Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Πυρ ομαδόν κατά Μενδώνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρ ομαδόν κατά Μενδώνη

Την ώρα που η κυβέρνηση αυστηροποιεί διαρκώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το υπουργείου Πολιτισμού φαίνεται ότι περί άλλων τυρβάζει.

Παρά τις συστάσεις για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ελλείψεις σε παροχή αναλώσιμων υλικών απολύμανσης, αλλά και την απουσία λήψης επιπλέον μέτρων προστασίας τόσο για τους ίδιους όσο και για το κοινό που συναλλάσσεται με τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Να ληφθούν μέτρα για εργαζόμενους και κοινό

Σύσσωμα σχεδόν τα σωματεία των εργαζομένων με ανακοινώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ αντισηπτικά, σαπούνια, μάσκες, δεν έχει προβλεφθεί η απολύμανση των χώρων εργασίας, σε ορισμένους από τους οποίους παρατηρείται συνωστισμός, όπως επίσης δεν έχει προβλεφθεί η λήψη μέτρων για εκ περιτροπής εργασία ή τηλεργασία, αλλά και για τις εξ αποστάσεως συναλλαγές των πολιτών με το υπουργείο. Ζητούν δε την περαιτέρω λήψη δραστικών μέτρων για την προστασία εργαζομένων και κοινού.

Συνοψίζοντας τις επισημάνσεις των εργαζομένων, όπως καταγράφονται στην ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καλείται

* «να φροντίσει άμεσα για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται ή να δώσει τα κονδύλια στις υπηρεσίες να το κάνουν»,

* «να εκδώσει εγκύκλιο προς τους πολίτες για συναλλαγές με το ΥΠΠΟΑ μόνο εξ αποστάσεως (μέιλ, φαξ, τηλεφωνικά)»,

* «να πάρει μέτρα για εργασία από το σπίτι»,

* «να διευκολύνει όσους και όσες υπαλλήλους έχουν συμπτώματα ή έχουν στο στενό τους περιβάλλον κρούσματα ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν προβλήματα υγείας οι ίδιοι / ίδιες να μην προσέρχονται στην εργασία τους για όσο διάστημα χρειαστεί»,

* «να παρατείνει όλες τις προθεσμίες έργων ή προγραμμάτων ή αιτήσεων που λήγουν μέσα στους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες",

* «να περιορίσει τις συνεδριάσεις των συλλογικών γνωμοδοτικών οργάνων του ΥΠΠΟΑ ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι συνάδελφοι στο έκτακτο πλαίσιο λειτουργίας τους μέχρι να παρέλθει η επικινδυνότητα της πανδημίας»,

* «να ληφθούν μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη απόσταση ασφαλείας για λόγους προστασίας της υγείας των εργαζομένων, για παράδειγμα με την προσωρινή εκ περιτροπής εργασία, χωρίς περιορισμό μισθού η ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητάει επιπλέον την απολύμανση όλων των χώρων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ (γραφεία εφορειών, αποθήκες, μουσεία κ.λπ.), ενώ η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων ζητάει επιπλέον να προβλεφθεί η επόμενη ημέρα με συνέχιση των απολυμάνσεων σε όλους τους χώρους του ΥΠΠΟΑ και τη μετατόπιση των χρονοδιαγραμμάτων που σχετίζονται με εργασίες συντήρησης.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργατοτεχνιτών του υπουργείου Πολιτισμού ζητάει τη διακοπή όλων των ανασκαφικών και αναστηλωτικών εργασιών και τη διακοπή όλων των εργασιών που πραγματοποιούνται σε μουσεία και υπηρεσίες για όσο διάστημα απαιτείται.

Έργα, όχι κούφια λόγια και fake news

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, διαπιστώνοντας και από πλευράς της την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κατάστασης, ζητάει προμήθεια αναλώσιμων προστασίας, ορισμό επόπτη ασφαλείας, απολυμάνσεις και παρουσία μόνο του απαραίτητου προσωπικού στους χώρους εργασίας, τον περιορισμό ή τη διακοπή προσέλευσης του κοινού, την ανανέωση συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας και την πρόσληψη γιατρού υπηρεσίας.

Αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος που κλείνει την ανακοίνωσή της δηλώνοντας ότι «αυτή η πρωτόγνωρα τραγική κατάσταση που βιώνουμε άπαντες σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει διασπορά ψευδών ειδήσεων και επιπλέον πανικού. Δυστυχώς και πάλι υπάρχουν στο υπουργείο μας κάποιοι που ούτε τώρα μπορούν να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών. Ως Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΥΠΠΟ τους παραδίδουμε στην κρίση σας και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία σας με έργα και όχι με κούφια λόγια και fake news».

Ποιους εννοεί άραγε; Τα σωματεία εργαζομένων, που με τις ανακοινώσεις τους έκρουσαν τον κώδων του κινδύνου για την καθυστερημένες αντιδράσεις της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία εργαζομένων και πολιτών; Ή μήπως τον Τύπο, που επισήμανε την ολιγωρία και την ανεπάρκεια της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ να λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα;

Να θυμίσουμε ότι, την ώρα που ο κορωνοϊός κάλπαζε στην Ιταλία, η υπουργός υποδεχόταν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας επισκέπτες του κρουαζιερόπλοιου που είχε αποπλεύσει πριν από δύο ημέρες από τη Γένοβα.

Ή μήπως να ξαναθυμηθούμε ότι την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε την αναστολή λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων και χώρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων το ΥΠΠΟΑ, γνωστοποιούσε με δελτίο Τύπου ότι μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό; Μέτρο που ανακάλεσε την επομένη, μετά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και την κατακραυγή των πολιτών.

Αλλά και τώρα, παρά τις εκκλήσεις των σωματείων του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός, αντί να σπεύσει για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, περιορίζεται να ζητήσει «από τους εποπτευόμενους φορείς να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο στον προγραμματισμό τους από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ταυτόχρονα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό ψηφιακά».

Ορθή πρωτοβουλία σε μια περίοδο που τα πάντα έχουν νεκρώσει και οι πολίτες «μένουν σπίτι» λόγω του κορωνοϊού. Ωστόσο αναμένουμε με ενδιαφέρον, εκτός από «την ευφάνταστη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων έκφρασης ώστε να παραχθεί νέο πολιτιστικό υλικό», όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, να λάβει έγκαιρα για μια φορά, επιτέλους, τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, αλλά και την προστασία εργαζομένων και πολιτών από τον Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL