Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οικογένεια Θάνου Μικρούτσικου: Τιμήστε τους δημιουργούς με αδειοδότηση της ΕΔΕΜ

Η γυναίκα και τα παιδιά του Θάνου Μικρούτσικου δεν δέχτηκαν την κηδεία δημοσία δαπάνη.

Στις ώρες της οδύνης της η οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, η Μαρία Παπαγιάννη και τα παιδιά τους Σεσίλ, Κωνσταντίνα, Αλεξάνδρα και Στέργιος, δείχνουν τον δρόμο της απόλυτης αξιοπρέπειας. Δεν αποδέχονται τη δημόσια δαπάνη για την κηδεία του Θάνου και, με απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας της στιγμής, ενώνουν τη φωνή τους με τους Έλληνες δημιουργούς για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ.

"Συντασσόμαστε δίπλα στους υπόλοιπους δημιουργούς και στο δίκαιο αίτημά μας να δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ και δεν αποδεχόμαστε την προσφορά για κηδεία δημοσία δαπάνη" αναφέρει χαρακτηριστικά η οικογένεια στην επιστολή της προς την υπουργό Πολιτισμού υπογραμμίζοντας ότι:

"Σε μια χώρα που οι δημιουργοί δεν έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων γιατί να κηδεύονται εκπρόσωποί τους δημοσία δαπάνη; Οι άνθρωποι που ένωσαν με τα τραγούδια τους αυτή τη χώρα, που απογείωσαν τον λαό και τον έκαναν να τραγουδάει 'πώς η Ιστορία γίνεται σιωπή...' δεν έχουν ανάγκη από ενέργειες που περισσότερο με φιλανθρωπία ακούγονται και λιγότερο με τιμή".

Η οικογένεια, "παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων", θέτει το κομβικό ερώτημα στην υπουργό "πώς τιμάει μια χώρα τους δημιουργούς της" και τοποθετείται με σαφήνεια. Όπως αναφέρει:

"Μετά από συνεχείς διαβεβαιώσεις ακόμα και του σημερινού πρωθυπουργού ότι θα στηρίξουν έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων, πληροφορηθήκαμε ότι θα δοθεί άδεια σε ιδιώτη να κάνει ανώνυμη εταιρεία δικαιωμάτων για να διαχειριστεί στην Ελλάδα τα δικαιώματα των συνθετών και στιχουργών, Ελλήνων και ξένων".

"Μέσα στο πένθος, με ανοιχτές τις πληγές μας, δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε" αναφέρει επίσης η οικογένεια. "Το κύμα της αγάπης του κόσμου ήταν η μεγάλη επιβεβαίωση ότι ο Θάνος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ταξιδιού του σ' αυτόν τον κόσμο. Για χρόνια και για γενιές θα γεννιούνται παιδιά που θα ονειρεύονται να φτάσουν στον Σταυρό του Νότου χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία. Αλλά κι όλοι εμείς που τον αγαπήσαμε θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε τραγουδώντας τα τραγούδια του, διαβάζοντας τις απόψεις του και διατηρώντας το όνειρό του για μια άλλη κοινωνία" επισημαίνει. Και καταλήγοντας υπογραμμίζει με νόημα: "Ας τιμήσει επιτέλους αυτή η χώρα τους δημιουργούς της".

Αυτή η συγκλονιστική επιστολή, τόσο συγκινητική και τόσο βαθιά πολιτική, βάζει την κυβέρνηση μπροστά στις ευθύνες της, αλλά και απέναντι στην ηθική διάσταση του ζητήματος.

Πόλυ Κρημνιώτη

 

H απάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, στην οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου:

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις