Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Δοκιμαστική περίοδος με 172 έργα της μόνιμης συλλογής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δοκιμαστική περίοδος με 172 έργα της μόνιμης συλλογής

Με την υπουργική διαβεβαίωση ότι έως τα επίσημα εγκαίνια του ΕΜΣΤ, που αναμένονται πριν από το Πάσχα, θα έχει διοριστεί και νέος διευθυντής με διετή θητεία και την προκήρυξη για τον επόμενο να δημοσιοποιείται εντός του χρόνου, παρουσιάστηκε χθες σε καλλιτέχνες, συλλέκτες, επιμελητές και δημοσιογράφους, η έκθεση 172 έργων 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, από τα 1.300 που αριθμεί η μόνιμη συλλογή του μουσείου, το οποίο εγκαινιάζει την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου τη δοκιμαστική του λειτουργία.

Η Λίνα Μενδώνη γνωστοποίησε πως με νομοθετική ρύθμιση δημιουργείται επίσης θέση διοικητικού και οικονομικού προϊσταμένου, ενώ με εντολή πρωθυπουργού το κτήριο, που ανήκει στην Αττικό Μετρό, θα μεταβιβαστεί οριστικά στο ΕΜΣΤ. Την ίδια ώρα το υπουργείο Πολιτισμού θα αυξήσει τον προϋπολογισμό για λειτουργικά έξοδα του μουσείου, «κυρίως εν όψει προσλήψεων προσωπικού που πρέπει να γίνουν. Και θα φροντίσει ήδη από φέτος να εξασφαλίζει ένα ποσό που θα επιτρέψει στον διευθυντή να σκεφθεί τη διοργάνωση των περιοδικών του εκθέσεων, ακόμα και την αγορά έργων τέχνης».

Η υπουργός θύμισε πως στην πρώτη συνάντησή της με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους την 1η Αυγούστου είχε κάνει λόγο για προσπάθεια ανοίγματος του ΕΜΣΤ έως τον Ιούνιο του 2020. «Τελείωνε ο χρόνος για την απορρόφηση της δωρεάς του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” που αποφασίζει να δώσει μια εξάμηνη παράταση έως τον Μάρτιο του 2020. Το ΕΜΣΤ έπρεπε να ανοίξει και να τελειώσει όλη αυτή η μακρά περίοδος, ένας ενεστώς διαρκείας 16 ολόκληρων χρόνων. Κι όπως όλα τα πράγματα, όταν ανοίγουν, ανοίγουν για να μείνουν ανοιχτά. Κάποιοι ίσως δυσκολεύονται να πειστούν, γιατί είδαν και άκουγαν στο παρελθόν πολλά εγκαίνια και πολλά ανοίγματα».

Διευκρίνισε πως η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 44.625.440 ευρώ που καλύφθηκαν από πόρους του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, του ΕΣΠΑ 2007-2013 και εθνικούς πόρους. Στη χρηματοδότηση προστέθηκαν τα 3 εκατομμύρια της δωρεάς του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” «που ξεκλείδωσαν δυο φορές και με τα χρήματα αυτά συντμήθηκαν οι χρόνοι και οι διαδικασίες για να μπορέσει το μουσείο να εγκαινιαστεί. Το μουσείο δεν ανοίγει ούτε πρόχειρα ούτε βιαστικά. Ανοίγει με εκτεθειμένα κατ’ εφαρμογή των μελετών που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Μουσείων το 2019».

Παρουσίασε ένα εκτενές χρονικό της έως τώρα πορείας του ευχαριστώντας τις 14 πολιτικές ηγεσίες, τα Δ.Σ., την Άννα Καφέτση και την Κατερίνα Κοσκινά, τους εργαζόμενους, το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, τους μεταβατικούς διευθυντές Δημήτρη Αντωνακάκη και Συραγώ Τσιάρα.

Τεθλασμένη πορεία

Για μια «τεθλασμένη πορεία 20 ετών που μας έφερε στη σημερινή ημέρα» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που διευκρίνισε πως «το μουσείο οφείλει όχι μόνο να ανοίξει, αλλά να παραμείνει και ανοιχτό με αφετηρία τη μόνιμη συλλογή. Επιλέξαμε να λύσουμε δομικά και χρόνια προβλήματα, συμπορευτήκαμε με εργαζομένους και διοίκηση και η δοκιμαστική περίοδος δεν σημαίνει ούτε ότι ανοίγουμε βιαστικά και πρόχειρα ούτε με ημίμετρα και σπασμωδικές κινήσεις, αντίθετα αυτή είναι ένα εργαλείο διάγνωσης και βελτίωσης».

Γνωστοποίησε νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Δεκέμβριο για να επιτραπεί η λειτουργία του καφέ στο ισόγειο και του εστιατορίου στον τέταρτο όροφο, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ύπαρξη αναδόχου καθώς και τη λειτουργία πωλητηρίου.

«Σήμερα υπάρχουν τα μέσα και όλοι οι εξοπλισμοί για να λειτουργήσει το μουσείο. Με τις προσπάθειες όλων των συντελεστών και τον εντατικό συντονισμό του έργου τους τελευταίους μήνες από το υπουργείο» δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Παπαναστασίου.

Οι μεταβατικοί διευθυντές Δημήτρης Αντωνακάκης και Συραγώ Τσιάρα αναφέρθηκαν στη διαπολιτισμική προσέγγιση της συλλογής, την πιστή εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης της Κατερίνας Κοσκινά, στην επίλυση προβλημάτων που ανέκυψαν «σε σχέση με την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για τη διασφάλιση της χορηγίας του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’ και των διαδικασιών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία», όπως η ενεργοποίηση του ελέγχου εισόδου των επισκεπτών, η λειτουργία υποδοχής, το πωλητήριο και το καφέ - εστιατόριο, η έκδοση καταλόγου οδηγού της συλλογής, η δημιουργία ακουστικού οδηγού περιήγησης επισκεπτών και το οπτικό χρονολόγιο για την εικοσάχρονη πορεία του ΕΜΣΤ.

«Ευχαριστούμε όλοι όσοι το αγάπησαν αλλά και όλους, το αμφισβήτησαν, τη Μυρσίνη Ζορμπά που μας εμπιστεύθηκε, αλλά και τη Λίνα Μενδώνη για τη διόλου αυτονόητη διατήρηση της εμπιστοσύνης, την έμπρακτη στήριξη και το προσωπικό ενδιαφέρον της».

Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, ο Γιώργος Αγουρίδης ευχήθηκε το μουσείο «να διατηρήσει την ομαδική ψυχή του και το ελεύθερο πνεύμα του στη νέα εποχή».

Τα 172 έργα που εκτίθενται -ζωγραφική, βίντεο, εγκαταστάσεις, γλυπτική, φωτογραφία- είναι μέρος της μόνιμης συλλογής που έχει αποκτήσει και συγκροτήσει το ΕΜΣΤ από το 2000 και επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Άννας Καφέτση, συνδέονται με τις θεματικές «Αναφορές μνήμης- διεκδικήσεις - πολιτικές αφηγήσεις», «Όρια και διελεύσεις» και «Ετεροτοπίες - μυθολογίες του οικείου - νέες προοπτικές».

Το ωράριο λειτουργίας του μουσείου κατά τη δοκιμαστική περίοδο θα είναι 11 το πρωί με 7 το απόγευμα και θα παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα.

Μάνια Ζούση

Το ωράριο λειτουργίας του μουσείου κατά τη δοκιμαστική περίοδο θα είναι 11 το πρωί με 7 το απόγευμα και θα παραμένει κλειστό κάθε Δευτέρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL