Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Tην Πέμπτη το τελευταίο "αντίο" στον Γιάννη Δάλλα

Την Πέμπτη το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Δάλλα, κορυφαία φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο της Καισαριανής όπου...

Την Πέμπτη το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Δάλλα, κορυφαία φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο της Καισαριανής όπου θα ταφεί.

Ο Γιάννης Δάλλας, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα το πρωί σε ηλικία 96 χρόνων, άφησε έντονο το στίγμα του και αναδείχτηκε σε μια από τις πλέον έγκυρες φωνές στον πνευματικό στίβο, με έργο -φιλολογικό, δοκιμιακό και μεταφραστικό- που σφράγισε τη διαδρομή της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ποίηση που συνδιαλέχθηκε με όλη την ποιητική παράδοση αλλά και τη συγκαιρινή του δημιουργία.

Ανέδειξε σημαντικούς της ελληνικής ποίησης, όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, όπως ανέδειξε και τους αρχαίους λυρικούς με τις εξαιρετικές μεταφράσεις του. Μελέτησε ενδελεχώς τον Καβάφη αναδεικνύοντας την "ιστορική αίσθηση" του έργου του, ενώ υπήρξε άξιος πανεπιστημιακός δάσκαλος. Πάνω απ’ όλα υπήρξε ένας όμορφος άνθρωπος, ευγενής, φιλικός, γενναιόδωρος και ακούραστος, πιστός στις λογοτεχνικές παρακαταθήκες αλλά και τις ιδέες της Αριστεράς.

Με το πολυσχιδές έργο του άνοιξε δρόμους για ενδελεχή μελέτη, με το ήθος και τη στάση του απέναντι στα πνευματικά ζητήματα, αλλά και σ' αυτά της καθημερινότητας, έδωσε το παράδειγμα. Βαθύτατα πολιτικός, συμπύκνωσε με έργο και στάση τον ρόλο του διανοούμενου που παραμένει διαρκώς μάχιμος για τα πνευματικά, ιδεολογικά, ουμανιστικά αιτήματα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις