Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Τα στοιχεία αναιρούν τους ισχυρισμούς της υπουργού Πολιτισμού / Αναπάντητα ερωτήματα, ανακριβή στοιχεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα στοιχεία αναιρούν τους ισχυρισμούς της υπουργού Πολιτισμού / Αναπάντητα ερωτήματα, ανακριβή στοιχεία

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία δημοσιότητας του ΓΕΜΗ, η κ. Χαριτάτου εξακολουθεί να είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της "Ηδίστης", από τις 2 Ιουνίου 2019 έως και τις 30 Ιουνίου 2020, οπότε λήγει η θητεία της

Με ανακριβή στοιχεία επιχείρησε, ωστόσο δεν κατόρθωσε να διαψεύσει η υπουργός Πολιτισμού την αποκάλυψη της "Αυγής" για το νομικό και ηθικό ασυμβίβαστο αλλά και τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από το γεγονός ότι το μοναδικό μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων με αρμοδιότητες προέδρου παραμένει πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος εταιρείας που δραστηριοποιείται ανταγωνιστικά προς το ΤΑΠ αφού εμπορεύεται αντικείμενα ανάλογα με αυτά που διαθέτει στα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων το ΤΑΠ. Πολλώ δε μάλλον όταν η συγκεκριμένη υπόθεση αντιβαίνει στον νόμο για το Επιτελικό Κράτος. Ο λόγος για την Αλεξάνδρα Χαριτάτου, που στις 21 Αυγούστου 2019 διορίστηκε μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΠ και στη συνέχεια ανέλαβε και αρμοδιότητες προέδρου για τη Διεύθυνση Δημοσιευμάτων του Ταμείου, σύμφωνα με το ΦΕΚ της 19ης Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να ασκεί χρέη προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου στην εταιρεία "Ηδίστη" που ίδρυσε το 2013.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την αλλαγή προέδρου στο ΤΑΠ, τόσο η υπουργός Πολιτισμού όσο και ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Παναγιώτης Νταής, σαν να μη γνώριζαν τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης, επιχείρησαν αφενός να την υποβαθμίσουν, αφετέρου να αναφερθούν σε στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις καταχωρίσεις του Γενικού Εμπορικού Μητρώρου (ΓΕΜΗ). Κατά τον κ. Νταή, "δεν υπάρχει ούτε νομικό ούτε κάποιου άλλου είδους πρόβλημα για τη συμμετοχή της κ. Χαριτάτου στο Δ.Σ.".

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι "ο νόμος για το επιτελικό κράτος προβλέπει την αναστολή της επαγγελματικής δραστηριότητας συγκεκριμένων κρατικών λειτουργών, στους οποιους δεν περιλαμβάνονται τα μέλη διοικητικών συμουλίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή άλλων ανώνυμων εταιρειών του Δημοσίου". Με τη διαφορά όμως, την οποία προφανώς γνωρίζει ο κ. Νταής ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ότι η Α. Χαριτάτου δεν είναι απλό μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΠ αλλά μέλος που μπορεί να ασκεί χρέη προέδρου. Και ο νόμος για το επιτελικό κράτος, ορίζει για τους προέδρους και τους εντεταλμένους συμβούλους ΝΠΔΔ ότι "απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του φορέα στον οποίο διορίζονται" και επίσης ότι, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υποχρεούνται να απέχουν από τη διαχείριση συγκεκριμένων υποθέσεων δηλώνοντας κώλυμα, εφόσον συντρέχει περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων".

Πρόσθεσε μάλιστα ο νέος πρόεδρος του ΤΑΠ ότι, εξ όσων γνωρίζει, "η κ. Χαριτάτου έχει παραιτηθεί, έχει διακόψει την επαγγελματική της δραστηριότητα σε χρόνο που ανάγεται πριν την ανάληψη των καθηκόντων της ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠ". Υπερθεματίζοντας η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι "η κ. Χαριτάτου ανέλαβε αρμοδιότητες στις 19 Νοεμβρίου 2019 και ήδη είχε παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που αναφέρατε την 1η Νοεμβρίου 2019".

Μόνο που το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που αποτελεί μέρος της "ταυτότητας" κάθε επιχείρησης η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα, αναιρεί τους ισχυρισμούς της υπουργού και του νέου προέδρου του ΤΑΠ. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία δημοσιότητας του ΓΕΜΗ, η κ. Χαριτάτου εξακολουθεί να είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της "Ηδίστης", από τις 2 Ιουνίου 2019 έως και τις 30 Ιουνίου 2020, οπότε λήγει η θητεία της.

Επομένως το ερώτημα για το ασυμβίβαστο των αρμοδιοτήτων της Αλ. Χαριτάτου και τη σύγκρουση συμφερόντων που προκαλείται βάσει του επιτελικού νόμου του κράτους παραμένει στο ακέραιο και χωρίς απάντηση.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL