Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ο Μπελογιάννης ζει σ’ όλους τους τόπους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μπελογιάννης ζει σ’ όλους τους τόπους

Η αφίσα του φεστιβάλ

«Ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας», έλεγε το παλιό τραγούδι του Δημήτρη Ραβάνη σε μουσική Λάκη Χατζή, που τραγουδήθηκε από γενιές κομμουνιστών και αριστερών στην Ελλάδα και όχι μόνο. Γιατί ο Μπελογιάννης και η ιστορία του είναι γνωστή στους δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες όλου του κόσμου και κυρίως των ηλικιών που βρίσκονται πιο κοντά στα δύσκολα εκείνα χρόνια.

Την ιστορία του ηρωικού κομμουνιστή και μαχητή αναβιώνει στο Ρίμινι της Ιταλίας η έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης, μια ανθρώπινη και πολιτική ιστορία διεθνούς αλληλεγγύης», που αποτελεί εξιστόρηση της ελληνικής Ιστορίας από το 1912 έως το 1974, που η Ελλάδα απέκτησε πραγματική δημοκρατία και ο καθένας μπορούσε να λέει άφοβα «των τραγουδιών τις λεύτερες στροφές», χωρίς τη σκιά του αστυφύλακα, του χωροφύλακα, των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, χωρίς τις φυλακές, τις εξορίες και τα βασανιστήρια. Γιατί ο κύκλος των εκτελεστικών αποσπασμάτων είχε τελειώσει προηγουμένως με το αίμα του Μπελογιάννη, του Καλούμενου, του Μπάτση και του Αργυριάδη στο Γουδή και λίγο αργότερα του «χαφιέ» Πλουμπίδη στο Δαφνί.

Τη διοργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει η τεράστια Καθολική πολιτιστική και κοινωνική οργάνωση ACLI, ο μεγάλος Εθνικός Σύλλογος Ανταρτών Ιταλίας ANPI και το Ιστορικό Ινστιτούτο Αντίστασης του Ρίμινι με τη συνεργασία του Συλλόγου Πιεμόντε Ελλάδας «Σαντόρε Ντε Σανταρόζα», που παρουσίασε την πρώτη έκθεση στο Τορίνο με την παρουσία της ακούραστης Λουτσιάνα Καστελίνα και του ιστορικού Σπύρου Σακελλαρόπουλου

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τον Δήμο του Ρίμινι στο «Μουσείο της Πόλης» στην «Αίθουσα Τέκε» στην οδό Τονίνι 1, τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 17.00 και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Την ημέρα της επετείου των 75 χρόνων από την Απελευθέρωση του Ρίμινι στις 21 Σεπτεμβρίου, για την οποία πολέμησαν και σκοτώθηκαν και Έλληνες στρατιώτες, θα προβληθεί με τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα η ταινία του «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», στα ελληνικά με ιταλικούς υπότιτλους. Η ταινία θα προβληθεί στην κινηματογραφική λέσχη της οδού Γκαμπαγλούνγκα 27 στις 21.00 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πιεμόντε - Ελλάδας «Σαντόρε Ντι Σανταρόζα».

Για να μην ξεχνάνε οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, στο διεθνές κίνημα για τη διάσωση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του συμμετείχαν και είχαν υπογράψει υπέρ της ακύρωσης της εκτέλεσής του ο συντηρητικός Ντε Γκωλ και οι διανοούμενοι Σαρτρ, Κουστώ και Πικάσο, ενώ ανάμεσα στους «δικαστές» του συμπεριλαμβανόταν και ο νεαρός τότε κομμουνιστοφάγος στρατιωτικός και μετέπειτα δικτάτορας Παπαδόπουλος, όπως σωστά υπενθυμίζει ο επιμελητής της έκθεσης Ντάριο ντε Γιάκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL