Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Στον λόφο του Φιλοπάππου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον λόφο του Φιλοπάππου

Του Αγγελου Μανταδάκη

Ο πολύ γνωστός και αγαπητός στους Αθηναίους λόφος, με μια μακρά ιστορία και πολύ ενδιαφέροντα μνημεία. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στο ταφικό μνημείο του Φιλοπάππου που βρίσκεται στην κορυφή. Ο Φιλόπαππος ήταν πρίγκιπας του βασιλείου της Κομμαγηνής (Συρία) που καταλύθηκε από τους Ρωμαίους το 72 μ.Χ.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Μουσείον» από κάποιο ιερό των μουσών που υπήρχε εκεί.

Όταν ο Φιλόπαππος εκπατρίστηκε από τους Ρωμαίους, ήρθε στην Αθήνα, όπου έκανε σημαντικές παροχές στον δήμο της πόλης κι έτσι απέκτησε τα δικαιώματα του Αθηναίου πολίτη. Τέλος, αξιώθηκε τη μεγάλη τιμή να χτίσει το ταφικό του μνημείο σε περίοπτη θέση απέναντι από την Ακρόπολη.

Η μαρμάρινη πρόσοψη του μνημείου βρίσκεται πάνω σε πώρινη κρηπίδα που φτάνει τα δώδεκα μέτρα ύψος. Στην κορυφή του λόφου το 294 π.Χ. χτίστηκε ένα μικρό φρούριο για να στεγάσει τη μακεδονική φρουρά που είχε εγκατασταθεί εκεί από τον βασιλιά Δημήτριο τον Πολιορκητή.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’50 ο γνωστός αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης μαζί με τους σπουδαστές του κατασκεύασαν με μεράκι και δεξιοτεχνία το πλακόστρωτο που οδηγούσε στην είσοδο της Ακρόπολης, στους γύρω λόφους και στο μνημείο του Φιλοπάππου.

Ο ίδιος αρχιτέκτονας αναστήλωσε το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, μονόχωρης βασιλικής του 9ου αιώνα και έχτισε το γνωστό ομώνυμο καφενείο.

Στα νεότερα χρόνια, το 2002, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, το σχέδιο ήταν η περίφραξη του λόφου με σιδερένια κάγκελα και ενιαίο εισιτήριο που περιλάμβανε και την επίσκεψη στην Ακρόπολη. Χάρη στον ξεσηκωμό των κατοίκων το σχέδιο δεν προχώρησε και τερματίστηκε οριστικά το 2015 στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μας κρυμμένη κάπου», όπως τραγουδάει η Πόπη Αστεριάδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL