Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Το κλήμα του Μάριμπορ που δίνει κρασί επί 400 χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το κλήμα του Μάριμπορ που δίνει κρασί επί 400 χρόνια

Το παλιότερο καρποφορούν κλήμα στον κόσμο

Κείμενο - φωτογραφίες: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

1657. Στο Λονδίνο ο λόρδος προστάτης της Κοινοπολιτείας της Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας Όλιβερ Κρόμγουελ αρνείται το βασιλικό στέμμα που του προσφέρεται και με ομιλία του στις 13 Απριλίου του ίδιου έτους, ακριβώς 8 χρόνια, 2 μήνες και 14 ημέρες μετά τον αποκεφαλισμό του Καρόλου Α' της Αγγλίας, δηλώνει ότι ήταν θέλημα Θεού να καταργηθεί η μοναρχία. Ως εκ τούτου, θα κάνει γνωστό ότι δεν προτίθεται να επαναφέρει έναν θεσμό τον οποίο, όπως λέει, ο Θεός θα γκρεμίσει εκ νέου όπως τα τείχη της Ιεριχούς. Την 1η Ιουνίου της ίδιας χρονιάς καταφθάνουν στο Νέο Αμστελόδαμον, την κατοπινή Νέα Υόρκη, οι πρώτοι Κουάκεροι έποικοι στους οποίους χορηγείται η άδεια να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Και στις 24 Σεπτεμβρίου έχουμε το πρώτο ιατροδικαστικό πόρισμα κατόπιν νεκροψίας στην αγγλική αποικία του Μαίριλαντ.

Αυτά καθώς και άλλα γεγονότα αφήνουν το αποτύπωμα του 1657 στην παγκόσμια Ιστορία και ενώ ο ελληνισμός βρίσκεται στο μεταξύ υποταγμένος στον σουλτάνο Μωάμεθ Δ', τον επιλεγόμενο Κυνηγό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως της Κρήτης, η οποία ανήκει ακόμη, και για τα επόμενα 12 χρόνια, στους Βενετούς.

Από αυτήν την ίδια χρονιά χρονολογούνται και κάποιες παραστάσεις οι οποίες θα φυλάσσονται τέσσερις αιώνες αργότερα στο Περιφερειακό Μουσείο Στυρίας, στο Γκρατς της Αυστρίας, και απεικονίζουν ένα συγκεκριμένο κλήμα στο Λεντ, την παραποτάμια περιοχή γύρω από την οποία θα αναπτυχθεί αργότερα η σλοβενική πόλη του Μάριμπορ.

2017, Λιουμπλιάνα. Ο καθηγητής Ρίχαρντ Έρκερ, δενδρολόγος του Τμήματος Δασοκομίας της Βιοτεχνολογικής Σχολής της Λιουμπλιάνα, αποφαίνεται κατόπιν επιστημονικής έρευνας ότι το κλήμα αυτό, το οποίο περιέργως εξακολουθεί να παράγει καρπούς, ήδη ήταν ηλικίας τουλάχιστον 100 ετών όταν το 1657 απαθανατίστηκε στις παραστάσεις που φυλάσσονται στο μουσείο του Γκρατς. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι ακόμη παλιότερο, καθώς κάποιοι δακτύλιοι ελάχιστων εκατοστών στο κέντρο του κορμού έχουν σαπίσει καθιστώντας αδύνατη την ακριβή χρονολόγησή του. Δεν αποκλείεται δηλαδή το κλήμα αυτό να καρποφορεί από την εποχή ακόμη κατά την οποία ο Μεσαίωνας έδινε τη θέση του στην Αναγέννηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και με βάση προηγούμενους υπολογισμούς άλλων ειδικών επιστημόνων, το 2004 το Guiness Book of Records χαρακτήρισε το κλήμα αυτό ως το παλαιότερο στον κόσμο που εξακολουθεί να παράγει κρασί. Όπως υπογράφουν δε οι υπεύθυνοι ("Joint Publishing Directors") του διάσημου βιβλίου των ρεκόρ Ιαν Καστέγιο - Κορτές και Μάικλ Φέλντμαν, "The Old Vine, in Maribor, Slovenia is at least 375 years old an may be over 400 years and is the world's oldest living vine".


Γευσιγνωσία στο "Stara trta"

Όποια κι αν είναι η ηλικία του, το λεγόμενο "Παλιό αμπέλι" ή "Stara trta", όπως λέγεται στη γλώσσα των ντόπιων (το "κλήμα" στην προκειμένη περίπτωση είναι ακριβέστερο της λέξης "αμπέλι", όπως συνήθως μεταφράζεται στην Ελλάδα από τα σλοβενικά), παράγει πλέον μικρή ποσότητα σοδειάς που δεν ξεπερνά τα 35 ή στην καλύτερη περίπτωση τα 55 κιλά τον χρόνο. Ως εκ τούτου, δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, όμως έχουν βρεθεί οι εναλλακτικές και γι' αυτό. Η μία είναι να εμφιαλώνεται το απόσταγμα σε φιάλες - μινιατούρες των 25 ml σχεδιασμένες από τον 77χρονο σήμερα διάσημο (με περισσότερα από 40 εθνικά και διεθνή βραβεία στη συλλογή του) Σλοβένο καλλιτέχνη και βιομηχανικό σχεδιαστή Όσκαρ Κογκόι και είθισται να προσφέρεται ως δώρο, από το πρωτόκολλο, σε επίσημες συναντήσεις. Τα δε σταφύλια του προέρχονται από την ποικιλία Ζαμέτοβα, η οποία βγάζει μια καθαρή κόκκινη -και την παλιότερη στη Σλοβενία- ποικιλία σταφυλιού, ενώ το κρασί από τους καρπούς του ωριμάζει στις υπόγειες στοές του οινοποιείου Vinag στο Μάριμπορ, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και παλιότερα οινοποιεία στην Ευρώπη. Το δε αποτέλεσμα είναι ένα κόκκινο κρασί με διακριτικό άρωμα βατόμουρου. Τέτοια αναμνηστικά φιαλίδια έχουν δωριστεί σε ηγέτες χωρών όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπιλ Κλίντον ή ο Κιμ Γιονκ Ουν, σε θρησκευτικούς ταγούς όπως οι Πάπες Ιωάννης Παύλος Β' και Βενέδικτος ΙΣΤ' ή ο σημερινός Δαλάι Λάμα, προσωπικότητες όπως ο Μισέλ Πλατινί, ο Γκάρι Κασπάροφ, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο Μπραντ Πιτ και άλλοι. Η άλλη εναλλακτική πάλι είναι η δωρεά μοσχευμάτων από το παλαιό αυτό κλήμα προς άλλες πόλεις.

Το "Παλιό κλήμα" είναι το επίκεντρο διαφόρων εκδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με αποκορύφωμα το ομώνυμο φεστιβάλ, στο οποίο ξεχωρίζει η τελετουργική συλλογή των καρπών του.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019. Φθάνοντας από τη Λιουμπλιάνα στο Μάριμπορ, από τα πρώτα αξιοθέατα που επισκέπτομαι είναι το "Παλιό κλήμα" στην περιοχή Λεντ, το παλιότερο "κομμάτι" της πόλης, αντίκρυ από τον ποταμό Ντράβα, στις όχθες του οποίου βρίσκεται και το Σπίτι του Παλιού Αμπελιού, ένα ιδιότυπο μουσείο κρασιού, που αποτελεί "ναό της οινικής παράδοσης και κουλτούρας" και -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο και γραφείο πληροφόρησης τουριστών, καθώς κάθε χρόνο δέχεται πάνω από 70.000 επισκέπτες.

Δοκιμάζω από τα κρασιά που πωλούνται στο "Παλιό κλήμα", συνολικά 165 ποικιλίες παραγωγών της σλοβενικής Στυρίας, και βρίσκω την ευκαιρία να πιάσω κουβέντα για θέματα που αφορούν από τα κρασιά της Στυρίας μέχρι τα ποτήρια, ενώ παρατηρώ ταυτόχρονα και το πολύ ενδιαφέρον τεράστιο επιδαπέδιο ψηφιδωτό με το "Παλιό κλήμα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL