Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
"Βουλή των Ελλήνων - Οι σταθμοί μιας διαδρομής" / Διακόσια χρόνια κοινοβουλευτισμού σε μια έκθεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Βουλή των Ελλήνων - Οι σταθμοί μιας διαδρομής" / Διακόσια χρόνια κοινοβουλευτισμού σε μια έκθεση

Ο Γεώργιος Α' διαβάζει το διάγγελμα σύγκλησης Αναθεωρητικής Βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας της (Παλαιάς) Βουλής, 17 Μαρτίου 1910. Διακρίνονται ο διάδοχος Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Τσαμαδός και ο πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Φωτογραφικά Αρχεία

Φωτογραφίες και εικαστικά έργα, χειρόγραφα και έντυπα, αφίσες και φυλλάδια υποψηφίων, πρωτοσέλιδα εφημερίδων αλλά και πρακτικά και κανονισμοί της Βουλής, σχεδιαγράμματα και χάρτες και μαζί ντοκιμαντέρ, βίντεο, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, σε μια αρμονική συνύπαρξη, διατρέχουν Ιστορία δύο αιώνων.

Σπάνια και πρωτότυπα τεκμήρια που η πατίνα του χρόνου εναπόθεσε πάνω τους και βαριά ιστορική μνήμη ξεδιπλώνουν ανάγλυφα την ιστορία του κοινοβουλευτικού βίου στη χώρα μας έτσι όπως παρουσιάζονται στην έκθεση "Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής" που εγκαινιάζεται απόψε στις 6 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.


Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο βήμα της Βουλής, 1928. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Φωτογραφικά Αρχεία

"Για μας είναι η πιο αντιπροσωπευτική έκθεση που θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε, καθώς παρουσιάζει τους βασικούς σταθμούς της πορείας του ελληνικού κοινοβουλευτισμού σε βάθος 200 περίπου χρόνων και την ίδια στιγμή συνδιαλέγεται με πτυχές της ιστορίας του ελληνικού κράτους, της ιστορίας των ιδεών και των νοοτροπιών, δηλαδή της ιστορίας της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας" εξηγεί η Νίκη Μαρωνίτη, γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθώς η έκθεση βρίσκεται στον πυρήνα των καταστατικών στόχων του Ιδρύματος.

Από την τοιχογραφία του Ludwig Michael von Schwanthaler, που αποτυπώνει την Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο, τη φωτογραφία του Γεώργιου Α' που στις 17 Μαρτίου του 1910, στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας της (Παλαιάς) Βουλής, διαβάζει το διάγγελμα της σύγκλησης αναθεωρητικής Βουλής, μέχρι το "Διαφωτιστικόν φυλλάδιον διά τας Ελληνίδας εκλογείς" του υπουργείου Εσωτερικών, του 1953, που, υπό τον τίτλο "Γιατί πρέπει να ψηφίζης", ενημερώνει τις Ελληνίδες για τη συμμετοχή τους πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, η έκθεση επικεντρώνεται σε πέντε θεματικούς άξονες, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές του κοινοβουλευτισμού, από την ιστορία του, τα πρόσωπα, τις διαδικασίες και δραστηριότητες μέχρι τα κτήριά του.

Στην πρώτη ενότητα ο επισκέπτης παρακολουθεί όλη τη διαδρομή από τις πρωτοπόρες πολιτειακές αναζητήσεις της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τις Εθνοσυνελεύσεις, τα Συντάγματα και τη λειτουργία του "Βουλευτικού" μέχρι τις περιπέτειες, τις ήττες, τις δημοκρατικές αντιστάσεις του Κοινοβουλίου. Εδώ παρουσιάζονται τα κινήματα και οι πολιτειακές μεταβολές του Μεσοπολέμου, η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936, η Κατοχή, οι δεκαετίες 1950 και 1960, η δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967 αλλά και η αποκατάσταση της δημοκρατίας, η Μεταπολίτευση έως το 1989 με τις θεσμικές τομές και το πολιτικό πλαίσιο της περιόδου. Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα, γελοιογραφίες, αφίσες, ψηφοδέλτια, εκλογικά βιβλιάρια κ.ά. ιχνογραφούν ένα πανόραμα των βουλευτικών εκλογών με όλα τα συμπαρομαρτούντα, από τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής, τις εντάσεις των προεκλογικών αγώνων μέχρι τις πελατειακές σχέσεις.


Ενημερωτικό φυλλάδιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Ελληνίδεςσχετικά με τη συμμετοχή τους για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, 1953. Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
 

Στην τρίτη ενότητα ο επισκέπτης συναντά τους ανά εποχή αντιπροσώπους των πολιτών μέσα από τελετές ορκωμοσίας, αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια. Στην τέταρτη ενότητα ιχνογραφούνται οι δύο πρωταρχικές και πλέον σημαντικές λειτουργίες της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και το νομοθετικό έργο, ενώ στην πέμπτη ενότητα ο επισκέπτης ξεναγείται στα κτήρια που στέγασαν την κοινοβουλευτική περιπέτεια, από το κτήριο του «Βουλευτικού» στο Ναύπλιο έως την οικία Κοντόσταυλου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα εμβληματικά κτήρια της «Παλαιάς Βουλής» και των «Παλαιών Ανακτόρων» στην πρωτεύουσα.

Η έκθεση, όπως επισημαίνει η Ν. Μαρωνίτη, "εμπλουτίζει ένα ήδη πλούσιο πορτοφόλιο γύρω από τα ζητήματα του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας στην ιστορική αλλά και σύγχρονη διάστασή τους, που συμπεριλαμβάνουν εκδόσεις και συνέδρια που έχουν γίνει καθώς και ερευνητικά προγράμματα που εκπονούνται".

Στον ένα χρόνο που θα διαρκέσει θα πραγματοποιηθούν επίσης παράλληλες εκδηλώσεις με κορύφωση το συνέδριο για τον ελληνικό κοινοβουλευτισμό από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου, που σύμφωνα με τη Ν. Μαρωνίτη "θα φιλοξενήσει έναν συγκριτικό διεπιστημονικό διάλογο γύρω από θεματικές που αφορούν ιστορικές καμπές του ίδιου του κοινοβουλευτισμού και ιδίως τον τρόπο με τον οποίο αυτός εντάσσεται και συνομιλεί με το διεθνές περιβάλλον καθώς και τα ερμηνευτικά σχήματα που έχουν προκύψει στη βιβλιογραφία της τελευταίας δεκαετίας".

Η έκθεση και το συνέδριο εντάσσονται στον ευρύτερο κύκλο δράσεων του Ιδρύματος που ήδη έχουν αρχίσει να δημοσιοποιούνται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL