Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Tην Πέμπτη το τελευταίο "αντίο" στον Γιάννη Δάλλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Tην Πέμπτη το τελευταίο "αντίο" στον Γιάννη Δάλλα

Την Πέμπτη το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Δάλλα, κορυφαία φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο της Καισαριανής όπου θα ταφεί.

Ο Γιάννης Δάλλας, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα το πρωί σε ηλικία 96 χρόνων, άφησε έντονο το στίγμα του και αναδείχτηκε σε μια από τις πλέον έγκυρες φωνές στον πνευματικό στίβο, με έργο -φιλολογικό, δοκιμιακό και μεταφραστικό- που σφράγισε τη διαδρομή της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ποίηση που συνδιαλέχθηκε με όλη την ποιητική παράδοση αλλά και τη συγκαιρινή του δημιουργία.

Ανέδειξε σημαντικούς της ελληνικής ποίησης, όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, όπως ανέδειξε και τους αρχαίους λυρικούς με τις εξαιρετικές μεταφράσεις του. Μελέτησε ενδελεχώς τον Καβάφη αναδεικνύοντας την "ιστορική αίσθηση" του έργου του, ενώ υπήρξε άξιος πανεπιστημιακός δάσκαλος. Πάνω απ’ όλα υπήρξε ένας όμορφος άνθρωπος, ευγενής, φιλικός, γενναιόδωρος και ακούραστος, πιστός στις λογοτεχνικές παρακαταθήκες αλλά και τις ιδέες της Αριστεράς.

Με το πολυσχιδές έργο του άνοιξε δρόμους για ενδελεχή μελέτη, με το ήθος και τη στάση του απέναντι στα πνευματικά ζητήματα, αλλά και σ' αυτά της καθημερινότητας, έδωσε το παράδειγμα. Βαθύτατα πολιτικός, συμπύκνωσε με έργο και στάση τον ρόλο του διανοούμενου που παραμένει διαρκώς μάχιμος για τα πνευματικά, ιδεολογικά, ουμανιστικά αιτήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL