Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ελένη Παργινού: / Ελένη Παργινού: Ο Βόυτσεκ είναι ο άνθρωπος σε εκκρεμότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελένη Παργινού: / Ελένη Παργινού: Ο Βόυτσεκ είναι ο άνθρωπος σε εκκρεμότητα

«Ένα έργο που θαυμάζω χρόνια για τη θεματική, την τεχνοτροπία του, την αποσπασματικότητά του, τις γρήγορες σκηνές και αλλαγές, πάνω στα οποία με ενδιέφερε να είχα μια πρόταση», λέει αναφερόμενη στο έργο του Μπύχνερ «Βόυτσεκ», η σκηνοθέτις Ελένη Παργινού, με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ροές έως και το τέλος Ιανουαρίου.

«Αισθάνθηκα ότι ο Βόυτσεκ είναι η ανθρώπινη ύπαρξη στη μέση τού πουθενά. Βάλλεται τόσο από ένα κατεστημένο όσο και από την ίδια του την ύπαρξη και το μυαλό του. Είναι ο άνθρωπος σε εκκρεμότητα, σε υπαρξιακή αγωνία», επισημαίνει και δεν διστάζει να παρομοιάσει το έργο με τον δημοφιλή πίνακα του Μουνκ «Η κραυγή».

Ήταν το 2017 όταν η σκηνοθέτις άρχισε να καταπιάνεται με το έργο του Μπύχνερ φτιάχνοντας ένα προσχέδιο, στο εργαστηριακό πλαίσιο μιας ομάδας. Πρόσθεσε ορισμένα στοιχεία κι έφτασε στην τελική πρόταση μιας παράστασης που μόλις ξεκίνησε.

«Είναι από τα έργα που βοηθάνε να πειραματιστείς με τον τρόπο και τα εργαλεία που επιλέγεις για να δουλέψεις. Συστήνουμε ένα ensemble ηθοποιών που θέτει σε λειτουργία τον μηχανισμό ενός καλοκουρδισμένου παιχνιδιού και αφηγείται την ιστορία του στρατιώτη Βόυτσεκ.

Η ιστορία τοποθετεί στο κέντρο της τον άνθρωπο αντι-ήρωα, που εγκλωβισμένος σε ένα σύστημα εξουσίας φτάνει στον εκτροχιασμό και τελικά σε μια αυτοκτονική δολοφονία.

Αυτό που προτείνουμε στην παράσταση είναι ότι η ομάδα των ηθοποιών αναρωτιέται για την αφηγηματική χειρονομία και αλληλεπιδρά με τον Βόυτσεκ. Αυτοί είναι και υπεύθυνοι να χτίσουν τον κόσμο γύρω από αυτό το πρόσωπο και τον εξουσιαστικό μηχανισμό. Είναι αφηγητές που γίνονται και οι χαρακτήρες», εξηγεί.

Σχολιάζοντας δυο σημεία που την συγκινούν στην παράσταση, επιλέγει τη στιγμή που ο Βόυτσεκ συστήνεται, δίνοντας την ταυτότητα, το στίγμα του και το αποτύπωμά του στον κόσμο. Ως δεύτερη στιγμή επιλέγει την προσευχή της Μαρίας, για τον τρόπο που προσπαθεί να μπει σε ένα παιχνίδι εξιλέωσης χωρίς να το καταφέρνει, σημείο που «αναδεικνύει τον καθωσπρεπισμό έναντι της φύσης. Αυτή η εξιλέωση που δεν πετυχαίνει με συγκινεί πάρα πολύ καθώς είναι βαθιά ανθρώπινη προσπάθεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL