Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Αλ. Τσίπρας για τα πνευματικά δικαιώματα / "Τα δικαιώματα των δημιουργών αφορούν την υπεράσπιση του πολιτισμού μας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας για τα πνευματικά δικαιώματα / "Τα δικαιώματα των δημιουργών αφορούν την υπεράσπιση του πολιτισμού μας"

"Τα δικαιώματα των δημιουργών δεν είναι μόνο μια υπόθεση νομικής διεκπεραίωσης που αφορά αποκλειστικά κάποιους καλλιτέχνες, αλλά αφορά, θα έλεγε κανείς, την υπεράσπιση του πολιτισμικού μας πλούτου. Καλό θα είναι λοιπόν η κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα αυτή την εσκεμμένη κωλυσιεργία και να προχωρήσει στην αδειοδότηση του Οργανισμού των δημιουργών, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που συλλογικά μπορούν να αποφασίσουν για το πώς θα διαχειριστούν τις αποζημιώσεις για τη χρήση των δικών τους πνευματικών δικαιωμάτων" ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή ομιλία του στην Kοινοβουλευτική Ομάδα, ανάγοντας το θέμα σε ζήτημα κεντρικής πολιτικής σκηνής για την αντιπολίτευση και ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Με την παρέμβασή του δεν έδειξε μόνο για μια ακόμα φορά το προσωπικό του ενδιαφέρον για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά επιπλέον ανέδειξε τη γενικότερη για τον πολιτισμό μας σημασία της αυτοδιαχείρισης του έργου των δημιουργών. Ο ίδιος, εξάλλου, και ως πρωθυπουργός παρενέβη καθοριστικά, ενώ η κυβέρνησή του άνοιξε τον δρόμο, θεσμοθέτησε και ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων διαδικασιών προκειμένου η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων να γίνεται από τους ίδιους τους δημιουργούς.

"Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ", υπογράμμισε, "μετά την πτώχευση της ΑΕΠΙ και τη γνωστή αυτή ιστορία που ένας ιδιώτης διαχειρίστηκε με έναν τρόπο όχι ιδιαίτερα διαφανή τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, είχε από την πρώτη στιγμή την πολιτική βούληση να καθαρίσει το τοπίο από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να δώσει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δημιουργήσουν τη δική τους συλλογικότητα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους. Κάτι που συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Να έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να στήσουν έναν οργανισμό των δημιουργών. Και το κάνανε".

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον ρόλο της νυν κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι, "παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη προεκλογικά, που αξιοποίησε και κάποιους δημιουργούς ως προεκλογικό σποτ, αν θυμάστε, παρά λοιπόν αυτές τις δεσμεύσεις προς τον καλλιτεχνικό κόσμο, η κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες κωλυσιεργεί, με κίνδυνο όχι μόνο οι δημιουργοί να μην αμείβονται για τα δικαιώματά τους, αλλά με κίνδυνο την ολική επιστροφή στην κακοδαιμονία του παρελθόντος"."Δεν θέλω να μπω σε σενάρια που ενδεχομένως αφορούν την εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν θέλω να μιλήσω με σενάρια" είπε καταλήγοντας.

Άμεση αδειοδότηση

Την ίδια ώρα, το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαιούχων ΕΔΕΜ και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΥΕΔ, απαντώντας στην προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, "έσφαζαν" με το γάντι την υπουργό Πολιτισμού ζητώντας πρωτίστως την άμεση αδειοδότηση του ΟΣΔ των δημιουργών.

"Ζητάμε την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της συλλογικής διαχείρισης και η εξ αυτής εξασφάλιση τόσο της βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ όσο και του εισοδήματος των δημιουργών - δικαιούχων" υπογραμμίζουν, καθώς "η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ και η συνέχεια της συλλογικής διαχείρισης αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή 'σειράς άλλων μέτρων'. Το dynamic site blocking δεν έχει καμία αξία χωρίς την ύπαρξη ΟΣΔ, ο οποίος να εκπροσωπεί το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και να εξασφαλίζει τις νόμιμες αμοιβές τους, για τη χρήση των έργων τους".

Αποδομούν την επιχειρηματολογία του υπουργείου καταλογίζοντάς του ευθέως ότι "οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες του δημιούργησαν τις προϋποθέσεις και έδωσαν τον χώρο και τον χρόνο ώστε να ιδρυθεί στην Ελλάδα νέα ΑΟΔ, για πρώτη φορά μετά την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ. Επομένως υφίσταται θέμα!". Διαψεύδουν την υπουργό στο θέμα της "συναπόφασης" για τον έλεγχο της ΕΥΕΔ τονίζοντας πως "η υπουργός μάς ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει έλεγχο στην ΕΥΕΔ 'μέσω ανεξάρτητης εταιρείας'". Προσθέτουν μάλιστα ότι, "ανεξάρτητα από τη νομιμότητα της διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου σε δημόσιο φορέα από ιδιωτική εταιρεία, μέχρι σήμερα, η διαδικασία ελέγχου στην ΕΥΕΔ δεν έχει καν ξεκινήσει". Παράλληλα, θέτουν το κομβικό ερώτημα αν "σκοπεύει η υπουργός να μεταφέρει τη δραστηριότητα της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ και κυρίως τα χρηματικά ποσά που δεν θα διανεμηθούν από την ΕΥΕΔ".

Τέλος, για τη μελέτη βιωσιμότητας, που θέτει ως προϋπόθεση το ΥΠΠΟΑ για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, αποδομούν τελείως αυτή την εμμονική θέση αναφέροντας ότι "το υπουργείο είχε εξ αρχής τη δυνατότητα να ελέγξει και να επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ" και επικαλούμενοι "τα ρεπερτόρια των μελών και δικαιούχων της, που αντιπροσωπεύουν σε οικονομική και εμπορική αξία το 90% των εισπράξεων της ΕΥΕΔ", τα διαχειριστικά αποτελέσματα, διοικητικά και οικονομικά, της ΕΥΕΔ, που είναι γνωστά στο ΥΠΠΟΑ, όπως και έγγραφο της 11ης Οκτωβρίου του ΟΠΙ, με το οποίο "αιτιολογεί πλήρως γιατί δεν ζήτησε μελέτη βιωσιμότητας από την ΕΔΕΜ".

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL