Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Οι εκδηλώσεις για το έτος «Μελίνα Μερκούρη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι εκδηλώσεις για το έτος «Μελίνα Μερκούρη»

Της Μάνιας Ζούση

Με την παρουσίαση, στο Μουσείο της Ακρόπολης, των Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, γίνεται η έναρξη στις 29 Ιανουαρίου, του «έτους Μελίνα Μερκούρη», όπως γνωστοποίησε η υπουργός Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Ίδρυμα Μερκούρη στην Πλάκα για την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων.

«Όλοι πιστεύουμε ότι θα έρθει το momentum που το όραμα της Μελίνας για την επανένωση και την ενοποίηση των Γλυπτών θα γίνει πραγματικότητα», σημείωσε η Λ. Μενδώνη η οποία μίλησε για «μια πληθωρική προσωπικότητα που σε ό,τι αναλάμβανε να κάνει έμπαινε μπροστά ο αυθορμητισμός, η πίστη, το όραμα, γι' αυτό και όλη της η ζωή ήταν μια παράσταση την οποία ζούσε με απόλυτη ειλικρίνεια».

Τέλη Φεβρουαρίου, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα με τίτλο «Η δική μας Μελίνα», ενώ η φετινή απονομή του θεατρικού βραβείου «Μερκούρη» θα πραγματοποιηθεί αντί του Ιδρύματος, στο κτήριο Rex του Εθνικού Θεάτρου.

Τέλος Μαρτίου, στο φουαγέ της έδρας της UNESCO στο Παρίσι, προγραμματίζεται έκθεση που θα αφορά τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και την αρχαιοκαπηλία.

Τον Ιούνιο, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου η Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα δώσει συναυλία με τραγούδια της Μελίνας και τον ίδιο μήνα θα εγκαινιαστεί στην Τεχνόπολη μια έκθεση με φωτογραφίες, αφίσες, κοστούμια, το καμαρίνι της Μελίνας και την αλληλογραφία της με ξένους ηγέτες και διεθνείς προσωπικότητες, την επιμέλεια της οποίας έχει ο Νίκος Καλτσάς.

Στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων της Μελίνας, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Ο Πειραιάς γιορτάζει τη Μελίνα», με παράλληλες δράσεις στην πόλη.

Ημερίδα που θα επικεντρωθεί στον ακτιβισμό της και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ως υπουργός Πολιτισμού, θα οργανώσει το Ίδρυμα.

Αναφερόμενη στα ΔΗΠΕΘΕ, δημιούργημα της Μελίνας Μερκούρη, η Λ. Μενδώνη υπογράμμισε πως «ο θεσμός χρειάζεται, μετά από τόσα χρόνια, ένα φρεσκάρισμα, και πως, το 2020, σε συνεργασία με τους οικείους δήμους, τις Περιφέρειες και τα θέατρα, θα εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο ώστε η παρουσία τους να έχει ακόμα πιο δυναμικά χαρακτηριστικά».

Γι' αυτό τον λόγο, όπως γνωστοποίησε, σήμερα το μεσημέρι στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει μια πρώτη συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων για την «αναγέννηση και επανεκκίνηση του θεσμού», με τους προέδρους και τους διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ, νομάρχες και περιφερειάρχες.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, η γενική γραμματέας Μανουέλα Παυλίδου, που, αναφερόμενη στην έκθεση της Τεχνόπολης, διευκρίνισε πως θα περιέχει δράσεις, όπως θερινό σινεμά και συναυλία με νέα συγκροτήματα, και ο Δημήτρης Λιγνάδης που σημείωσε πως «οι εκδηλώσεις μνήμης, οι επέτειοι και οι εορτασμοί, εάν γίνονται με στόχο την εκπαίδευση της νέας γενιάς, τότε είναι και ωφέλιμοι και εκπληρώνουν την αποστολή τους». Πρόεδρος της επιτροπής του τιμητικού έτους είναι ο Ζακ Λανγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL