Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Animasyros: / Animasyros: Η γιορτή των κινουμένων σχεδίων στην Ερμούπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Animasyros: / Animasyros: Η γιορτή των κινουμένων σχεδίων στην Ερμούπολη

Tο «Another Day of Life» των Ραούλ ντε λα Φουέντε -Ντάμιαν Νένοφ περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του φετινού Animasyros.

Με προβολές στο θέατρο "Απόλλων", στον κινηματογράφο "Παλλάς" και στην πλατεία Φοίνικα, ξεκινά απόψε στην Ερμούπολη το Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Αύριο Πέμπτη θα παρουσιαστεί το μουσικό παραμύθι της Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» στο θέατρο "Απόλλων" σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Πετσατώδη ενώ το animation έχει αναλάβει η Ειρήνη Βιανέλλη.

Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και είναι μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας. Την Παρασκευή στις 11 π.μ., και πάλι στο θέατρο "Απόλλων", οι μικροί φίλοι του Animasyros θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την εντυπωσιακή αυτή παραγωγή.

Ταινίες από όλα τα σημεία του πλανήτη, κωμικές, κοινωνικές, πειραματικές, οικολογικές και με όλων των ειδών τις τεχνοτροπίες, που εστιάζουν σε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, τα εγκλήματα πολέμου και η παιδική δουλεία, ταινίες που έχουν ήδη προβληθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ παγκοσμίως, περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, διεκδικώντας τα βραβεία των διαγωνιστικών τμημάτων.

Φέτος οι αιτήσεις συμμετοχής ταινιών ξεπέρασαν τις 2.500 για να επιλεγούν τελικά περισσότερες από 250. Τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Τηλεοπτικές Σειρές και Κατά Παραγγελία Ταινίες, Μεγάλου Μήκους, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), δύο πανοράματα, επτά αφιερώματα, το τμήμα της Αγοράς για πέμπτη χρονιά, καλεσμένοι από όλο τον κόσμο, εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και πολλά ακόμα απαρτίζουν το πρόγραμμα του φετινού Animasyros. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Ερμούπολης έχει κατορθώσει να συμπεριλαμβάνεται πλέον στις 20 σημαντικότερες διοργανώσεις παγκοσμίως για την τέχνη της εμψύχωσης.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 22 ταινίες που διαγωνίζονται. Ξεχωρίζουν η ελληνική «Violent Equations» του Αντώνη Ντούσια, εμπνευσμένη από το έργο του ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου, το πολυβραβευμένο «Selfies» του Claudius Gentinetta, καθώς και η νέα ταινία - διαμαρτυρία «Gun Shop» του καταξιωμένου animator Πάτρικ Σμιθ.

Ακόμα το «Sister» της Σίκι Σονγκ με συμμετοχές σε Αννεσί και Σάντανς, καθώς και το «Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves», η νέα ταινία της Σίντις Λούνγκρεν που έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις παγκοσμίως με την προηγούμενη ταινία της, "Manivald". Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν η Ελίζ Ζαλαντό (γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης), Ρικάρντο Μπιάνκο, animator από την Πορτογαλία, και Καρολίνα Σάντβικ, animator από τη Σουηδία.

Στις ιδιαίτερες "συνέργειες" του Φεστιβάλ ξεχωρίζει αυτή με την Εθνική Λυρική Σκηνή, μία συνεργασία που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με στόχο τη δημιουργία μίας animated όπερας (είναι "Το αηδόνι του αυτοκράτορα" της Λένας Πλάτωνος που παρουσιάζεται απόψε σε sold out παράσταση στο θέατρο "Απόλλων"). Υπάρχει ακόμη η συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, της οποίας καρπός είναι ένα βίντεο animation που δημιούργησαν άτομα της ομάδας του ΚΕΘΕΑ. Το φεστιβάλ Animasyros ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL