Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Άδεια στην ΕΔΕΜ, κουβέντα για τη μεταβίβαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άδεια στην ΕΔΕΜ, κουβέντα για τη μεταβίβαση

Την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Πολιτισμού, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Ωστόσο η αδειοδότηση είναι πουκάμισο αδειανό χωρίς τη μεταβίβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ όπως προβλέπει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Σε μια ανακοίνωση αρκούντως επικριτική για τους δημιουργούς, με την οποία επιχειρείται να καλυφθεί η υπουργική εμμονή για την έκθεση βιωσιμότητας ως προαπαιτούμενο της αδειοδότησης ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει για τη χορήγηση της άδειας στον αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό τους, ωστόσο αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει αν θα εφαρμοστεί ο νόμος για τη μεταβίβαση της δραστηριότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) στην ΕΔΕΜ.

Βεβαίως προειδοποιεί τους δημιουργούς ότι θα ελεγχθούν αν τηρούν το πλαίσιο για τη διαφανή λειτουργία και λογοδοσία έναντι των δικαιούχων, όπως απαιτεί ο νόμος για όλους τους ΟΣΔ, κυρίως όμως τους μέμφεται για την καθυστέρηση της προσκόμισης έκθεσης βιωσιμότητας αποδίδοντάς τους ότι απέβλεπαν σε κομματική εκμετάλλευση. "Είναι προφανές ότι η αδειοδότηση θα είχε ολοκληρωθεί συντομότερα, εάν οι κατά νόμο υπεύθυνοι, αντί να αποβλέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, είχαν τηρήσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους σχετικά με τη βιωσιμότητα του νέου φορέα" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Επίσης σημειώνει πως "είναι αυτονόητο ότι οι υποχρεώσεις των ΟΣΔ δεν εξαντλούνται στο στάδιο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση άδειας, αλλά αφορούν πρωτίστως την ανάγκη διαφανούς διαχείρισης και πλήρους λογοδοσίας έναντι των δημιουργών, των οποίων τα δικαιώματα καλούνται να διαχειριστούν".

Θέλουν να δουν τον πρωθυπουργό

Οι δημιουργοί επιδιώκουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να δεσμευτεί για τη μεταβίβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, αφού οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού τους εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από αυτή τη μεταβίβαση. Ανάλογη στήριξη άλλωστε έχουν λάβει από όλους τους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τους οποίους έχουν ήδη συναντηθεί. Επιδίωξη των δημιουργών είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαδικασία της μεταβίβασης.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL