Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Σύντομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντομα

Αποχαιρετισμός στον Τζον Μπαλντεσάρι

Διεθνούς εμβέλειας εικαστικός, ο Τζον Μπαλντεσάρι, «ο ευγενικός γίγαντας της εννοιολογικής τέχνης», όπως τον χαρακτήρισαν, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Συνδύασε με πρωτοτυπία και έμπνευση τα εκφραστικά μέσα ζωγραφικής και φωτογραφίας, σε μια κοινή χειρονομία, που έμελλε να χαρακτηρισθεί ως «εννοιολογική τέχνη».

Η καριέρα του απογειώθηκε στις αρχές του ’70, όταν εγκατέλειψε τον «αφηρημένο εξπρεσιονισμό» των δεκαετιών του ’50 και του ’60, και στράφηκε σε αυτήν την εννοιολογική τέχνη. Στη συνέχεια, αφιερώθηκε στην αναζήτηση άλλων εικαστικών δρόμων, χρησιμοποιώντας ένα ευρύτερο φάσμα από εκφραστικά μέσα, όπως το βίντεο, τη φωτογραφία, τα τυπώματα, τη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις. Ωστόσο δεν εγκατέλειψε τη συμβατική ζωγραφική, την οποία εμπλούτιζε με ποπ θεματογραφία.

Συμμετείχε στις μεγαλύτερες εικαστικές διοργανώσεις, εκθέσεις και μουσεία και τιμήθηκε με το ανώτατο Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών το 2014 από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε δηλώσει θαυμαστής του έργου του.

Πέθανε η Έρρικα Μπρόγιερ

Καλλιτέχνις με φινέτσα και ταμπεραμέντο, που διακρίθηκε κυρίως τη δεκαετία του ’60 μέσα από τις ταινίες της Φίνος Φιλμ, η Έρρικα Μπρόγιερ πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Χορεύτρια, τραγουδίστρια και ηθοποιός, ξεχώρισε από νωρίς όταν μαζί με την αδελφή της Μαργαρίτα ξεκίνησαν ως δίδυμο στο τραγούδι και τον χορό. Πρώτη τους εμφάνιση στο σινεμά ήταν στην ταινία «Όταν λείπει η γάτα» του Αλέκου Σακελλάριου, ενώ ένας από τους ρόλους που την έκαναν γνωστή ήταν στο φιλμ «Η Παριζιάνα», δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου. Μεταξύ άλλων είχε συμμετάσχει σε ταινίες όπως «Ο ανήφορος», «Τεντυμπόυ, αγάπη μου», «Αγάπησα μια πολυθρόνα», «17 σφαίρες για έναν άγγελο, η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου», «Οι απέναντι» κ.ά. Υπήρξε παντρεμένη με τον Κώστα Βουτσά, με τον οποίο απέκτησε την κόρη τους Σάντρα Βουτσά. Αργότερα η Έρρικα Μπρόγιερ παντρεύτηκε τον Γιάννη Μαρινάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL