Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Οπτικές / Τα άνθη του κακού σήμερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οπτικές / Τα άνθη του κακού σήμερα

«Τα άνθη του κακού» ήταν η πέτρα του σκανδάλου. Που έριξε ο ποιητής Σαρλ Μπωντλαίρ στα μέσα του 19ου αιώνα στη νεοσύστατη κοινωνία των κυρίαρχων της Γαλλικής Επανάστασης, νεόπλουτων αστών. Προέβαλε την πίστη τους στον θετικισμό ως «το πνεύμα που από την πλήξη του αγκομαχάει». Ανέδειξε τις «κολασμένες γυναίκες», τις λεσβίες, τις δοσμένες στον απελευθερωμένο από την τεκνοποιία έρωτα και τις μάγισσες τις συνυφασμένες με τη δύναμη της φύσης, σε σύμβολα που ανέτρεπαν την υποκριτική χρηστότητα των ηθών τους, την κρυμμένη πίσω από τα παραβάν και μέσα στα συρτάρια των μπουντουάρ.

Αποτέλεσαν, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας κάποιων από αυτά, τον σπόρο που έδωσε τους καρπούς ενός βραχύπνοου μεν, αλλά δυναμικού κινήματος, του συμβολισμού. «Les Fleurs du Mal / Τα άνθη του κακού» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που συμβαίνει, όχι τυχαία πιστεύω, στο ζοφερό, παρακμιακό σήμερα, στην The Project Gallery, στο Μοναστηράκι, με τη συμμετοχή 49 εικαστικών υπό την επιμέλεια του εικαστικού Αλέξανδρου Μαγκανιώτη και του ιστορικού τέχνης Γιάννη Μπόλη.

Η πληθώρα των έργων μας αναγκάζει σε μια επιλεκτική αναφορά τους. Διακρίνουμε την πλασμένη με τον μοναδιαία εκρηκτικό τρόπο του εικαστικού Γιάννη Ψυχοπαίδη ζωγραφική αναφορά στην "Οκτάνα" του αιρετικού, οικουμενικού υμνητή, του επαναστάτη ΕΡΩΤΑ, Ανδρέα Εμπειρίκου.

Στεκόμαστε στη φτιαγμένη ως κολλάζ «νεκρή φύση», με τα παραδοσιακά αποτυπωμένα μπουκέτα λουλουδιών στα κάδρα που κοσμούσαν άλλοτε τα αστικά σπίτια και την ενσωματωμένη νεκροκεφαλή του Κωνσταντίνου Πάτσιου και στο λεπτεπίλεπτο, πνεόμενο από την ιαπωνική τέχνη δημιούργημα του Ανδρέα Βάη.

Ανακαλύπτουμε το τρυφερό γλυπτό κεφάλι, σαν αποκομμένο από τη μυθική Μέδουσα, της Βάλλυς Νομίδου και την ανήσυχη με διαφορετικά στοιχεία ζωγραφισμένη ως γκράφιτι επιθετική σύνθεση του Νίκου Λαγού.

Φτάνουμε σχεδόν τυχαία στις γραμμένες με μελάνι αφαιρετικές, ρυθμικές γυναικείες φιγούρες του Νίκου Παπαδημητρίου και της Νατάσσας Πουλαντζά. Αναγνωρίζουμε, παρά τις ορατές τους διαφορές, τις εξπρεσιονιστικές τους αναφορές.

Βλέπουμε έναν κόσμο που αντιτίθεται με τη δημιουργική δύναμη των αισθαντικών εικόνων των «Ανθών του κακού» στη βία της εικονικής πραγματικότητας που μας κατακλύζει «όχι ως φοβερά ειρωνεία… των απάνθρωπων νόμων των περιδεών, των τυφλών και των ηλιθίων», καθώς γράφει ο Ανδρέας Εμπειρίκος, αλλά ως «αληθινή ελευθερία» της έκφρασης.

Info:«Les Fleurs du mal», The Project Gallery, Νορμανού 3

Διάρκεια έκθεσης: 14 Δεκεμβρίου 2019 - 2 Φεβρουαρίου 2020

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 12 μ. - 11.00 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL