Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
"Νύχτες Πρεμιέρας" / "Νύχτες Πρεμιέρας": Η γιορτή του σινεμά στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Νύχτες Πρεμιέρας" / "Νύχτες Πρεμιέρας": Η γιορτή του σινεμά στην Αθήνα

Στην πρεμιέρα του φεστιβάλ θα προβληθεί ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών, το «Παράσιτο» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-Χο

Ένα τέταρτο του αιώνα κλείνουν φέτος οι αθηναϊκές Νύχτες Πρεμιέρας, που ξεκίνησαν χάρη στην έμπνευση και την πρωτοβουλία του πρόωρα χαμένου Γιώργου Τζιώτζιου, όπως υπενθύμισε χθες στη συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Λουκάς Κατσίκας. Η επετειακή 25η διοργάνωση λαμβάνει χώρα από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες "Δαναός" 1 και 2, στο "Ιντεάλ", στις αίθουσες "Όπερα" 1 και 2, στο Μέγαρο Μουσικής και στο "Παλλάς" της Βουκουρεστίου. Συνολικά θα προβληθούν φέτος 115 μεγάλου μήκους ταινίες, 63 μικρού μήκους, ενώ υπάρχουν τρία διαγωνιστικά τμήματα. Στην πρεμιέρα του φεστιβάλ θα προβληθεί ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών, το «Παράσιτο» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-Χο, μια σκληρή, κατάμαυρη κωμωδία, από την οποία δεν λείπουν οι συνεχείς ανατροπές αλλά και το κοινωνικό σχόλιο, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας μικροαπατεώνων στη σύγχρονη Σεούλ.

Φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας θα τιμήσουν δύο μεγάλους σκηνοθέτες, τον Κώστα Γαβρά και τον Γιέρζι Σκολιμόφσκι, με το ειδικό τιμητικό βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», το οποίο απονέμεται για πρώτη χρονιά, στη μνήμη του ιδρυτή του φεστιβάλ αλλά και του περιοδικού "Σινεμά". Η πολυσυζητημένη, ήδη, ταινία του Κώστα Γαβρά "Ενήλικοι στην αίθουσα" θα προβληθεί στο κλείσιμο της διοργάνωσης, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Ο Πολωνός Γέρζι Σκολιμόφσκι ήταν ηγετική φυσιογνωμία της γενιάς που έφερε μια πρόσκαιρη "άνοιξη" στο πολωνικό σινεμά κατά τη δεκαετία του ‘60. Έπειτα από συνεχή προβλήματα με τη λογοκρισία της χώρας του αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί για πολλά χρόνια στη Βρετανία. Στις Νύχτες Πρεμιέρας θα προβληθεί το φιλμ «Στο φως του φεγγαριού» (1982) που γύρισε στην Αγγλία, με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Άιρονς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL