Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Εκτός ο Στ. Λιβαθινός, εντός το πρόγραμμά του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτός ο Στ. Λιβαθινός, εντός το πρόγραμμά του

Με τον «Μάκβεθ», το εμβληματικό έργο του Σαίξπηρ που μιλά για τη βία, την ηδονή, την εξουσία, την τρέλα και κυρίως τη μήτρα που τα γεννά, ο Δημήτρης Λιγνάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, επιλέγει να επιστρέψει εκ νέου στην πρώτη κρατική σκηνή ως σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Πρόκειται για το μοναδικό έργο του νέου ρεπερτορίου, το οποίο ανακοινώθηκε χθες, που αντικαθιστά το θεατρικό του Μπουλγκάκοφ «Η ζωή του κυρίου Μολιέρου» που είχε σχεδιάσει να σκηνοθετήσει ο Στάθης Λιβαθινός.

Ο Δ. Λιγνάδης εντάσσει στο ρεπερτόριο και τα επίσης δικά του «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ», που ακολουθούν τα «Μαθήματα Πολέμου I και II» τα οποία παρουσιάστηκαν με επιτυχία πέρυσι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον Γιάννη Λιγνάδη να υπογράφει μετάφραση και επιμέλεια.

Η νέα διεύθυνση του θεάτρου υλοποιεί τον βασικό κορμό του ρεπερτορίου που είχε σχεδιάσει η απελθούσα, κάτι που υπογραμμίζει κι ο ίδιος ο Δ. Λιγνάδης στο λιτό εισαγωγικό του σημείωμα, αφήνοντας ανοιχτό το γρήγορο πέρασμα, όπως λέει, «σε έναν γόνιμο μετασχηματισμό σε επίπεδο δομής, ρεπερτορίου και φυσιογνωμίας του Εθνικού Θεάτρου».

“Πειράζει” τη Δραματική Σχολή

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη τα περισσότερα μέλη του διδακτικού προσωπικού στη Δραματική Σχολή του Εθνικού έλαβαν ευχαριστήριες επιστολές για τις έως τώρα υπηρεσίες τους, που ωστόσο δεν θα συνεχιστούν στο νέο πρόγραμμα σπουδών, καθώς αυτό θα σχεδιασθεί εκ νέου!

Στο σκηνοθετικό δυναμικό της νέας καλλιτεχνικής περιόδου εντάσσεται ο Θωμάς Μοσχόπουλος με την «Κυρία του Μαξίμ» του Φεντώ, ο Γιάννης Καλαβριανός με νέο έργο που γράφει και θα σκηνοθετήσει, ο Αλέξανδρος Αβρανάς με το «Σε εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη, ο Γιάννης Σκουρλέτης με το «Καινούργιο σπίτι» του Γκολντόνι , αλλά και το δίδυμο Ρέππα - Παπαθανασίου με το «Φεγγάρι από χαρτί».

Το έργο του Εντουάρ Λουί «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» (εκδόσεις Αντίποδες) θα σκηνοθετήσει ο Ηλίας Αδάμ και η Αργυρώ Χιώτη με τους Vasistas το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου «Νερό της Κολωνίας». Το «Και τώρα ο κόσμος» της Σιμπίλε Μπεργκ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου , το «Παίζοντας το θύμα» των αδελφών Πρεσνιακόφ από τον Γιώργο Κουτλή και το «Love & information» της Κάριλ Τσέρτσιλ ανεβάζει η ομάδα «C for Circus».

Στο Μικρό Εθνικό -όπου παραμένει υπεύθυνη η σκηνοθέτις και παιδοψυχίατρος Σοφία Βγενοπούλου με την πετυχημένη έως τώρα διαδρομή με τη διεύρυνση και αναβάθμιση του παιδικού και εφηβικού προγράμματος με τα εργαστήρια και τις πολλαπλές δράσεις- κάνουν πρεμιέρα στις 13/10 οι «Χίλιες και μια ιστορίες» του Μάικ Κέννυ σε σκηνοθεσία των Βάσιας Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη, συνεχίζονται οι «Μικρές ιστορίες για αγρίους» του Μπερνάρ Φριό σε σκηνοθεσία της Μαρίας Σαββίδου και ανεβαίνει η παράσταση για πολύ μικρά παιδιά «Δίπλα - δίπλα» των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη σε σκηνοθεσία Φοίβου Συμεωνίδη.

Συνεχίζεται το «Θέατρο στα ελληνικά», ένα πρόγραμμα με ασυνόδευτους έφηβους πρόσφυγες και συνομήλικούς τους Έλληνες και επαγγελματίες μουσικούς και ηθοποιούς, που έχει «γεννήσει» δύο παραστάσεις, ενώ τον προσεχή Μάιο, περισσότεροι από 250 έφηβοι που συμμετέχουν στα θεατρικά εργαστήρια του Μικρού Εθνικού, σε συνεργασία με έμπειρους καλλιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, παρουσιάζουν τις δουλειές τους σ’ ένα εκτενές αφιέρωμα στο θέατρο.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης οι μετακλήσεις «Expanded night soli», «Cordelia: Κόρης πήδημα» και «Operation Kamel am Horizont» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Αντιγόνης Φρυδά, Effi Rabsilber.

Παραμένουν οι δράσεις «Θέατρο Express - Στάσεις & Παραστάσεις” με το «Ιστορίες καθ’ οδόν», το Επισκεπτήριο στα νοσοκομεία με τους Ηλία Κουνέλα και Ιφιγένεια Γρίβα, τα Παραμύθια με τον Δημήτρη Προύσαλη, αλλά και τα θεατρικά εργαστήρια στις φυλακές με υπεύθυνους τους Στρατή Πανούριο και Στάθη Γράψα.

Οι περσινές παραστάσεις "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε", "Ο άνθρωπος που γελά", "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" και "Ξύπνα, Βασίλη", που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, επιστρέφουν φέτος ξανά στις σκηνές του Εθνικού.

Άγνωστη παραμένει η τύχη της Πειραματικής Σκηνής.

“Χίλιες και μία ιστορίες” του Μάικ Κέννυ στο Μικρό Εθνικό από τις 13 Οκτωβρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL