Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Όταν ο Μαριβώ συναντά τον Άρη Αλεξάνδρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν ο Μαριβώ συναντά τον Άρη Αλεξάνδρου

Θέατρο που επιμένει στα έργα ρεπερτορίου, τα οποία «εγκαθιστά» στη σκηνή του πέρα από μια σαιζόν, κάτι που δύσκολα συναντά πια κανείς στη θεατρική Αθήνα, εισπράττοντας την επιβράβευση ενός δυναμικού και αναπτυσσόμενου κοινού, το Studio Μαυρομιχάλη κάνει απόψε πρεμιέρα με το «Ένας εχθρός του λαού» του Ίψεν, που επανέρχεται για δεύτερη φορά κάθε Σάββατο και Κυριακή έως και τις 8 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.

Μέσα Δεκεμβρίου, τον Ίψεν θα ακολουθήσει ο Μαριβώ με το "σπάνια παιζόμενο έργο του" που θεωρείται από τα αριστουργήματά του και τίτλο «Οι ψευδοεξομολογήσεις» σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου. Ένα έργο που ανέβηκε τελευταία φορά στην Αθήνα το 1954 στο Εθνικό Θέατρο και το 2000 στη Θεσσαλονίκη.

«Ήθελα να το κάνω δεκαπέντε χρόνια και τώρα ήρθε η ώρα του», ομολογεί ο Φώτης Μακρής, που υπογράφει τη σκηνοθεσία και πρωταγωνιστεί. Μας μιλά για ένα «βαθύτατα πολιτικό έργο» με τη συμμετοχή οκτώ ηθοποιών. «Ένα έργο όπου άλλα λέγονται, άλλα εννοούνται, άλλα υπάρχουν από πίσω, ένα απίστευτο γαϊτανάκι ψεμάτων και διαστρεβλώσεων. Ένα βαθύτατα πικρό έργο, με ένα σύμπαν απαισιόδοξο, και, όπως έλεγε ένας μελετητής, είναι το μοναδικό έργο του Μαριβώ στο οποίο η πραγματικότητα μπαίνει τόσο πολύ βαθιά, εισβάλλει βίαια μέσα στους ήρωες και στις καταστάσεις. Γι’ αυτό και μου άρεσε πάρα πολύ. Αναδεικνύει το θέμα του χρήματος, των διαπροσωπικών σχέσεων που αγοράζονται και εξαγοράζονται. Ένα έργο σκοτεινό αλλά με το χιούμορ του Μαριβώ, που αν καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε και τα δυο, θα είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Δηλαδή να χαμογελάς αλλά και να προβληματίζεσαι άγρια με αυτό που συμβαίνει», σχολιάζει.

Αναφερόμενος στον «Εχθρό του λαού» ο Φ. Μακρής θεωρεί ότι ήταν ένα βαθύτατα παρεξηγημένο έργο, καθώς οι παραστάσεις εστίαζαν έως τώρα στην ηρωοποίηση του πρωταγωνιστή. "Ενώ είναι ένα έργο πολύ επικίνδυνο καθώς ουσιαστικά τα βάζει με τον λαό, με τη μεγάλη πλειοψηφία και τη μάζα που άγεται και φέρεται από ανίκανους πολιτικούς και ανθρώπους που θέλουν να τον χειραγωγήσουν. Με αυτόν τον τρόπο είναι στημένη και η παράσταση, καθώς δεν φωτίζει καθόλου τον ήρωα Στόκμαν, αλλά το αντίθετο, θεωρώντας ότι είναι ένας από εμάς. Μάλιστα, στην τέταρτη πράξη, όπου ακούγεται ο λόγος του Στόκμαν να κατηγορεί την πλειοψηφία, οι αντιδράσεις του κοινού ήταν συγκλονιστικές», εξηγεί.

Ο Τόμας Στόκμαν, γιατρός μιας λουτρόπολης, ανακαλύπτει ότι το ιαματικό νερό των πηγών της πόλης του, όπου καταφεύγουν χιλιάδες τουρίστες για να θεραπευτούν, είναι μολυσμένο από τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά. Αμέσως γράφει ένα άρθρο και ενημερώνει τους δημοσιογράφους της τοπικής εφημερίδας, οι οποίοι αρχικά συμφωνούν να το δημοσιεύσουν. Κατόπιν ενημερώνει τον δήμαρχο, που τυγχάνει να είναι και αδερφός του. Όταν όμως η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του εκδότη της εφημερίδας, αντιλαμβάνονται το κόστος της αποκάλυψης αυτής, «συνεργάζονται» για να συγκαλύψουν τη δημοσιοποίηση. Στην ανοιχτή «συνέλευση του λαού» που καλεί ο γιατρός, οι πολίτες, είτε από ιδιοτέλεια είτε επηρεασμένοι από τις αγορεύσεις των δημαγωγών πολιτικών, αρνούνται να υποστηρίξουν τον γιατρό και δέχονται να αποσιωπηθεί η αλήθεια.

Από 4 Οκτωβρίου έως και 10 Ιανουαρίου συνεχίζεται κάθε Παρασκευή και για πέμπτη χρονιά «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, με τον Φ. Μακρή να υποδύεται τον κεντρικό ρόλο. Η παράσταση, εκτός από το Studio Μαυρομιχάλη, στα 4 χρόνια επιτυχίας της ταξίδεψε σε 28 πόλεις σε όλη την Ελλάδα καθώς και στην Πάφο της Κύπρου. Στη σειρά συζητήσεων που ακολουθούν την παράσταση, πρώτος καλεσμένος στις 4/10 θα είναι ο Γιώργος Κιμούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL