Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Σύντομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντομα

Τα Ζαγόρια προς ένταξη στην UNESCO

Τη σύνταξη φακέλου για την ένταξη του Ζαγορίου στα Πολιτιστικά Τοπία της UNESCO και για την υποψηφιότητα της Νικόπολης, την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου, ενόψει και του 2021, τη χρηματοδότηση των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης του οχυρωματκού περιβόλου του αρχαίου θεάτρου των Γιτάνων στην Ηγουμενίτσα ανήγγειλε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε το περασμένο σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα στην Ήπειρο, συνοδευόμενη από τον γ.γ. Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου. Για τον φάκελο ένταξης του Ζαγορίου στην UNESCO έθεσε ως χρονικό ορίζοντα τις αρχές του καλοκαιριού, μέσα στον Ιούνιο, τη σύνταξη της πρώτης εκδοχής του διαχειριστικού σχεδίου και μέχρι τον Σεπτέμβριο να υπάρχει η πρώτη μορφή συγκρότησης του φακέλου.

Στη σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, τη Δευτέρα, εξετάστηκαν τα έργα ΕΣΠΑ, όπου πάλι η υπουργός απεφάνθη ότι "είναι αρκετά πίσω γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε ποτέ κανένας συντονισμός, όπως αυτός που γίνεται σήμερα", ενώ στη σύσκεψη με τον δήμαρχο Ιωαννίνων συζητήθηκαν η προβολή και αξιοποίηση της μοναστικής πολιτείας στο Νησί, η αξιοποίηση του συνεδριακού κέντρου της Μητρόπολης Ιωαννίνων, με ειδική αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του τζαμιού της Καλούτσινας και στο Οθωμανικό Λουτρό. Αποφασίστηκε δε η υπογραφή, άμεσα, προγραμματικής σύμβασης για τις παρεμβάσεις στο Κάστρο των Ιωαννίνων, ώστε να δημιουργηθεί το Πάρκο Πολιτισμού.

Μουσικά ταξίδια σε Βενετία και αλλού

Μια μουσική και ποιητική περιπλάνηση επιχειρούν η σοπράνο Ελεάννα Κωνσταντά και η πιανίστρια Μαρία Μυλαράκη την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών στις 8.30 το βράδυ. Παρουσιάζουν τρεις κύκλους τραγουδιών με τον πρώτο να περιλαμβάνει έξι ερωτικά τραγούδια εμπνευσμένα από τη Βενετία, την εμβληματική και αιώνια ιταλική πόλη, γραμμένα σε βενετσιάνικη διάλεκτο και σε μουσική σύνθεση του Γάλλου Reynaldo Hahn.

Ακολουθούν εννέα τραγούδια του θεμελιωτή της εθνικής αγγλικής μουσικής σχολής Vaughan Williams, βασισμένα στον ομώνυμο κύκλο ποιημάτων του Robert Louis Stevenson. Τρίτος και τελευταίος κύκλος είναι τα «Four Songs», στα οποία εμφανίζεται ανάγλυφα η αισθησιακή και θλιμμένη δύναμη του τραγουδιού του Samuel Barber, ενός από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του 20ού αιώνα, τραγούδια βασισμένα σε διαφορετική συλλογή ποιημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL