Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
... και συνεργασιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

... και συνεργασιών

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε συνέργειες βιβλιοθηκών με άλλα ιδρύματα. Συνέργειες και συνεργασίες που πολλαπλασιάζουν την πληροφοριακή και την πολιτισμική αξία των περιεχομένων των βιβλιοθηκών, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να "διαβάσουμε" με άλλο μάτι τις συλλογές τους. Μια τέτοια συνεργασία παρουσιάζουμε και σήμερα:

"Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και το MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σας προσκαλεί στο Ζιντζιρλί Τζαμί της πόλης των Σερρών, στην περιοδική έκθεση: ‘Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ’, η οποία διοργανώθηκε από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και το MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού. Η έκθεση βασίζεται σε μια εκτενή και πολυθεματική σειρά φωτογραφιών των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier, οι οποίοι παρέμειναν την περίοδο 1890-1900 στην Κωνσταντινούπολη και επιδόθηκαν στην τοπιογραφική φωτογραφία απαθανατίζοντας όψεις των μνημείων και της ζωής της Πόλης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έργα που αποδίδουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του φυσικού τοπίου και των μνημείων του παρελθόντος από το συναρπαστικό περιβάλλον της Βασιλεύουσας του Βυζαντίου".

Στην προκειμένη περίπτωση, οι συνέργειες μετατρέπουν το υλικό της βιβλιοθήκης σε εκθεσιακό υλικό, το οποίο εκτεθειμένο κατά αυτόν τον τρόπο οδηγεί τον θεατή σε πολλές και ποικίλες αναγνώσεις. Οι συνέργειες αυτές επιπλέον οδηγούν το υλικό της βιβλιοθήκης έξω από τον χώρο του, σε άλλες πόλεις και περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό που δεν έχει πρόσβαση στη φυσική βιβλιοθήκη να μελετήσει και να χαρεί ένα κομμάτι της.

Λίγα λόγια εδώ για τη συγκεκριμένη συλλογή: Μετά από πολλές περιπέτειες η συλλογή του Ιωάννη Τρικόγλου δωρίζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1963. Το περιεχόμενό της ανέρχεται σε 14.012 τόμους βιβλίων όπου αντιστοιχούν σε 10.783 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους για την ελληνική ιστορία κυρίως της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, για την αρχαιολογία, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία, τον περιηγητισμό, τον φιλελληνισμό και γενικότερα για τον ελληνισμό της Μεσογείου, με πολλές σπάνιες εκδόσεις και λευκώματα (από το 1495 έως τα μέσα του 20ού αιώνα). Επιπλέον περιλαμβάνει 3.500 περίπου έργα τέχνης και διάφορα προσωπικά αντικείμενα (ιστορικά λάβαρα, σπάνιες σημαίες, πορσελάνες κ.ά.), αλλά και έναν μεγάλο αριθμό χαρτών, σπανίων ατλάντων, βιβλίων με χαρτογραφικό περιεχόμενο, ανάμεσα στους οποίους εξέχουσα θέση κατέχουν η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και οι 15, μοναδικοί παγκοσμίως, χειρόγραφοι υψηλής αισθητικής χάρτες του Αρχιπελάγους του 1685-87, από τον Raseau, κατά τις διαταγές του Λουδοβίκου 14ου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL