Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γ. Μυλόπουλος, απερχόμενος πρόεδρος της Αττικό Μετρό: / Γ. Μυλόπουλος, απερχόμενος πρόεδρος της Αττικό Μετρό: Παράνομη τυχόν απόσπαση των αρχαίων της Βενιζέλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μυλόπουλος, απερχόμενος πρόεδρος της Αττικό Μετρό: / Γ. Μυλόπουλος, απερχόμενος πρόεδρος της Αττικό Μετρό: Παράνομη τυχόν απόσπαση των αρχαίων της Βενιζέλου

Θεσσαλονίκη. «Αιδώς, Αργείοι!» είναι η απάντηση των αρχαιολόγων σε όσους και όσες τελευταία τους επιτίθενται με αφορμή τις εξελίξεις για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ χθες ο απερχόμενος πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, αφού ξεκαθάρισε εκ νέου ότι υπάρχει τεχνική λύση για την κατασκευή του έργου με τη διατήρηση κατά χώραν των ευρημάτων, χαρακτήρισε την απόσπασή τους «παράνομη» βάσει του αρχαιολογικού νόμου που ψηφίστηκε το 2002.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, όλη «η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της κυβέρνησης και εργολάβων είναι να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση». Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία» ότι η οριστική μελέτη που κατατέθηκε από την ανάδοχο εταιρεία στην Αττικό Μετρό τον Ιούλιο απορρίφθηκε στις 30 Αυγούστου ως «αναξιόπιστη» και με συγκεκριμένες παρατηρήσεις, υποστήριξε ότι αυτή είναι μια συνηθισμένη διαδικασία.

«Το ότι μια μελέτη δεν πληροί τις προδιαγραφές της Αττικό Μετρό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει, τεχνική λύση. Οι παρατηρήσεις στη μελέτη εντοπίζονται σε ένα γεγονός που θα υπάρχει είτε αποσπαστούν τα αρχαία είτε όχι, και αφορούν τις καθιζήσεις» επισήμανε. «Τεχνική λύση συνύπαρξης του μετρό με τα αρχαία στη Βενιζέλου υπάρχει γιατί εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η προκαταρκτική μελέτη της τεχνικής λύσης και εξεδόθη απόφαση του ΥΠΠΟ. Όσο υπάρχει απόφαση του ΚΑΣ και της τότε υπουργού Πολιτισμού είναι υποχρεωμένη η Αττικό Μετρό να φέρει λύση στην τεχνική αυτή κατεύθυνση» πρόσθεσε

ΣΕΑ: “Λυπηρή, αλλά προβλέψιμη” η επίθεση στους αρχαιολόγους

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ανακοίνωσή του, δίνει αιχμηρή απάντηση σε πολιτικούς και άλλους παράγοντες για τη νέα επίθεση που δέχονται οι αρχαιολόγοι για το θέμα αυτό. Τη χαρακτηρίζει «λυπηρή, αλλά δυστυχώς προβλέψιμη» τονίζοντας ότι «όσοι, ακολουθώντας την πεπατημένη (κυρίως κύκλων που ιεραρχούν υψηλότερα το ίδιον όφελος από το δημόσιο συμφέρον), επιχειρούν για μια ακόμη φορά να αμαυρώσουν τον ρόλο της αρχαιότερης υπηρεσίας του ελληνικού κράτους, καλό θα ήταν να αναλογιστούν ότι η υπεράσπιση της μνήμης και των μνημείων, των υλικών μαρτυριών του παρελθόντος και της ιστορίας του τόπου αποδεικνύεται κάθε φορά με πράξεις και έργα και όχι με επικοινωνιακές πομφόλυγες, πολιτικά συνθήματα μιας χρήσης, εφήμερες πατριωτικές κορώνες, ανεύθυνες και αντιεπιστημονικές προσπάθειες εργαλειοποίησης του παρελθόντος».

Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες καθυστερούν το μετρό...

Ειδικά για το μετρό Θεσσαλονίκης επισημαίνουν ότι «δεν είναι η αρχαιολογική σκαπάνη, αντίθετα, είναι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για ανατροπή της λύσης η οποία ήδη υλοποιείται στον σταθμό Βενιζέλου που μεταθέτουν την παράδοση του έργου για απροσδιόριστο, στην πραγματικότητα, χρόνο και με επίσης απροσδιόριστη αύξηση του κόστους!». Ακόμη σημειώνουν πως «όσοι εισηγήθηκαν σχετικά, ορμώμενοι από δικές τους επιδιώξεις, βασιζόμενοι σε αναληθή στοιχεία και χωρίς νέες οικονομοτεχνικές μελέτες, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην πόλη και τους κατοίκους της για την καθυστέρηση του έργου και τον κίνδυνο να καταρρεύσει ο υλοποιούμενος σχεδιασμός που θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη έναν μοναδικό παγκοσμίως επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, αντάξιο του λαμπρού παρελθόντος της και συνάμα ισχυρό τοπόσημο στο παρόν και το μέλλον της».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων που με ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, απαξιώνουν τη σημασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ιδίως του βυζαντινού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης. Προοιωνίζονται κινδύνους για ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο των βυζαντινών χρόνων, το σταυροδρόμι του decumanus maximus και του cardo, καθώς και για τα δημόσια κτήρια που το περιβάλλουν».

Την κάθετη αντίθεσή της με την απόσπαση των αρχαιοτήτων εξέφρασε και η Αυτόνομη Παρέμβαση του ΥΠΠΟ και με ανακοίνωσή της αφήνει αιχμές ότι η αναιτιολόγητη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έγινε για να ικανοποιήσει οικονομικά συμφέροντα.

Κ. Νοτοπούλου προς Κ. Ζέρβα: Δυστυχώς, δεν κάναμε καλή αρχή...

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αντί να υπερασπιστεί σθεναρά την πόλη και τα συμφέροντά της, επιχαίρει με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για το μετρό και τα αρχαία της Βενιζέλου σαν να ήταν βουλευτής της Ν.Δ.», σχολίασε χθες η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου. Τόνισε ότι «το διακύβευμα είναι αν θα ολοκληρωθεί το έργο ή αν θα ξαναγίνει όμηρος των εργολαβικών συμφερόντων» και επέκρινε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ως βασικό υποκινητή της ανακίνησης του θέματος των αρχαιοτήτων. «Ο κ. Ζέρβας οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι εκπρόσωπος του εργολάβου, αλλά δήμαρχος της πόλης, και να σταθεί στο ύψους του ρόλου του» τόνισε η Κ. Νοτοπούλου και επισήμανε ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης οφείλουμε να δώσουμε ξανά μάχη και θα την κερδίσουμε. Έχουμε με το μέρος μας το δίκαιο, τον νόμο, το κόστος, τον χρόνο και την κοινωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL