Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Για το Ελληνικό / Η Μ. Βλαζάκη διαψεύδει τον Άδ. Γεωργιάδη για το Ελληνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για το Ελληνικό / Η Μ. Βλαζάκη διαψεύδει τον Άδ. Γεωργιάδη για το Ελληνικό

"Ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται ψευδώς εν γνώσει του ότι κατέθεσα προσφυγή κατά των ΚΥΑ του Ελληνικού, ενώ εγώ καμία προσφυγή δεν κατέθεσα ενώπιον του ΣτΕ ή αλλού, ούτε κάποιος αντ' εμού, ούτε εμπλέκομαι σε προσφυγές που έχουν κατατεθεί από άλλους, πρόσωπα ή φορείς" δηλώνει στην "Αυγή" η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή και σε μέσα ενημέρωσης. Η Μ. Βλαζάκη καλεί παράλληλα τον Άδωνι Γεωργιάδη "να ανακαλέσει άμεσα, δημοσίως τις ψευδείς παντελώς και ανυπόστατες αναφορές στο πρόσωπό μου, επιφυλλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός μου".

Η Μ. Βλαζάκη προσθέτει παράλληλα ότι "το πρόσωπο στο οποίο διαρκώς αναφέρεται, χρίζοντάς το άλλοτε γραμματέα μου και άλλοτε διευθύντρια, που ουδέποτε είχε το γραφείο μου, ήταν απλώς μία από τους συνεργάτες μου στο υπουργείο, δικηγόρος, μέχρι και την αλλαγή της κυβέρνησης. Έκτοτε ασκεί ελεύθερα το επάγγελμα της δικηγορίας εκπροσωπώντας τους εντολείς της. Ως εκ τούτου εμπλέκει εκ του πονηρού το όνομά μου".

Ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε στη Βουλή ότι "πηγαίνει η γραμματέας της κ. Βλαζάκη και κάνει προσφυγή στο ΣτΕ την τελευταία μέρα της προθεσμίας κατά της ΚΥΑ. Η κ. Βλαζάκη ήταν η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται ήταν ένα από τα όργανα της κυβερνήσεως Τσίπρα που δούλευαν για να γίνει το έργο. Η κυρία Βλαζάκη, που έχει κάνει την προσφυγή, ήταν μέσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και υποτίθεται συντόνιζε το να γίνει το έργο και η κυρία αυτή έχει πάει και έχει κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μπλοκάρει το έργο!".

Όπως είναι γνωστό, στο ΣτΕ έχουν γίνει δύο προσφυγές. Η μία από τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη μαζί με κατοίκους της περιοχής και η άλλη από τρία σωματεία του ΥΠΠΟΑ, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, την Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η προσφυγή του Κρίτωνα Αρσένη αφορά την ακύρωση των τεσσάρων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης στο Ελληνικό.

Η προσφυγή των σωματείων αφορά την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. έσπευσε να τροποποιήσει τον νόμο για το Ελληνικό που προέβλεπε την απόδοση των κοινόχρηστων χώρων με την έκδοση ΚΥΑ πολεοδόμησης, έτσι ώστε αυτοί να περιέλθουν επ' αόριστον στην επενδυτική εταιρεία. Τα σωματεία υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού προσέβαλαν αυτή την Πράξη καθώς και την ΚΥΑ πολεοδόμησης διότι μέσα στους κοινόχρηστους χώρους που ο νόμος ορίζει ότι αποδίδονται στους κατοίκους της περιοχής μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμπεριελήφθη και ο αρχαιολογικός χώρος του ακρωτηρίου του Αγίου Κοσμά, παρότι το Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) προβλέπει ρητά τη διαμόρφωσή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκ της θέσεως του προφανώς τις γνωρίζει αυτές τις προσφυγές, γνωρίζει από ποιους κατατέθηκαν και για ποιους λόγους, αλλά τεχνηέντως το αποσιωπά. Όπως επίσης γνωρίζει και αποσιωπά ότι αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τροποποιήθηκε, μετά την προσφυγή των σωματείων, με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν να μετριαστούν οι συνέπειες της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η τροπολογία των κυβερνητικών βουλευτών που υπερψηφίστηκε θέτει χρονικό όριο της απόδοσης των κοινόχρηστων χώρων την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης διανομής του ακινήτου. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ, που επίσης αποτελεί αναβλητική αίρεση για την ολοκλήρωση της σύμβασης, δεν έχει εκδοθεί έως τώρα.

Βέβαια, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν εξηγεί γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. έσπευσε με διαδικασίες fast track να νομοθετήσει για την επ' αόριστον παράδοση δημόσιων χώρων σε μια ιδιωτική εταιρεία. Προφανώς γνώριζε, όταν προεκλογικά υποσχόταν ότι με την αλλαγή κυβέρνησης θα μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, ότι αυτή η διαδικασία, και μάλιστα κατά παράβαση του νόμου, θα δημιουργούσε αντιδράσεις και κατά συνέπεια θα έθετε εμπόδια και καθυστερήσεις στην επένδυση. Και από μόνη της θα αποτελούσε ένα εμπόδιο προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα.

Προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα

Παράλληλα με όλα αυτά προχθές είχαμε και άλλη μία εξέλιξη. Μετά την προσφυγή της Hard Rock International, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών αναστέλλει την πρόοδο του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το καζίνο στο Ελληνικό κρίνοντας ότι "η προσφυγή περιέχει συγκεκριμένους λόγους και αιτιάσεις με τις οποίες αποδίδονται στην προσβαλλόμενη απόφαση σοβαρές πλημμέλειες που χρήζουν επισταμένης αξιολόγησης". Η επιτροπή επιφυλάσσεται να εκδώσει οριστική απόφαση μετά από ενδελεχή μελέτη. Μήπως γνώριζε ο υπουργός αυτή την αναστολή και τεχνηέντως άρχισε να στρέφει τα βλέμματα στις προσφυγές του ΣτΕ στοχοποιώντας εκ νέου την πρώην γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ;

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL