Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Πνευματικά Δικαιώματα / Πνευματικά Δικαιώματα: Ο Δ. Μάρης επιστεγάζει το σχέδιο της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πνευματικά Δικαιώματα / Πνευματικά Δικαιώματα: Ο Δ. Μάρης επιστεγάζει το σχέδιο της κυβέρνησης

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων. Αργά χθες το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης έσπευσε να επικυρώσει ότι ο ίδιος βρίσκεται στις επάλξεις των πνευματικών δικαιωμάτων, μέσω της νέας Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ) IP HUB, επιβεβαιώνοντας πλήρως το κυβερνητικό σχέδιο, που θέλει Οργανισμούς Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων των ιδιωτών και όχι των δημιουργών. Έτσι η σκυτάλη "περνάει" από την οικογένεια Ξανθόπουλου της "αμαρτωλής" ΑΕΠΙ στον ιδρυτή της "Στοίχημαν" Δημήτρη Μάρη.

Στην κοινή τους επιστολή προς την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) και την ΕΔΕΜ, με κοινοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού, ο Δημήτρης Μάρης και ο Κωνσταντίνος Νανόπουλος, μοναδικός μέτοχος της IP HUB, καλούν "σε συνάντηση εργασίας με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των μερών".

Όπως επισημαίνουν, "αποτελεί κοινό τόπο η προσπάθεια να επέλθει η κανονικότητα στον χώρο με άμεση και αποτελεσματική συλλογή των δικαιωμάτων, διαφάνεια στη διανομή και κυρίως αίσθημα συλλογικής ευθύνης για έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους του πολιτισμού μας, διασφαλίζοντας σε απόλυτο βαθμό τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων και ξένων δημιουργών και εκδοτών". Καταλήγοντας υπογραμμίζουν ότι "στην προσπάθειά σας αυτή είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συνδράμουμε τόσο με την τεχνογνωσία μας όσο και με την εξασφάλιση πόρων χρηματοδότησης του πλάνου σας, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο".

Ως νέος Ρομπέν των δημιουργών, ο κ. Μάρης, δύο μέρες πριν τη συνέντευξη Τύπου των καλλιτεχνών, προσφέρει τεχνογνωσία και χρήμα για τη νέα ΑΕΠΙ. Και επισήμως ο ιδιώτης καλεί μια δημόσια υπηρεσία να καθίσει να συζητήσει μαζί του τους τρόπους με τους οποίους θα του παραχωρήσει τη δραστηριότητά της! Διαφεύγει ίσως το βασικό, ότι για τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων αναγκαίο στοιχείο είναι η τεκμηρίωση των έργων των δημιουργών. Εκτός και αν έχει διασφαλιστεί με κάποιον τρόπο και αυτό.

Αλέξης Χαρίτσης: Στηρίζουμε τους δημιουργούς

"Είναι ιστορική ευκαιρία η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας να γίνει υπόθεση των ίδιων των δημιουργών, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σεβόμενοι το ακηδεμόνευτο του αγώνα των Ελλήνων δημιουργών, στηρίζουμε αυτό το καθολικό αίτημά τους" επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: "Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτιστικής βιομηχανίας παγκοσμίως. Και βασικό μέσο βιοπορισμού για τους καλλιτέχνες...

Η Ν.Δ. στο παρελθόν, όταν ήταν κυβέρνηση, δεν έκανε τίποτα για τον έλεγχο της ΑΕΠΙ. Στη συνέχεια, ως αντιπολίτευση, δεν στήριξε καμία από τις ενέργειες που κάναμε προς όφελος των δημιουργών. Σήμερα, ως νέα κυβέρνηση, καθυστερεί την αδειοδότηση του οργανισμού των δημιουργών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα επιτυχίας του. Με την πολιτική της μας επιστρέφει στο παρελθόν, με τους δημιουργούς διασπασμένους να καθίστανται και πάλι έρμαιο μιας νέας ή περισσοτέρων νέων ΑΕΠΙ.

Η σημερινή κατάσταση είναι ασύγκριτα πιο εύκολη σε σχέση με αυτή που χρειάστηκε να διαχειριστούμε εμείς. Η νέα κυβέρνηση τα έχει βρει υλοποιημένα σχεδόν όλα. Αυτό που απομένει είναι ελάχιστα βήματα, για τα οποία υπάρχει πολιτική συναίνεση. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση".

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL