Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Γαϊτανάκι ανευθυνότητας από την υπουργό, στον δρόμο οι εργαζόμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαϊτανάκι ανευθυνότητας από την υπουργό, στον δρόμο οι εργαζόμενοι

Από τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υπαλλήλων του κεντρικού κτηρίου του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας

Κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύεται η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία από ολιγωρία, αδιαφορία, αδυναμία, ίσως και τα τρία μαζί, καθυστερεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για την προστασία και την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων από τον κορωνοϊό.

Παρά τη γενική κατακραυγή και παρά τις διαρκείς κρούσεις του τελευταίου διαστήματος από τους εργαζομένους του, το συγκεκριμένο αναδεικνύεται ίσως στο μοναδικό υπουργείο που δείχνει τόσο καθυστερημένα ανακλαστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το πρώτο κρούσμα

Προφανώς η ίδια η υπουργός δεν μπορεί να εκτιμήσει τα πραγματικά δεδομένα, την ώρα μάλιστα που το υπουργείο της φέρεται να μετράει το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, εργαζόμενο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Μέσα στη δίνη του κορωνοϊού, η ίδια αξιολογεί ως πιο απαραίτητη την προκήρυξη θέσεων διευθυντών στα Μουσεία Ακρόπολης και Κανελλοπούλου (πρέπει να γίνουν, αλλά τώρα;) αντί να προτάσσει τον συντονισμό με τις οδηγίες της κυβέρνησης και την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης και ασφάλειας στο υπουργείο του οποίου προΐσταται.

Νοιάζεται για τα ρωμαϊκά κτήρια της αρχαίας Ολυμπίας ενώ αδιαφορεί για τις εναγώνιες κλήσεις πολιτών της περιοχής και εργαζομένων της αρμόδιας ΕΦΑ και αντί άλλης απάντησης αποτρέπει απεργία και υποδέχεται επισκέπτες κρουαζιερόπλοιου που έχει αποπλεύσει από τη χτυπημένη από τον ιό Ιταλία.

Το ποτήρι ξεχείλισε

Χθες το ποτήρι φαίνεται ότι ξεχείλισε, αφού, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, μέσω των σωματείων τους, από την περασμένη εβδομάδα, η εγκύκλιος που στάλθηκε την Τρίτη στις αρμόδιες διευθύνσεις εξακολουθούσε να μην περιλαμβάνει πρόβλεψη για εκ περιτροπής εργασία.

Έτσι οι υπάλληλοι του κεντρικού κτηρίου του ΥΠΠΟΑ στην οδό Μπουμπουλίνας, τηρώντας μέτρα προστασίας και αποστάσεις ασφαλείας, πραγματοποίησαν χθες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας το αυτονόητο. Την υπογραφή δηλαδή της Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, όπως προβλέπουν οι οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, με ανακοίνωσή του, έκανε σαφές ότι εάν δεν υπογραφόταν χθες η Υπουργική Απόφαση, από σήμερα «θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αποχής από την εργασία – απεργιακή κινητοποίηση, προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι/ες στην υλοποίηση των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας των ιδίων και της δημόσιας υγείας».

Ακολούθησαν ανάλογες ανακοινώσεις με το ίδιο αίτημα και από τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει επιπλέον ότι «η έκδοση της σχετικής Υ.Α. είναι εξαιρετικά επείγουσα, καθώς αυτές τις κρίσιμες ώρες, σε πολλές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και ιδίως στις κεντρικές, υπάρχει επικίνδυνος συγχρωτισμός συναδέλφων μας όλων των ειδικοτήτων με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Επίσης όλοι οι συνάδελφοι πρέπει άμεσα να ενημερωθούν και να καλυφθούν υπηρεσιακά για την αιτιολογημένη απουσία τους από τον φυσικό χώρο εργασίας».

Η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών, από την πλευρά της, καλεί επιπλέον τους εργαζόμενους να αναλάβουν «και πρωτοβουλίες σε κάθε υπηρεσία ώστε να αυτοργανωθούν για την προστασία της υγείας τους λαμβάνοντας υπόψη την προαναφερόμενη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση πλάνου 'εργασιών έκτακτης ανάγκης' από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ».

Η παράταξη του Ανεξάρτητου Ριζοσπαστικού Μετώπου στο ΥΠΠΟΑ προχωράει ένα βήμα παρά πέρα και προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα και στο ΥΠΠΟΑ.

Μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις αλλά και τις διαστάσεις που πήρε το θέμα μέσω και δημοσιευμάτων, εξέδωσε ανακοίνωση και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, με την οποία ενημερώνει ότι «με συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη», ωστόσο δεν μας λέει με ποια σωματεία, γιατί άραγε;

Πάντως ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ και η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών, που είναι από τα μεγάλα πρωτοβάθμια σωματεία του υπουργείου, δεν είχαν ιδέα για τη συνάντηση. Στη συνέχεια, στην εν είδει δελτίου Τύπου του υπουργείου ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών για όλη αυτή την ολιγωρία της ηγεσίας στις Γενικές Διευθύντιες Διοικητικής Υποστήριξης και Αρχαιοτήτων και Πολιτιστκής Κληρονομιάς.

Εκτός πραγματικότητας

Ας θυμηθούμε όμως αυτό το απίστευτο γαϊτανάκι ανευθυνότητας που βλέπουμε να εκτυλίσσεται στο υπουργείο, σε σχέση με τον κορωνοϊό. Αρχικά, η ίδια η υπουργός υποδέχτηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MSC OPERA, ενώ είχε αποπλεύσει από την Ιταλία, όταν η εξάπλωση του κορωνοϊού είχε ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις, και, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, σε προηγούμενο ταξίδι του είχε φιλοξενήσει επιβάτη που διαγνώστηκε με τον ιό.

Στη συνέχεια, άφησε ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ήδη κλείσει θέατρα, κινηματογράφους, χώρους πολιτισμού και παρά τις έντονες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις των εργαζομένων που είχαν προηγηθεί. Εξακολούθησε την ίδια τακτική και όταν τα σωματεία των εργαζομένων από το περασμένο Σαββατοκύριακο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανεπαρκή μέτρα του ΥΠΠΟΑ ως προς την προστασία και την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών. Μόλις προχθές εστάλη εγκύκλιος στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, η οποία χθες εστάλη και στα ΜΜΕ ως δελτίο Τύπου.

Μετά από όλη αυτή τη φασαρία, και υπό την απειλή της απεργίας, η Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε χθες μετά τις 8 το βράδυ στη Διαύγεια. Προβλέπει εκ περιτροπής εργασία και τηλεεργασία ορίζοντας τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και λαμβάνοντας υπόψη δύο ενδεχόμενα, αφενός τον περιορισμό της λειτουργίας του ΥΠΠΟΑ, αφετέρου το ενδεχόμενο της πλήρους αναστολής λειτουργίας του.

Και στις δύο περιπτώσεις αναπροσαρμόζεται ανάλογα ο αριθμός εργαζομένων που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του. Στις διατάξεις της Απόφασης αναφέρεται ότι «δεν περιλαμβάνεται το φυλακτικό προσωπικό, διότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της χώρας φυλάσσονται με το απαραίτητο φυλακτικό προσωπικό με φυσική παρουσία εκ περιτροπής».

Σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε κάποια από τις υπηρεσίες, αυτή θα εκκενώνεται και θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL