναυλία από κοινού με τον Μανώλη Φάμελλο, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook «Αυτό που ζήσαμε ήταν εξωπραγματικό! Χιλιάδες συντονιστήκαμε και τραγουδήσαμε παρέα».

Ταινίες και ντοκιμαντέρ

Ένα μεγάλο μέρος από το πλούσιο αρχείο του διαθέτει δωρεάν πλέον το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ. Περισσότερα από διακόσια ντοκιμαντέρ μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους με πολλαπλές θεματικές είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα https://www.idfa.nl/en/info/watch-films-online-1

Πολύ περισσότερα είναι διαθέσιμα με ένα συμβολικό ποσό που παραχωρείται στους δημιουργούς και τους κατόχους των δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, νέοι άνθρωποι, Έλληνες επαγγελματίες από πολλές ειδικότητες του σινεμά, δημιούργησαν την streaming πλατφόρμα Cinobo, όπου, με ένα χαμηλό κόστος των 7,99 ευρώ τον μήνα, οι σινεφίλ μπορούν να απολαμβάνουν ταινίες που διακρίθηκαν στα ξένα φεστιβάλ, αλλά δεν έφτασαν στις ελληνικές αίθουσες.

Η πλατφόρμα, που άρχισε τη λειτουργία της στις 12 Μαρτίου, περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή ανεξάρτητου και arthouse κινηματογράφου από όλο τον κόσμο με ελληνικούς υπότιτλους, αριστουργήματα του κλασικού κινηματογράφου, του σινεμά των δημιουργών και βραβευμένες φεστιβαλικές ταινίες, ξένες και ελληνικές.

Μάνια Ζούση

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL