Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
«Μένουμε σπίτι» / Μένουμε σπίτι: Ξεναγήσεις από τον καναπέ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Μένουμε σπίτι» / Μένουμε σπίτι: Ξεναγήσεις από τον καναπέ

Νέους τρόπους προσέγγισης και απόλαυσης της τέχνης μέσα από διαφορετικές οπτικές και παρουσιάσεις για το κοινό καλούνται να αναπτύξουν μουσεία, αίθουσες τέχνης και γκαλερί, καθώς όλα πλέον συντονίζονται στη νέα εποχή του κορωνοϊού που ανατέλλει για τον κόσμο.

Με δεδομένο τα κλειστά μουσεία, αναδεικνύονται αναγκαστικά διαφορετικοί τρόποι επισκεψιμότητας, περιήγησης και ξενάγησης στους χώρους που περικλείουν κλασικές και σύγχρονες συλλογές ενός πλούσιου εικαστικού κόσμου. Κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τις ηλεκτρονικές τους σελίδες, κατατοπιστικές και ενημερωμένες.

Πάμε βόλτα... ψηφιακή στην Ακρόπολη

Μέσα από ευφάνταστες εφαρμογές ψηφιακής περιήγησης μπορούμε να επισκεφθούμε ακόμα και την Ακρόπολη, ενώ τα παιδιά μπορούν να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια με τη Ζωφόρο του Παρθενώνα και με όλα τα μνημεία του ιερού βράχου, με ξεναγό τη Γλαύκα, το ιπτάμενο ρομπότ! Μπορούν ακόμη να δημιουργήσουν απίθανες παραλλαγές των φημισμένων αγαλμάτων και να γίνουν αρχιτέκτονες ενός νέου ναού στην Κλασική Αθήνα. Μέσα από διαδραστικά ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορούν να δουν από κοντά τα μνημεία, αλλά και να μάθουν και να διασκεδάσουν παίζοντας με τα αγάλματα.

Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης διαθέτει στην ιστοσελίδα της (www.ysma.gr) ανοιχτές ψηφιακές εφαρμογές και ποικίλο υλικό για τα μνημεία και τα αναστηλωτικά έργα στον ιερό βράχο.

Στη σελίδα www. ancienttemple.gr μπορεί κάποιος να γίνει αρχιτέκτονας ενός νέου ναού στην Αθήνα της κλασικής περιόδου, ενώ μέσα από το www.acropolisvirtualtour.gr είναι δυνατή η εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη. Θεματικοί περίπατοι προσφέρονται και για τη Ζωφόρο του Παρθενώνα στο www.parthenonfrieze.gr.

Μπαίνοντας κάποιος στον κόμβο του υπουργείου Πολιτισμού www.culture.gr και στο παράρτημα «Ακολούθησε τον Οδυσσέα» www.followodysseus.culture.gr μπορεί να επισκεφθεί εκπαιδευτικό υλικό για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης διαθέτει διαδικτυακά ψηφιακές εφαρμογές που αναδεικνύουν τα εκθέματα και “φωτίζουν” πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μέσω του κόμβου www.theacropolismuseum.gr/el/content/ekpaideftiko-yliko

Ένα από τα πλέον επισκέψιμα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι το «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο», όπου ο μικρός χρήστης διαλέγει το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμεί δημιουργώντας πολλές και απίθανες παραλλαγές στην εικόνα του αγάλματος της Πεπλοφόρου μέσω της σελίδα www.theacropolismuseum.gr/peploforos.

Επίσης παιδιά από 12 ετών μπορούν μέσω της σελίδας acropolisvirtualtour.gr/theglafkaproject/#/el/home κι ενός πολυεπίπεδου διαδικτυακού παιχνιδιού με πρωταγωνιστή το ιπτάμενο ρομπότ με το όνομα Γλαύκα να γνωρίσουν τα έργα αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης.

Άλλα μουσεία

Μέσα από διαδικτυακές εφαρμογές περιήγησης μπορεί κάποιος να επισκεφθεί από τον καναπέ του και άλλα αρχαιολογικά μουσεία όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο www.namuseum.gr, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης www.amth.gr, τον Λευκό Πύργο www.lpth.gr, το Νομισματικό Μουσείο www.nummus.gr, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο www.ebyzantinemuseum.gr, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού www.mbp.gr, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου www.heraklionmuseum.gr, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης www.matk.gr, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων www.amio.gr, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας www.igoumenitsamuseum.gr αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας www.tegeamuseum.gr

Μπενάκη και Πινακοθήκη

Εικονικές περιηγήσεις λειτουργούν σε όλες τις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη (www.benaki.org), ενώ παρουσιάζονται επίσης εκατοντάδες έργα τέχνης με ηχητική ξενάγηση σε έξι γλώσσες.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, με τη μόνιμη συλλογή ζωγραφικής της https://www.nationalgallery.gr/el/sulloges.html, καθώς και τη μόνιμη συλλογή γλυπτικής https://www.nationalgallery.gr/el/gluptikh-monimi-ekthesi.html.

Νέα Υόρκη, Παρίσι, Μαδρίτη

Η ψηφιακή περιήγηση εκτός από τα ελληνικά μουσεία μπορεί να περιλαμβάνει και μια μεγαλύτερη βόλτα σε μουσεία του κόσμου.

Από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης που συμπληρώνει φέτος 150 χρόνια ζωής, περιλαμβάνει συλλογές με περισσότερα από δυο εκατομμύρια έργα τέχνης από όλους τους πολιτισμούς και όλες τις χρονικές περιόδους της γης. Η ελεύθερη ψηφιακή συλλογή του έχει περισσότερες από 375.000 εικόνες, ενώ η παροχή δεδομένων υπάρχει για περισσότερα από 420.000 μουσειακά αντικείμενα.

Μοναδικές πτέρυγες των συλλογών του παρουσιάζει σε διαδικτυακούς περιπάτους το Λούβρο, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στην Ευρώπη και ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο. Περιέχει αριστουργήματα από όλους σχεδόν τους πολιτισμούς και οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν περισσότερα από 35.000 έργα τέχνης από τα 445.000 εκθέματα παγκόσμιας κληρονομιάς.

Εξαιρετικά εκθέματα και αριστουργήματα της ευρωπαϊκής τέχνης, με αιχμή το μπαρόκ, φιλοξενεί το Πράδο, το διασημότερο μουσείο της Ισπανίας, που οι Ισπανοί θεωρούν εθνικό θησαυρό.

Η Αλίκη στο Victoria and Albert

Από τις εκθέσεις που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους λάτρεις της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων είναι αυτή που έχει σχεδιάσει για το παγκόσμιο λογοτεχνικό φαινόμενο και τη μαγεία που ασκεί σε όλες τις μορφές τέχνης το Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο.

Η έκθεση «Alice: Curiouser and Curiouser», που είναι προγραμματισμένη από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Ιανουαρίου 2021, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απόπειρες να προσεγγιστεί και να διερευνηθεί η επιρροή του ξεχωριστού αυτού βιβλίου, μέσα από μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών, από τον Σαλβαδόρ Νταλί, τους Μπιτλς και τον ράπερ Little Simz έως τον σχεδιαστή μόδας Τομ Μπράουν, τη στυλίστρια Άιρις βαν Χέρπεν και τη φωτογράφο Άνι Λέιμποβιτς.

Μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει το στήσιμο της έκθεσης, που θα αποτελείται από θεατρικές φωτογραφίες, ψηφιακές προβολές μεγάλης κλίμακας και διαδραστικά περιβάλλοντα, δημιουργίες του σκηνογράφου Τομ Πάιπερ.

Το λονδρέζικο Μουσείο θα είναι ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής πορείας της έκθεσης, ύστερα από μια πρώτη παρουσίαση στο Australian Centre for the Moving Image της Μελβούρνης και στο ArtScience Museum της Σιγκαπούρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL