Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Ο Άγιος Ιωάννης της Κολώνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Άγιος Ιωάννης της Κολώνας

Περπατώντας στην Ευριπίδου, από τη συμβολή της με την Αθηνάς, προς την Μενάνδρου, εκεί που σταματούν οι μυρωδιές των μπαχαρικών να «σκανδαλίζουν» τα ρουθούνια μας και ξεκινάει η «αποικία» των Κινέζων, εκεί, στον αριθμό 70 της οδού, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη της Κολώνας, ένας από τους παλιότερους ναούς της Αθήνας, ο οποίος χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό εκκλησάκι, κρυμμένο τόσο καλά ανάμεσα στις πολυκατοικίες και στα ρημαγμένα νεοκλασικά, που πέρασα δύο φορές από μπροστά του χωρίς να το δω, παρ’ όλο που ήξερα τι έψαχνα. Ένας κίονας κορινθιακού ρυθμού, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο Ασκληπιός -ένας Αθηναίος γιατρός-, χρωματιστές μεταξωτές κορδέλες και ο λοιμός των Αθηνών συνθέτουν την ιστορία της πιο ιδιόμορφης εκκλησίας στο κέντρο της πόλης, καθώς ο κίονας τη διαπερνάει και προεξέχει από τη στέγη της.

Στον χώρο του ιερού και στο αριστερό του μέρος υπάρχει ο αρχαίος κίονας, εξ ου και η ονομασία του, ο Άγιος Ιωάννης της Κολώνας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, παλιότερα υπήρχε εκεί Ασκληπιείο και μνημείο αφιερωμένο στον Τόξαρι, τον Αθηναίο γιατρό, ο οποίος θεωρείτο θεραπευτής των πυρετών και ήταν εκείνος που, σύμφωνα με την παράδοση, βοήθησε την Αθήνα να ξεπεράσει τον λοιμό του 430 π.Χ.

Οι κορδέλες

«Τα παλιά χρόνια πολλοί πιστοί έδεναν κόκκινες και άσπρες κορδέλες στην κολώνα με την ελπίδα ότι ο Άγιος Ιωάννης θα τις ‘έλυνε’ και θα τις θεράπευε. Υπάρχουν πολλοί που διατηρούν ακόμη και σήμερα την παράδοση αυτή, επεμβαίνουν στην κουβέντα μας δύο κυρίες που βρίσκονται στον ναό. Η εκκλησία είναι χτισμένη πάνω σε ιερό του Ασκληπιού, συνεχίζει η κυρία Γεωργία, κι από κάτω υπάρχουν πηγάδια. Γι’ αυτό είναι ωραίος και τεράστιος ο πλάτανος και η λεμονιά μας».

Ο γνωστός αθηνογράφος Δημήτρης Καμπούρογλου σημειώνει: «...ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, στα τελευταία του, έστησε εκεί μια κολώνα και στο θεμέλιό της ‘έδεσε’ όλες τις αρρώστιες με μετάξια λογής - λογής χρωμάτων και τα έχωσε εκεί βαθιά. Από πάνω τους έβαλε την κολώνα και είπε ότι, σαν πεθάνει, όποιος αρρωστήσει να έρθει να δέσει στην κολώνα με τρεις κόμπους ένα μετάξι στο χρώμα που έχει η αρρώστια του και να πει τρεις φορές: ‘Αϊ - Γιάννη μου, εγώ δένω την αρρώστια μου και η Χάρη σου ας τη λύσει’. Και ευθύς θα γιατρευτεί».

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη της Κολώνας τιμάει, εκτός από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, και τον Ιούδα τον Θαδδαίο, που δεν έχει καμία σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Θεάνθρωπο. Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Χριστός, θέλοντας να αποκαταστήσει το όνομα του προδότη Ισκαριώτη, έδωσε στον Ιούδα τον Θαδδαίο μια ξεχωριστή ευλογία. Σύμφωνα μ’ αυτή οτιδήποτε ζητάει ο Θαδδαίος από τον Χριστό για τους ανθρώπους αυτό θα γίνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL