Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αποδοκιμασία διανοουμένων για τις "εξομολογήσεις" Χριστιανόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποδοκιμασία διανοουμένων για τις "εξομολογήσεις" Χριστιανόπουλου

Tη διαμαρτυρία 36 ποιητών, συγγραφέων, εκδοτών περιοδικών αλλά και πανεπιστημιακών κυρίως της Θεσσαλονίκης προκαλεί το βιβλίο της επίκουρης καθηγήτριας Σωτηρίας Σταυρακοπούλου "Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου" που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες από τις εκδόσεις Ιανός, καθώς περιέχει σχόλια και χαρακτηρισμούς του ποιητή για καλλιτέχνες τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα γραφόμενα και δώσει τη συγκατάθεσή του.

Το βιβλίο περιέχει "εξομολογήσεις" του Ντίνου Χριστιανόπουλου για πρόσωπα της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής ζωής στη διάρκεια πολυετών συζητήσεων με την πεζογράφο και καθηγήτρια στο ΑΠΘ.

Σε όλους είναι γνωστός ο αιχμηρός λόγος του ποιητή, όμως όλοι γνωρίζουν ότι τουλάχιστον από το 2012 εξαιτίας της ασθένειάς του δεν διαθέτει φυσική και πνευματική ενάργεια.

Οι διανοούμενοι που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας αυτή ακριβώς την ηθική και δεοντολογική διάσταση προτάσσουν και αποδοκιμάζουν "τη συγγραφική και εκδοτική πράξη που εξ αντικειμένου στρέφεται κατά της ανθρώπινης και πνευματικής υπόληψης, καθώς και της υστεροφημίας του Ντ. Χριστιανόπουλου". Επισημαίνουν ότι "κάθε άνθρωπος δικαιούται να λέγει κατ' ιδίαν ό,τι θέλει για τους άλλους, ακόμη και για τους φίλους του -εκφράζοντας ενδεχομένως στιγμιαίες γνώμες και αντιδράσεις-, κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τα λόγια του, ισχυριζόμενος, μάλιστα, σε μια στιγμή που εκείνος δεν μπορεί να τον ελέγξει και να τον διαψεύσει, ότι έχει τη συναίνεσή του. Και επιπλέον κατασκευάζοντας αυτή τη δήθεν συγκατάθεση με τον ισχυρισμό μιας τάχα 'δεκαετούς συνέντευξης' και προσθέτοντας ποιος ξέρει πόσες άλλες αναλήθειες".

"Αλλά κι αν υποτεθεί ότι πριν από μια δεκαπενταετία υπήρξε κάποιας μορφής συναίνεση, αυτή έχει ακυρωθεί από τη μη τήρηση, τη μη ύπαρξη δύο βασικών προϋποθέσεων που έθετε ο Ντ. Χριστιανόπουλος πριν από τη δημοσίευση των συνεντεύξεών του, δηλαδή τον προηγούμενο έλεγο του γραπτού και την τελική έγκρισή του από τον ίδιο" προσθέτουν και παραπέμπουν σε όσα γραπτώς έχει δηλώσει ο ίδιος ο Χριστιανόπουλος σε κατάσταση πλήρους πνευματικής διαύγειας.

"Πολλοί νομίζουν", έγραφε ο ποιητής, "πως μια συνομιλία πρέπει να τυπώνεται ακριβώς όπως έγινε για να κρατηθεί τάχα [...] η ιδιομορφία του αυθόρμητου λόγου [...]. Πέρα όμως από το ύφος, το ρετουσάρισμα θα αποκλείσει κα άτυχες ή άδικες φράσεις που μπορεί να πληγώσουν κάποιον χωρίς λόγο, ενώ δεν θα προσφέρουν τίποτε θετικό. Εκτός εάν η συνέντευξη εκμαιεύεται ακριβώς γι' αυτές τις φράσεις... Εκτός αυτού, με ενοχλεί συχνά και το λεξιλόγιό μου. Αυτά που όταν λέχθηκαν μπορεί να ήταν νόστιμα, τώρα που τυπώθηκαν έγιναν χυδαία. Βλέπετε λοιπόν γιατί χρειάζεται εκ των υστέρων μια επέμβαση; Αυτή την επέμβαση δεν τη θελήσατε κι έτσι με πικράνατε πολύ, πικραίνοντας ταυτόχρονα κι αυτούς που τους πήραν τα σκάγια".

Οι διανοούμενοι αποδοκιμάζουν επίσης "και τη συνέργεια σε αυτήν την πράξη του εκδότη που εξέδωσε το βιβλίο", ενώ ζητούν από τον κάτοχο των πνευματιών δικαιωμάτων, στενότατο συγγενή του Ντίνου Χριστιανόπουλου, "να συμβάλει κι αυτός, με όποιον τρόπο νομίζει, στην προστασία του ανθρώπου του και της πνευματικής κοινότητας από μια επιδημική ενέργεια που απειλεί να δηλητηριάσει την πνευματική ζωή όλων μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL