Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Μαρία Βλαζάκη: Η Ιφιγένεια δεν ήταν μόνο μύθος- Ζούμε πάνω στο παρελθόν μας και οφείλουμε να το σεβόμαστε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρία Βλαζάκη: Η Ιφιγένεια δεν ήταν μόνο μύθος- Ζούμε πάνω στο παρελθόν μας και οφείλουμε να το σεβόμαστε.

“Η ανθρωποθυσία που με δέος ανακαλύψαμε στην ανασκαφή στο λόφο Καστέλι Χανίων, η θυσία της νεαρής κοπέλλας προς εξευμενισμό των χθόνιων θεών, απέδειξε ότι οι μύθοι που μιλούν για θυσίες κοριτσιών, βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Οτι η θυσία της Ιφιγένειας δεν ήταν απλώς συμβολισμός και μύθος.

Η δε πρόσφατη ανακάλυψη του ενεργού ρήγματος μέσα στο χώρο της ανασκαφής, ρήγματος που εδωσε κατά τον 13ο αιώνα π.Χ., τον μεγάλο σεισμό 6.30- 7.30 ρίχτερ, αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι παρά τον τρόμο της φυσικής καταστροφής, συνεχίζουν να ζουν και να δημιουργούν στο ίδιο ακριβώς μέρος. Διότι στον λόφο αυτό υπάρχει διαρκής ανθρώπινη παρουσία από την μινωϊκή εποχή μέχρι σήμερα. Ο άνθρωπος ζει πάνω στο παρελθόν του και μόνο γνωρίζοντάς το και με σεβασμό σ’ αυτό, δημιουργεί το μέλλον του”.

Η σπουδαία αρχαιολόγος Μαρία Βλαζάκη, επίτιμη Γενική Διευθύντρια και πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, μίλησε σήμερα στο Κόκκινο, στην εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη, για το πάθος και την επιμονή των αρχαιολόγων, που οδηγεί και στην ανυποχώρητη υπεράσπιση της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

“Κατηγορηθήκαμε ότι σαμποτάραμε την επένδυση στο Ελληνικό, με την επιμονή μας για την ανακήρυξη των αρχαιολογικών χώρων. Κι όμως αποδείχτηκε ότι εμείς το προστατέψαμε, διότι θα κατέπιπτε η επένδυση στο ΣΤΕ αν δεν είχε προηγηθεί η ανακήρυξη, τόνισε η Μαρία Βλαζάκη.

Οπως και τώρα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ετοίμασαν για να παραχωρήσουν τους κοινόχρηστους χώρους επ’ αόριστον στον επενδυτή, μαζί και τον Αγιο Κοσμά. Οι τρεις σύλλογοι προσέφυγαν στο ΣΤΕ και αναγκάστηκε η κυβέρνηση να φέρει τροποποίηση. Εν τω μεταξύ ο περίφημος επενδυτής δεν έχει κάνει ακόμα την παραμικρή κίνηση για ν’ αρχίσουν οι εργασίες”.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης, η κ.Βλαζάκη τόνισε ότι υπάρχει ένα σπουδαίο εύρημα, τοπόσημο για την πόλη και είναι απορίας άξιον γιατί σταμάτησε η εξέλιξη των εργασιών, αφού μόνο πρόσθετο κόστος και καθυστέρηση μπορεί να επιφέρει , ενώ είναι βέβαιο ότι η μεταφορά των αρχαιοτήτων μόνο ζημιά θα κάνει στις ίδιες τις αρχαιότητες.

Σχετικά με την πιθανότητα να μετατραπούν τα Αρχαιολογικά Μουσεία σε ΝΠΔΔ, αναρωτήθηκε ποια η σκοπιμότητα, αν όχι να κατευθυνθούν αλλού τα έσοδα, που τώρα πηγαίνουν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. “Η εμπειρία εξάλλου των ΝΠΔΔ, με τις διοικήσεις που αλλάζουν όταν αλλάζει η κυβέρνηση, είναι απολύτως αρνητική”.

Για την Αμφίπολη, με το γνωστό παρελθόν επί κυβέρνησης Σαμαρά και στην οποία επανήλθε ζητώντας “επιιτάχυνση” η σημερινή κυβέρνηση, είπε ότι πρόκειται για σπουδαίο εύρημα και γι’ αυτό ακριβώς δεν χρειάζεται σπουδή.

“Είχαμε προχωρήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες, τόνισε. Η αρχαιολογία όμως είναι επιστήμη της επιμονής, της μεθόδου και των αποδείξεων. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πώς γίνεται μια ανασκαφή. Δεν είναι δυνατόν να εντάσσεται σε σκοπιμότητες”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL