Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Η ταχυδρομική ιστορία της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ταχυδρομική ιστορία της Θεσσαλονίκης

Μια περίοδο μεγαλύτερη από τέσσερις αιώνες ταχυδρομικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης καλύπτει η έκθεση «Σφραγίδες, Επιστολές, Γραμματόσημα», που εγκαινιάζεται απόψε, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ, στη Βίλα Καπαντζή, επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας 108.

Η έκθεση περιλαμβάνει από την πρώτη γνωστή επιστολή που ταχυδρομήθηκε από τη Θεσσαλονίκη προς τη Βενετία το 1482 μέχρι μια επιστολή του Δεκέμβρη του 1944 με σφραγίδα «λογοκρισία ΕΛΑΣ». Μεταξύ άλλων, παρουσιάζεται πληθώρα πρωτότυπων ταχυδρομικών τεκμηρίων, όπως φάκελοι αλληλογραφίας, επιστολές, βεβαιώσεις φορτωτικής, επιστολικά δελτάρια, γραμματόσημα, σφραγίδες, εφημερίδες, επιταγές, αποδείξεις συστημένων, βραχείες επιστολές, βουλοκέρια, ακόμα και επιστολές διπλωμένες ως αυτοσχέδιος φάκελος.

Ανάμεσα σε άλλα, επιστολές του 18ου αιώνα απολυμασμένες με ξίδι για την πρόληψη επιδημιών, αποστολές από και προς σπάνιους προορισμούς, όπως η Ουρουγουάη, το Γκουαντάναμο, η Οζάκα, η Νέα Ζηλανδία και οι τρεις Γουιάνες της Νότιας Αμερικής, επιστολές που περιπλανήθηκαν για μήνες ή και χρόνια μέχρι να παραδοθούν στον παραλήπτη ή να επιστραφούν ως ανεπίδοτες στον αποστολέα τους.

Η ιστορία ξεδιπλώνεται σταδιακά από τις πρώιμες ταχυδρομήσεις του 15ου αιώνα, το άνοιγμα των πρώτων ταχυδρομικών γραφείων στη Θεσσαλονίκη (αυστριακού και ελληνικού) τη δεκαετία 1830, τη χρήση γραμματοσήμων από τη δεκαετία 1860, την ίδρυση της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU) το 1875 και την ενοποίηση των ταχυδρομικών τελών, τη λειτουργία δέκα διαφορετικών εθνικών ταχυδρομείων στη Θεσσαλονίκη (αυστριακού, ελληνικού, γαλλικού, αιγυπτιακού, οθωμανικού, ρωσικού, βρετανικού, ιταλικού, σερβικού, βουλγαρικού) και το κλείσιμο των τελευταίων που απέμεναν το 1914 από την ελληνική διοίκηση, μέχρι τις ειδικές περιπτώσεις των ακτοπλοϊκών ταχυδρομείων, της προσωρινής κυβέρνησης, της στρατιάς της Ανατολής, αλλά και τις αεροπορικές αποστολές του Μεσοπολέμου.

Τα τεκμήρια προέρχονται από τη μοναδική στο είδος της συλλογή του Γιώργου Θωμαρέη, που από κοινού με τον Γιάννη Επαμεινώνδα έχουν την επιμέλεια της έκθεσης. Τα συγκεκριμένα τεκμήρια εμπλουτίστηκαν με υλικό που παραχώρησαν επίσης οι Αθανάσιος Πάσχος, Αλέξης Παπαδόπουλος και Κώστας Σταμάτης. Η ταχυδρομική ιστορία εμπλουτίζεται και παραλληλίζεται με τη γενικότερη ιστορική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης και τα διεθνή γεγονότα που επηρέασαν τις τύχες της πόλης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 16 Απριλίου και θα είναι ανοιχτή Τρίτη με Κυριακή, από τις 10.30 π.μ. έως τις 6 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL