Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Φεστιβάλ Αθηνών / Φεστιβάλ Αθηνών: Παράδοση - παραλαβή με ένα πρώτο στίγμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ Αθηνών / Φεστιβάλ Αθηνών: Παράδοση - παραλαβή με ένα πρώτο στίγμα

Ο Β. Θεοδωρόπουλος παρέδωσε στην Κ. Ευαγγελάτου

"Με μια αγκαλιά" παρέδωσε χθες το πρωί τη σκυτάλη στη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου, ο προκάτοχός της Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να ευχαριστεί και τους δυο επισημαίνοντας ότι "στόχος και χαρά θα είναι, αν νωρίς το 2022, που συμπληρώνεται ο χρόνος των νυν καλλιτεχνικών διευθυντών, θα ήταν ευτύχημα να συνεργαστούν με τον οποίον -ή με τον εαυτό τους- γιατί φυσικά δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα αν οι ίδιοι είναι υποψήφιοι στην προκήρυξη ή στην αρχική πρόσκληση που θα απευθύνει το υπουργείο". Έθεσε έτσι το θέμα της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή πλάι στην προκήρυξη. Δίπλα τους στους γεμάτους από κόσμο χώρους του φεστιβάλ και ο γ.γ. σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος από πλευράς του επισήμανε ότι θα δοθούν τα εργαλεία, όπως ο εσωτερικός κανονισμός, προκειμένου να βοηθηθεί το Φεστιβάλ.

Μιλώντας με καλά λόγια και για τον απερχόμενο και για τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια η υπουργός απέδωσε στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο το γεγονός ότι "τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ άνοιξε στην πόλη, συγκέρασε την εγχώρια δημιουργία με σημαντικές παρουσίες από το εξωτερικό" υπογραμμίζοντας ότι "έβαλε τον καλύτερο εαυτό του σ' αυτά τα χρόνια" και "έχει κάνει τον δικό της προγραμματισμό" ενώ η Κατερίνα Ευαγγελάτου "γρήγορα θα κάνει τον δικό της προγραμματισμό". Οι δυο τους άλλωστε, όπως είπε, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, μαζί με τους συνεργάτες του Ορσία Σοφρά και Κωνσταντίνο Τζάθα, βρίσκονται σε καθημερινή συνεργασία προκειμένου να ενημερωθεί η διάδοχός του. Για την υπουργό πάντως η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια "ξέρει καλά αυτό που ξέρουμε όλοι, ότι πολλές πόλεις ζουν από τα φεστιβάλ. Η σύγχρονη τέχνη μέσα από τα φεστιβάλ διαδίδεται παγκοσμίως. Οι μεγάλες παραγωγές και το παγκόσμιο νεωτερικό, μέσα από τα φεστιβάλ μεταλαμπαδεύεται στις περιοχές που οργανώνουν τα φεστιβάλ. Το πεδίο είναι τεράστιο".

Ως "κομμάτι μιας αλυσίδας με παρελθόν, παρόν και μέλλον" αυτοπροσδιορίστηκε σε ό,τι αφορά την παρουσία του στο Φεστιβάλ ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. "Η φυσιογνωμία του Φεστιβάλ δεν δημιουργείται εκ του μηδενός. Η γνώση και η εμπειρία του παρελθόντος δεν διαγράφεται, ούτε και μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτη. Και αυτό έκανα" είπε, αναφέροντας ότι παραδίδει "στα δυναμικά χέρια της φίλης Κατερίνας Ευαγγελάτου", το φεστιβάλ "με τους εμβληματικούς χώρους από την Αθήνα ως την Επίδαυρο, καθένας από τους οποίους διεκδικεί τη δική του ταυτότητα". Όσο για τον ίδιο, φεύγει με "κάποια ανακούφιση, γιατί πέρασα και δύσκολες στιγμές" και επιστρέφει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για να "αξιοποιήσω στη μικρή κλίμακα" όπως είπε "όσα αποκόμισα από τη μεγάλη περιπέτεια του Φεστιβάλ".

Διάθεση συνεργασίας

Ευχαριστώντας τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο "για τη συμπαράσταση όλο αυτό το διάστημα" αφού "δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι υπάρχει η διάθεση συνεργασίας σε τέτοιες καταστάσεις, ιδίως ανάμεσα σε δύο σκηνοθέτες οι οποίοι είναι και ενεργοί", καθώς και την ηγεσία του υπουργείου η Κατερίνα Ευαγγελάτου έδωσε ένα πρώτο στίγμα. "Έχω τη διάθεση να δώσω όλη μου τη δημιουργική ορμή, παράλληλα με τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες σ' αυτό το θρυλικό θεσμό που αντιμετωπίζω ως μια μεγάλη καλλιτεχνική πρόκληση" είπε. Χωρίς να κάνει εξαγγελίες προσδιόρισε το Φεστιβάλ ως "ένα τρόπο να ανακαλύψουμε τον κόσμο" και ως "μια απόλυτη γιορτή". Είναι "ένας ανοιχτός διάλογος της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας με την παγκόσμια, μια συμπυκνωμένη περιπέτεια και σίγουρα μια γέφυρα σύνδεσης του παρελθόντος με το μέλλον. Στην τέχνη, στην αισθητική, στην καλλιέργεια" είπε. Αυτό που η ίδια θα ήθελε να είναι το Φεστιβάλ, είναι "μια εξαίρεση στους χειμερινούς ρυθμούς και τρόπους της καλλιτεχνικής μας ζωής. Μια εκρηκτική εξαίρεση".

Τέλος ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης αναφερόμενος στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Φεστιβάλ υπογράμμισε ότι "δεν θέλουμε το Φεστιβάλ να είναι από εμάς για μας μόνο. Ούτε στην έννοια της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά ούτε και σε ό,τι αφορά το κοινό". Για το ΥΠΠΟΑ "είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος που μπορεί να παίξει στον πολιτιστικό τουρισμό, η έλξη που μπορεί να προκαλέσει και ο τρόπος που μπορεί να σταθεί ισότιμα και ισάξια δίπλα σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ, φέρνοντας κόσμο, χρήμα, αλλά και αναγνώριση της ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL