Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Δεληγιώργη, ο δρόμος των καλφάδων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεληγιώργη, ο δρόμος των καλφάδων

Του Άγγελου Μανταδάκη

Οδός Δεληγιώργη αριθμός 28. Ξεκινάω την περιήγησή μου από το σημείο αυτό της Αθήνας γιατί το θεωρώ αρχή της ζωής μου. Είναι όπως περίπου η αρχή των αξόνων του φιλόσοφου και μαθηματικού Καρτέσιου. Εκεί ένιωσα τον κόσμο για πρώτη φορά, εκεί πέρασα τα παιδικά μου χρόνια, εκεί δούλεψα για πρώτη φορά βοηθώντας τον πατέρα μου. Ήταν τσαγκάρης ο πατέρας μου και μου ευχόταν πάντα να μην έχω τη δική του τύχη. Βέβαια μεγάλωνα σε μια γειτονιά που αργότερα κατάλαβα την αξία της όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλούσε.

Η οδός Δεληγιώργη είναι κεντρικός δρόμος της Αθήνας, που ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών μικρών δρόμων που περιβάλλουν την πλατεία Καραϊσκάκη. Ξεκινάει από την οδό Πειραιώς και καταλήγει στην πλατεία Καραϊσκάκη (στην οδό Θ. Δεληγιάννη).

Στη συμβολή της με την Αγησιλάου συναντάμε ένα χαρακτηριστικό οίκημα αθηναϊκού νεοκλασικισμού, το οίκημα Κουτσογιάννη, εκεί όπου ήταν ο οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και στέγαζε κατόπιν το ΕΚΑ. Μάλιστα, όταν ήμασταν παιδιά, ανεβαίναμε σε μια μικρή ταράτσα ανάμεσα στην οδό Αγησιλάου και τη Δεληγιώργη και από εκεί παρακολουθούσαμε τις συνελεύσεις των εργατικών σωματείων. Εκεί πήρα τα πρώτα μου συνδικαλιστικά μαθήματα.

Στον αριθμό 16-18 συναντάμε ένα παλάτσο με χτισμένη πόρτα, που γι’ αυτόν τον λόγο μας εντυπωσιάζει, γιατί το μυαλό μας πάει στην ιταλική αρχιτεκτονική με στοιχεία μπαρόκ.

Η οδός Δεληγιώργη ήταν πάντα ένας δρόμος μεικτών χρήσεων: πρακτορεία λεωφορείων και φορτηγών αυτοκινήτων, τσαγκαράδικα, συνεργεία και λαϊκά καφενεία. Σήμερα στην οδό Δεληγιώργη, λίγα τετράγωνα από το σημείο όπου ξεκίνησε η ζωή μου, έχουν εγκατασταθεί η "Αυγή" και ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο.

Καθώς περνάς από τον αριθμό 28 θα ακούσεις τους ήχους από τα χτυπήματα των σφυριών και μπορεί να δεις τη φιγούρα του μαστρο-Μιχάλη, του πατέρα μου, και των άλλων καλφάδων και μαστόρων που δούλεψαν μαζί και από τα χέρια τους περάσανε εκατοντάδες ζευγάρια παπούτσια, ανδρικά και γυναικεία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις γόβες που έφτιαχνε ο πατέρας μου από ασημένιο δέρμα και ψηλό τακούνι, παραγγελίες από τραγουδίστριες της εποχής, εκλεκτές πελάτισσές του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL